Siirry suoraan sisältöön.
Yhteisvastuukeräys

Yhteisvastuukeräys 2021

Yhteisvastuulla tuetaan vähävaraisia ikäihmisiä

Tämänvuotinen Yhteisvastuukeräys pureutuu ikäihmisiä koettelevaan köyhyyteen. Eläkkeen pienuuteen ja eläkeiän köyhyyteen voi olla monenlaisia syitä: pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, kotiäitiys, työkyvyttömyys – tai kaikkien näiden yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös asumisen kalleus ja peritty huono-osaisuus. Köyhyys aiheuttaa helposti terveysongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisessa ja sosiaalisessa ahdingossa eläviä sekä Suomessa että kehittyvien maiden kriisialueilla.

Diakoniaa ja digitaitoja

Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella.

Keräyksen kokonaistuotosta saa 10 prosentin siivun Kirkon diakoniarahasto, josta jaetaan tukea ikäihmisten talousvaikeuksiin ja elämänlaadun kohentamiseen. Rahaston avustukset haetaan paikallisseurakuntien diakoniatyön kautta; siellä hakijoiden avuntarve tunnetaan ja jokainen avuntarvitsija kohdataan.

Yhden osuuden keräystuotosta saa kansanopistoverkosto, joka toteuttaa ikäihmisille maksuttomia taloudenhallinnan ja digitaitojen koulutuksia vuodesta 2022 alkaen. Kursseilla saa perusvalmiudet esimerkiksi pankki- ja Kela-asioiden hoitamiseen tietokoneella.

Kriisiapua katastrofeihin

Kun Yhteisvastuukeräys alkoi v. 1950, kaikki apu kohdistui kotimaahan. Vuodesta 1963 on tuettu myös kansainvälistä diakoniaa. Nykyisin 60 % tuotosta ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Tämänvuotisella tuotolla autetaan vanhuksia ja perheitä konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa muun muassa Ugandassa. Osa varoista käytetään äkillisten katastrofien kriisiapuun, valtaosa pitkävaikutteiseen kehitysyhteistyöhön.

Monta tapaa lahjoittaa

Kevätkauden perinteisten yhteisvastuutapahtumien järjestäminen on kovin epävarmaa kokoontumisrajoitusten takia. Jotta ikäihmiset Suomessa ja maailmalla saisivat tarvitsemaansa apua, keräystulos karttuu varmimmin itse kunkin lahjoitustoimin.

Päihitetään yhdessä Salon viimevuotinen keräystulos, joka oli 11 398,44 euroa eli 0,29 euroa/henkilö. Menneitä vuosia vaatimattomampaan tulokseen vaikutti viime keväänäkin korona. Ei anneta sen kampittaa keräystä toista kertaa!

• MobilePayllä numeroon 91757.
  • Verkossa osoitteessa yhteisvastuu.fi/salo, johon pääsee myös tällä sivulla olevalla QR-koodilla.
  • Pankin kautta, viitteeksi Salon seurakunnan viitenumero 301770:

Aktia FI82 4055 0010 4148 41
Nordea FI16 2089 1800 0067 75
Pohjola-Pankki FI14 5000 0120 2362 28

• Kaikki nämä lahjoitukset kartuttavat oman seurakuntamme keräystulosta.

Tekstiviestilahjoitus numeroon 16588 ei lisää oman seurakunnan pottia, mutta sataa yhteiseen Yhteisvastuun laariin vanhusten hyväksi:

APU10 (lahjoituksesi 10 €)
APU20 (lahjoituksesi 20 €)

Keräyslupa RA/2020/639/Kirkkopalvelut.

Lisätietoa yhteisvastuu.fi

QR-koodi sivulle yhteisvastuu.fi/salo
Siirry päävalikkoon. Takaisin sisältöosion alkuun.