HALIKKO KIIKALA KISKO KUUSJOKI MUURLA PERNIÖ PERTTELI SALO-USKELA SUOMUSJÄRVI SÄRKISALO
Etusivulle|Sivukartta ja haku|Muuta tekstikokoa
Halikko Kiikala Kisko Kuusjoki Muurla Perniö Pertteli Salo-Uskela Suomusjärvi Särkisalo

Mikä on rippikoulu?

Rippikoulu on kasteopetusta ja pohjautuu Jeesuksen käskyyn. Tavoitteena on vahvistaa uskoa Jumalaan, kasvattaa lähimmäisenrakkauteen ja kannustaa aktiiviseen seurakuntayhteyteen. Rippikoulussa saa kysellä, pohtia ja ihmetellä isoja ja pieniä asioita.

Milloin rippikouluun?

Nuori käy rippikoulun tavallisesti sinä vuonna, jona hän täyttää 15 vuotta, mutta myöhemminkin ehtii mukaan. Rippikouluun voi tulla myös kastamaton ja kirkkoon kuulumaton nuori, jos hän haluaa kasteen ja kirkon jäsenyyden. 15-vuotias voi liittyä kirkkoon vanhempien suostumuksella, vaikka nämä eivät kirkkoon kuuluisikaan.

Rippikoulun kesto

Rippikoulu kestää vähintään puoli vuotta. Se koostuu aloitustapaamisesta, muista kokoontumisista, seurakuntaan tutustumisesta ja intensiivijaksosta, joka useilla on leiri.

Salossa seurakuntaan tutustumiseen kuuluu osallistuminen viiteen jumalanpalvelukseen ja viiteen muuhun tilaisuuteen, esimerkiksi konserttiin tai kastejuhlaan. Ohjelmaan kuuluu myös rippikouluittain vaihteleva palvelutehtävä, joka voi olla esimerkiksi pääsiäistervehdyksen vieminen vanhainkotiin tai toimiminen yhteisvastuukerääjänä. Osallistumiset kirjataan "rippikoulupassiin", ja merkintöjen pitää olla koossa leirin alkaessa.

Rippikoulun hinta

Rippileiri maksaa vuonna 2015 salolaisille 10 €/vuorokausi. Sillä saa ikioman Raamatun ja oppikirjan, kuljetukset leirille ja kunnon ruokaa viisi kertaa päivässä. Teemarippikoulut ovat kalliimpia, leiritön päivärippikoulu ilmainen. Varojen puute ei estä osallistumista tavalliselle leirille; maksusta on mahdollisuus saada vapautus.

Tiimi ja isoset

Salon seurakunnassa rippikoulutyöhön osallistuvat papit, kanttorit, nuorisotyönohjaajat, diakoniatyöntekijät ja lähetyssihteeri. Myös suntiot, keittäjät, siivoojat ja talonmiehet ovat omalta osaltaan mukana rippikoulutyössä.

Isosilla on rippikoulussa iso merkitys kristityn nuoren malleina ja ryhmänohjaajina. He saavat tehtäväänsä puolentoista vuoden koulutuksen. Rippikoulun jälkeen moni nuori lähteekin mukaan seurakunnan isoskoulutukseen. Lisää tietoa isostoiminnasta löytyy täältä.

Ulkoläksyt

Salon rippikouluissa opetellaan ulkoa uskontunnustus, Isä meidän ­rukous, Herran siunaus, pienoisevankeliumi (Joh. 3:16), kymmenen käskyä, kultainen sääntö, lähetyskäsky ja rakkauden kaksoiskäsky. Ulkoläksyt voi suorittaa ennen leiriä tai leirijaksolla.

Päihteet ja kännykkä

Salon seurakunnan rippikoulut ovat savuttomia. Sähkötupakkakin on kiellettyjen listalla. Myös muiden päihteiden käyttö ja hallussapito on kielletty. Jos kieltoja rikotaan, leirin turvallisuusvastaava ottaa yhdessä nuoren kanssa välittömästi yhteyttä kotiin. Huoltajien kanssa sovitaan, kuinka tästä eteenpäin toimitaan.

Puhelin on leirillä hyvä renki mutta huono isäntä. Salossa on hyviä kokeilukokemuksia kännykättömästä leiristä ja lyhyistä, esimerkiksi päivän mittaisista "kännykkäpaastoista" leirin aikana.

Konfirmaatio

Konfirmaatio on rippikoululaisten, kotien ja koko seurakunnan yhteinen ilojuhla. Konfirmaation jälkeen rippikoulun ohjaajat ja isoset vierailevat mahdollisuuksien mukaan niissä kodeissa, joihin heidät on kutsuttu.

Rippikouluun ilmoittautuminen

Rippikouluun ilmoittaudutaan syksyllä ensisijaisesti verkkosivujen kautta. Kirkkoon kuuluvalle seuraavan vuoden rippikouluikäluokalle seurakunta postittaa rippikouluesitteen ilmoittautumislomakkeineen.

Aikuisena rippikouluun?

Rippikoulun voi käydä aikuisenakin. Asia tulee usein ajankohtaiseksi silloin, kun suunnitellaan kirkkohäitä, on pyydetty kummiksi tai haluaa muuten ottaa selvää kristinuskon sisällöstä. Jos aikuisrippikouluun aikova on lapsena kastettu, hänet konfirmoidaan. Muussa tapauksessa rippikoulun päätteeksi vietetään kastejuhlaa, joka on samalla myös konfirmaatio. Apuna voidaan käyttää nettimateriaalia www.aikuisrippikoulu.fi.

Aikuisrippikouluun voi ilmoittautua ympäri vuoden ottamalla yhteyttä rippikoulupappiin. Ilmoittautuneista muodostetaan pienryhmä, joka kokoontuu kevättalvella. Muina aikoina aikuisrippikoulun voi suorittaa yksityisoppilaana; opettajana toimii joku seurakunnan papeista.

Aikuisrippikoulun suorittaminen kestää lyhimmilläänkin yli kuukauden, joten yhteyttä kannattaa ottaa ajoissa!

Isto Peltomäki
Salon seurakunnan rippikoulupappi

Teemarippikoulut 2016

Tervetuloa teemarippikouluun! Salon seurakunnassa järjestetään laskettelu-, vaellus-, purjehdus- ja ratsastusrippikoulu vuonna 2016. Muihin rippikouluihin ilmoittaudutaan syksyllä, ja niistä tulee elokuussa kirje jokaisen 15 vuotta täyttävän kotiin. Lue lisää

Ilmoittautuminen teemarippikouluun 2016

Ilmoittautuminen alkaa 9.5. klo 16.00 ja päättyy, kun leirit ovat täynnä. Osallistujat leireille valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Lue lisää

Rippikouluryhmät 2015

Koodisi avulla löydät itsesi jostain seurakuntamme rippikouluista. Lue lisää

Leirikuvia 2014
Leirikuvia 2013
Leirikuvia 2012

Uudet ripari.fi-sivut on julkaistu! Sivuille on koottu nuorten kertomuksia, videoita, blogeja ja twiittejä rippikouluajalta tältä kesältä. Klikkaa yllä olevaa logoa ja käy tutustumassa sivuihin!

Rippikoulun opetusmenetelmät ovat moninaiset. Perttelin Juvankoskella Jeesuksen vuorisaarnaa havainnollistettiin näin. Jeesuksena pastori Aki Toivoniemi, airoissa Janne Iivonen.