Kaste

Kaste

Kasteessa ihminen - luterilaisessa kirkossa tavallisimmin pieni vauva - otetaan Jumalan lapseksi ja seurakunnan jäseneksi. Yleensä ristiäisiä vietetään kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.

Lapsen uskontokunta määräytyy äidin mukaan, elleivät vanhemmat toisin sovi. Jos lapsi halutaan kastaa, mutta vain isä kuuluu ev.lut. kirkkoon, vanhemmat voivat yhdessä sopia lapsen uskontokunnasta. Isyysvahvistus tarvitaan silloin, jos lapselle halutaan isän sukunimi mutta vanhemmat eivät ole avioliitossa.

Kastetoimituksesta sopiminen

Kaste toimitetaan tavallisesti kotona, kirkossa tai kappelissa.

Kasteen ajankohdasta ja paikasta voi sopia ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon (Torikatu 6) puh. (02) 774 5207.

Samalla voi kertoa, kuka seurakunnan papeista haluttaisiin kasteen toimittajaksi. Toive toteutetaan, jos suinkin mahdollista.

Perheen ja papin tapaamisessa, niin sanotussa kastekeskustelussa, pohditaan kasteen merkitystä sekä sovitaan käytännön järjestelyistä, kastekaavaan sisältyvistä vaihtoehdoista, kummeista ja virsistä. Seurakunnan lahjana kastettava saa kastekynttilän.

Tilavuokrat löytyvät täältä.

Kastevirsiin voi tutustua kastevirret.fi-verkkopalvelussa.

Kaksi kummia

Kastettavalla pitää olla ainakin kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja evankelisluterilaisen kirkon jäseniä. Näiden lisäksi kummeina voi olla luterilaisen kirkon kasteen hyväksyvään kirkkoon tai uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvia henkilöitä. Kummiksi ei voida nimetä henkilöä, joka ei kuulu mihinkään kristilliseen kirkkokuntaan.

Kummien tehtävänä on yhdessä seurakunnan kanssa tukea vanhempia lapsen kristillisessä kasvatuksessa.

Aikuisen kaste

Aikuisen kaste toimitetaan silloin, kun kirkkoon haluaa liittyä 15 vuotta täyttänyt henkilö, jota ei ole aiemmin kastettu. Ennen kastetta hän saa kristillistä opetusta. Aikuisen kaste on samalla myös konfirmaatio.

Lisätietoja kasteesta Suomen ev. lut. kirkon sivuilta.

Katso video kastetoimituksesta klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.

Herra, olet Luojani,
tunnet minut tarkasti.