Kesäkonserttisarja 2017
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivulle | Sivukartta ja haku | Muuta tekstikokoa

Kesäkonserttisarja 2017

Sunnuntaisin klo 20.

Konserttien jälkeen on mahdollisuus tavata illan muusikot iltateellä kirkon pihalla tai kirkossa.

Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

Viimeisen kesäkonsertin jälkeen palkitaan taas ne, jotka ovat hankkineet konserttipassiin (50 €) leiman jokaisesta konsertista.

Kuvagalleria esiintyjistä

Kirkkojen osoitteet

30.7. Suomusjärven kirkko

Italialainen matka

Ensemble Amento

Johanna Fernholm, laulu
Pieta Mattila, barokkisello
Anssi Mattila, cembalo

Amento-yhtye esittää italialaista hengittävää ja laulullista barokkimusiikkia täynnä tuskaa ja melismoja. Yhtyeen muusikot ovat suomalaisia vanhan musiikin ammattilaisia, jotka ovat esiintyneet vuosien varrella yhdessä ja erikseen useissa eri kokoonpanoissa. Heitä yhdistää rakkaus erityisesti koristeltuun italialaistyyliseen vähemmän esitettyyn musiikkiin. Musiikkiin, joka ehdottomasti ansaitsisi tulla kuulluksi entistä useammin! Italialainen matka -konsertissa kuullaan harvinaisemmin esitettyjä soolokantaatteja barokin suurilta laulumusiikin mestareilta, Antonio Vivaldi ja Georg Friedrich Händel. Lisäksi ohjelmassa on instrumentaalimusiikkia sellolle ja cembalolle meillä harvemmin esitettäviltä säveltäjiltä, Joseph dall'Abaco ja Salvatore Lanzetti.

Kamarikantaatit kukoistivat barokin aikana ja olivat oopperan ohella eniten levinnyt laulumusiikin laji. Pieni, vain laulajan ja 2–3 muusikon seurue mahtui helposti aristokraattien saleihin, ja erityisesti pastoraaliaiheiset kantaatit olivat itsestään selviä suosikkeja sen ajan musiikkieliitin piireissä. Vivaldin kantaatit ovat tänä päivänä nousseet esille vuosituhannen loistavien kontratenorien ja barokkimezzosopraanojen virtuoosiesityksien myötä. Kantaatit ovat äänellisesti haasteellisia, mutta samalla teeskentelemättömiä ja luonnollisia ilmaisussaan, joka vaihtelee koko tunnerekisterin alueella.

Johanna Fernholm, mezzosopraano, laulaa musiikkia barokista nykyaikaan. Johanna on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja suorittanut musiikinopettajan, huilupedagogin ja diplomilaulajan opinnot. Barokkimusiikkia hän on opiskellut ulkomailla Peter Kooijn, Kai Wesselin ja Susanne Rydénin johdolla. Kamarimusiikki on lähellä Johannan sydäntä, ja hän esiintyy sekä pienemmissä kamarikonserteissa että kuoroproduktioissa. Ohjelmistossa on vanhan musiikin lisäksi liediä, kantaatteja, oratorioita sekä gospel- ja kabarémusiikkia. Johanna työskentelee myös laulupedagogina ja syksystä 2016 Porvoonseudun musiikkiopiston apulaisrehtorina.

Pieta Mattila on erikoistunut vanhan musiikin esittämiseen niin solistina kuin yhtye- ja orkesterimuusikkona. Hän toimii sellistinä ja gambistina monenlaisissa kokoonpanoissa, joista mainittakoon Corde Sonore, Eloisa Consort, Suomalainen Barokkiorkesteri, Kuninkaantien muusikot ja Espoon barokki. Espoon musiikkiopistossa sellistin taipaleensa aloittanut Pieta viimeistelee tällä hetkellä maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa, jossa hän on opiskellut barokkisellon ja viola da gamban soittoa Lauri Pulakan ja Markku Luolajan-Mikkolan oppilaana. Pieta on täydentänyt opintojaan Pariisin konservatoriossa (CNSMD de Paris) Bruno Cocset’n ja Christophe Coinin luokalla, sekä Bremenin musiikkikorkeakoulussa (HfK Bremen) Viola de Hoogin luokalla. Vanhan musiikin lisäksi Pietaa viehättää bänditoiminta ja taivaanrannan maalailu.

Anssi Mattila aloitti pianon- ja urkujensoiton opintonsa Helsingin konservatoriossa. Urkujensoiton diplomin hän suoritti Sibelius-Akatemiassa vuonna 1979 ja piti ensikonsertin 1980. Cembalonsoiton opintojaan hän jatkoi Hollannissa Utrechtin konservatoriossa suorittaen siellä diplomin vuonna 1987. Hän on suosittu barokki- ja varhaisklassisen ohjelmiston parissa toimiva kapellimestarivieras niin kotimaan orkestereissa kuin ulkomaillakin. Hän myös kirjoittaa ahkerasti musiikista ja on Yleisradiolle tehnyt lukuisien musiikkinauhoitusten ohella puheohjelmia.

