Konsertteja

Konsertteja ja muuta musiikkia

Kaikkiin konsertteihin
Salon seurakunnan kirkoissa
on vapaa pääsy, ellei toisin mainita.

Nuoren Mozartin seurassa

Su 28.10. klo 18 Uskelan kirkossa, Sairaalantie 5

Salo Chamber -kamariorkesterin ensimmäinen julkinen konsertti järjestetään sunnuntaina 28.10. Uskelan kirkossa. Uuden kokoonpanon ensiesiintymisessä muusikoita on kahdeksantoista. Soittajisto koostuu pääosin salolaisista musiikin ammattilaisista ja opiskelijoista vahvistettuna muutamalla lainasoittajalla muun muassa Lohjalta. Salo Chamberin pohjana toimii kokoonpano, joka on säestänyt useita Salon seurakunnan luotsaamia kuoroteoskonsertteja. Kaisa Suutela-Kuisman organisoimien konserttien ohjelmistoon on kuulunut esimerkiksi Mozartin Requiem.

Konsertin ohjelmisto koostuu kolmesta Wolfgang Amadeus Mozartin teoksesta. Kokonaisia teoksia konsertissa kuullaan kaksi, motetti Exsultate, Jubilate ja Pianokonsertto No. 9. Näiden lisäksi kuullaan osa Andante Colloredo-serenadista. Kaikki kolme teosta edustavat Mozartin nuoruudenajan teoksia, joissa alkaa kuulua säveltäjän oma sävellyskieli. Solisteina toimivat pianisti Henni Isojunno, sopraano Saara Rauvala ja viulisti Siru-Lina Ollula. Konsertin johtaa Marko Heikura.

Pianisti Henni Isojunno on valmistunut musiikin maisteriksi vuonna 2014 Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta. Ammattiopintojensa jälkeen hän palasi Saloon. Tällä hetkellä hän toimii Halikon musiikkiyhdistyksen toiminnanjohtajana sekä pianonsoiton ja vapaan säestyksen opettajana Halikon musiikkiyhdistyksellä ja Salon musiikkiopistolla. Isojunno esiintyy monipuolisesti niin soolo-, lied- kuin kamarimuusikkona.

Sopraano Saara Rauvala valmistui keväällä 2018 Tukholman oopperakorkeakoulusta oopperan kandidaatiksi ja opiskelee nyt Malmön ooppera-akatemiassa maisterin koulutusohjelmassa. Rauvala debytoi Tukholman kuninkaallisessa oopperassa syksyllä 2017  Papagenan roolilla Mozartin Taikahuilu-oopperassa. Jouluna 2016 Rauvalalle myönnettiin Salon Seudun Sanomien kulttuuripalkinto.

Viulisti Siru-Lina Ollula valmistui AMK musiikkipedagogiksi Lahdesta vuonna 2013 ja filosofian maisteriksi pääaineenaan musiikkitiede. A-kurssitutkinnon Ollula suoritti vuonna 2016. Ollula työskentelee viulunsoitonopettajana sekä Asikkalanseudun musiikkiopiston rehtorina. Muusikkona Ollula on toiminut monipuolisesti erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa sekä Nordea Jean Sibelius -sinfoniaorkesterissa ja Lahden nuori sinfonia -orkesterissa. Ollula toimii Salo Chamber -kamariorkesterin konserttimestarina.

Orkesteria johtava Marko Heikura johtaa Kabinettiorkesteri-nimistä viihdeorkesteria ja toimii Salon lukion musiikin lehtorina. Heikuralla on pitkä kokemus orkesterimuusikkona eri kokoonpanoissa (mm. Jyväskylän kaupunginorkesterissa) sekä teatterimuusikkona Jyväskylän kaupunginteatterissa. Heikura on toiminut myös Kuhmon Kamarimusiikkikurssien johtajana.

Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 15 €.

Kaipauksen lauluja

pe 2.11. klo 18.30 Helisnummen kappelissa,
Hämeenkyläntie 2

Hoiturit-kuoro jatkaa suosittuja pyhäinpäivän aaton iltamusiikkejaan. "Rakkaus ei katoa – lauluja kaipaaville" on laulujen ja tekstin kokonaisuus, jonka on suunnitellut Hoiturit-kuoroa johtava Riitta Helenius. Vapaa pääsy, ohjelma 5 €.

Giuseppe Verdi – Requiem

su 4.11. klo 16 Uskelan kirkossa, Sairaalantie 5

Pyhäinpäiväviikonlopun musiikkielämys on Giuseppe Verdin järisyttävä Requiem.

Sielunmessun tekstin tunteiden voimallisuus ilmenee Verdin sävellyksessä iskevinä rytmeinä, henkeäsalpaavina melodioina ja dramaattisina kontrasteina, kaikki tuttuja hänen oopperoistaan. Verdi tulkitsee menetyksen ja surun tunteita sekä ihmisen tarvetta anteeksiantoon ja armoon.

Teoksen esittää Hyvinkään orkesteri ja kuorot Vox Saloensis ja Hämeenlinnan Kamarikuoro. Yhteensä soittajia ja laulajia on pitkälle toista sataa. Johtajana on Heikki Seppänen ja solisteina Kaisa Takkula, sopraano, Minna Koskikunnas, altto, Mati Turi, tenori, ja Jari Parviainen, basso.

Requiem sai alkunsa Giuseppe Verdin (1813–1901) ajatuksesta, että joukko italialaisia säveltäjiä yhdistäisi voimansa kootakseen messun kunnioittamaan säveltäjäkollega Gioacchino Rossinin muistoa. Verdi käynnisti hankkeen säveltämällä messun finaalin, Libera me, ja seuraavan vuoden aikana Messa per Rossini valmistui kolmentoista säveltäjän voimin. Heistä Verdi itse on nykyään ainoa hyvin tunnettu. Teoksen ensiesitys Rossinin kuoleman vuosipäivänä kuitenkin peruuntui ja messu vaipui unohduksiin 1900-luvun lopulle asti.

Verdi jatkoi leikittelyä säveltämällään Libera me´lla turhautuneena alkuperäisen messun kohtalosta. Vuonna 1873 Verdin suuresti ihailema italialainen kirjailija ja runoilija Alessandro Manzoni kuoli. Verdi sävelsi Requieminsa Manzonille, nyt kokonaisuudessaan itse. Rossinille alun perin kirjoitettu Libera me sisältyi siihen. Requiem ensiesitettiin Milanossa Manzonin kuoleman ensimmäisenä vuosipäivänä.

Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 20 €.

28.10. Uskelassa Mozartin pianokonserton solistina Henni Isojunno.

28.10. Uskelassa Mozartin Exultate Jubilaten solistina Saara Rauvala.

28.10. Uskelassa Mozartin Serenaden solistina Siru-Lina Ollula.

4.11. Uskelan kirkossa kajahtaa Verdin Requiem. Tässä Vox Saloensis -kuoron harjoitukset

Verdin Requiemin johtaa kapellimestari ja kanttori Heikki Seppänen