Kirkko ja hautausmaa

Suomusjärven kirkko ja hautausmaa

os. Karjalohjantie 161

Suomusjärven ensimmäinen saarnahuone rakennettiin Laidikkeen kylään v. 1635 ja vihittiin kirkoksi v. 1678. Tähän aikaan Suomusjärvi oli vielä Kiskon kappeliseurakunta. Nykyään paikalla Laidikkeentien varrella on kirkkopuiston ympärillä säleaita ja v. 1902 pystytetty muistokivi. Kirkko päätettiin v. 1697 siirtää Suomusjärven kylään, mistä seurakunta sai nimensä.

Ensimmäinen kirkko oli 14-penkkirivinen, ja siitä on edelleen jäljellä sakaristo, joka toimii ruumishuoneena. Nykyinen hirsinen ristikirkko rakennettiin E. Lohrmannin laatimien piirustusten mukaan ja puuseppä I. Lindströmin johdolla v. 1849. Ovien yläpuolelle maalattiin nähtävästi jo alunperin raamatunlauseita.

Alttaritaulun maalasi R. W. Ekman v. 1866. Aiheena on Kristus Golgatalla. Tauluun alaosassa on kuvattuna nukkuva Jeesus-lapsi, joka lepää ristin päällä ja pitää kädessään orjantappurakruunua. Saarnatuoli on turkulaisen puusepän H. J. Stenroosin v. 1897 rakentama. Kustaa Lucanderin maalaamista henkilökuvista voidaan tunnistaa maailman Vapahtaja ja Johannes; muilta puuttuvat tuntomerkit.

Kristallikruunuista yksi on saatu lahjoituksena ja muut ostettu 1850- ja 1860-luvuilla. Kirkkolaivan on rakentanut "muuan merimies" ja se on saatu kirkkoon vv. 1815 - 1820 välisenä aikana.

Kellotapulin rakensi edellisen paikalle v. 1750 Kettulan ratsutilallinen Jaakko Härkä.

Kirkossa on istumapaikkoja 560 hengelle.

Hautausmaa sijaitsee kirkon lähellä.