Anssi Mattila toimii Sibelius-Akatemiassa vanhan musiikin lehtorina. Hän on levyttänyt soolocembalomusiikin ohella mm. perustamansa Kuudennen kerroksen orkesterin – nykyinen Suomalainen barokkiorkesteri, sekä Battalia- ja Avanti! -yhtyeiden kanssa. Hän on viime vuosina tehnyt merkittävää vanhoihin musiikkilähteisiin pohjautuvaa nuottimateriaalien kokoamis- ja täydennystyötä. Mm. Jean-Fery Rebelin oopperan ”Ulysse” partituurin hän on koonnut Upsalan yliopiston kirjastosta löytyneiden vanhojen painosten ja käsikirjoitusten pohjalta. Hän on myös rekonstruoinut kadonneet 2. viulun stemmat Erik Tulindbergin kuuteen jousikvartettoon.

6.8. Kiskon kirkko

Virsi se viihdytti

Jari Parviainen, laulu
Miikka Lehtoaho, piano

Virsiä esitetään nykyään monella tapaa - soitetaan mitä moninaisimmilla instrumenteilla ja tyyleillä kansanmusiikista raskaaseen rock-tyyliin. Kiskossa kuulemme virsiä sovitettuna lauluiksi, joista tulee enemmänkin mieleen lied-musiikki. Miika Lehtoaho on armoitettu improvisoija ja hänen säestyksenä ovat maalailevia ja houkuttelevat myös laulajan improvisoimaan tuttuja virsimelodioita. 

Basso Jari Parviainen valmistui musiikin maisteriksi Kuopion Sibelius-Akatemiasta 1997 pääaineena laulu. Laulun A-tutkinnon hän lauloi erinomaisin arvosanoin 1999 opettajanaan Esko Jurvelin.

Parviainen on esiintynyt lied- ja kirkkokonserttien lisäksi bassosolistina useissa Bachin, Mozartin, Haydnin, Händelin, Buxtehuden, Verdin ja Rossinin kirkkomusiikkiteoksissa. Hän on laulanut myös useita oopperarooleja, viimeksi tänä vuonna Jyväskylän Oopperan Don Giovannissa. Esiintymisiä on ollut Suomen lisäksi mm. Ruotsissa, Virossa, Unkarissa, Slovakiassa, Sveitsissä, Saksassa sekä Pohjois-Koreassa. Jari Parviaisen erittäin matalaa ja vapaasti soivaa ääntä kuvaillaan todelliseksi suomalaiseksi bassoksi, aidoksi basso profondoksi, syväksi bassoksi. Hän oli ensimmäisen valtakunnallisen Toivo Kuula laulukilpailun finalisti 2012.  Jari Parviainen aloitti kirkkomuusikkona Salo-Uskelan alueella 2013.

Miikka Lehtoaho on pianisti ja urkuri, jonka erityiset vahvuudet ovat improvisointi, eri musiikin tyylilajien soittaminen ja erilaisia tunteita kutkuttava musiikintulkinta. Miikka myös säveltää ja sovittaa musiikkia erilaisille kokoonpanoille, erityisenä mielenkiintonaan kirkkomusiikki ja hengellinen musiikki.

13.8. Perniön Pyhän Laurin kirkko

Oma maa mansikka

Kajaus-kvartetti

Oma maa mansikka - lauluja omasta maasta ja muitakin mailta. Kajaus-kvartetin konsertti kietoo suomalaiset sävelet yhteen renessanssipolyfonian ja barbershopin kanssa.

Kokeneista musiikin ja laulun ammattilaisista koostuva Kajaus -kvartetti perustettiin syksyllä 2011. Kaikki laulajat ovat taustaltaan kirkkomuusikkoja. Yhtyeen ohjelmisto on monipuolista sisältäen niin vanhaa musiikkia kuin oman aikamme sävellyksiä.

Kvartettilaulu on poikkeuksellisen haastava yhteislaulun laji. Puhtaan ja kuulakkaan soinnin luominen miesäänillä vaatii ensiluokkaista äänten hallintaa ja kykyä sulauttaa oma instrumentti yhteiseen sointiin. Kun yksi ääni laulaa epätarkasti, yhtyeen sointi horjahtaa välittömästi. Toisaalta palkinto kuulijalle on taattu, kun laulussa kaikki on kohdallaan. Kajaus-kvartetin perusajatuksena on ollut synnyttää kokoonpano, jossa koulutetut ja solistiset äänet saavat aikaan kiinteän, ytimekkään ja metallisen yhteissoinnin.

Tenori Hannu Lehtikangas valmistui ylimmän asteen kanttoriksi Sibelius-Akatemiasta. Hän on esiintynyt laulajana useissa Euroopan maissa sekä Pohjois-Koreassa. Lehtikangas on toiminut kirkkomuusikkona Saksassa ja Ruotsissa. Tällä hetkellä hän hoitaa Hämeenkylän seurakunnan ensimmäisen kanttorin virkaa.

Tenori Tommi Niskala opiskeli 1993-2005 pianon- ja urkujensoittoa Alajärven Musiikkiopistossa ja jatkoi opintojaan syksyllä 2005 Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui musiikin maisteriksi 2011. Laulajana Niskalaa on usein kuultu erityisesti barokin ajan teosten tenorisolistina, mutta myös uudempi musiikki on hänen sydäntään lähellä, aina crossover-henkiseen musisointiin asti. Tommi Niskala toimii lisäksi Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajien Jussien taiteelisena johtajana, Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperan kuoromestarina ja Suomen Lähetysseuran Safarikuoron johtajana. Tommi Niskala on kuoronjohtajakanttorin virassa Helsingin Kallion seurakunnassa.

Baritoni Elja Puukko on tunnettu konserttilaulaja Suomessa. Hänen lyyrinen baritoni taipuu barokkiteosten bassotehtävistä saksalaisen liedin taipuisaan herkkyyteen. Etenkin Schubertin laulusarjat Winterreise ja Die schöne Müllerin ovat hänen lied-konserttiensa vakio-ohjelmistoa.Hän toimii Espoonlahden seurakunnan A-kanttorina.

Basso Jari Parviaisen erityisen syvä bassoääni tuo Kajaus -kvartettiin täyteläisen soinnin pohjan. on tunnettu myös suomalaisen oopperan ystäville. Parviainen valmistui A-kanttoriksi Kuopiosta ja suoritti lauludiplomin 1999. Jari Parviainen esiintyy lied- ja kirkkokonserttien lisäksi kysyttynä bassosolistina keskeisissä kirkkomusiikkiteoksissa. Jari Parviainen on Salon seurakunnan kanttori.

20.8. Perttelin kirkko

Pyhiinvaellus

Markku Luolajan-Mikkola, barokkisello

Markku Luolajan-Mikkolan musiikillinen pyhiinvaellus käsittää Bach-konsertit kaikissa Suomen keskiaikaisissa kivikirkoissa vuosien 2015–2017 aikana. Ohjelmassa ovat Bachin Sarjat, Sonaatit ja Partitat. Taiteilija kutsuu kuulijoita kulkemaan kanssaan pienen matkan tätä pyhiinvaellusta. Perttelin kirkossa kuullaan Bachin viides sarja ja toinen partita.

Markku Luolajan-Mikkola opiskeli sellonsoittoa Arto Noraksen ja Seppo Laamasen johdolla Sibelius-Akatemiassa. Hän suoritti diplomitutkinnon vuonna 1983. Mielenkiinto barokkimusiikkia kohtaan vei hänet Hollantiin, missä hän opiskeli viola da gamban soittoa Wieland Kuijkenin ja barokkisellon soittoa Jaap ter Lindenin johdolla Haagin Kuninkaallisessa Konservatoriossa. Hän suoritti jatkotutkinnot molemmissa soittimissa vuonna 1992.

Markku Luolajan-Mikkola on esiintynyt sekä kamarimuusikkona että omin resitaalein. Hän on ollut alusta saakka mukana Phantasm viola da gamba gamba -yhtyeessä ja soittaa lisäksi useissa muissa kokoonpanoissa kuten norjalaisessa Bergen Barokk -yhtyeessä ja Suomalaisessa barokkiorkesterissa (ent. 6. kerroksen orkesterissa). Markku Luolajan-Mikkola on esiintynyt Suomessa kaikilla tärkeimmillä musiikkijuhlilla ja konsertoi säännöllisesti myös ulkomailla:

Hän on konsertoinut noin 1000 konsertissa 30 maassa. Vuonna 2012-2013 hän on konsertoi mm. Italiassa, Englannissa, Irlannissa, Norjassa, Virossa, Liettuassa, Hollannissa, Unkarissa, Hong Kongissa ja Shanghaissa. Vuonna konsertteja 2014 on ollut mm. Wigmore Hallissa Lontoossa ja Wienin Konzert Hausissa. Markku Luolajan-Mikkola opettaa Sibelius-Akatemiassa ja Länsi-Helsingin musiikkiopistossa.

27.8. Uskelan kirkko

Misa a Buenos Aires

Salon kanttorit
Henrik Sandås
, bandoneon
Jousiyhtye

Misa a Buenos Aires on argentiinalaisen säveltäjä Martín Palmerin vuonna 1996 valmistunut teos. Messu yhdistää klassisen laulutyylin, katolisen messun liturgian ja etelä-amerikkalaisen instrumentaalimusiikin. Teoksessa lukuisista sävelletyistä messuista tuttu latinankielinen teksti liittyy yllättävään rytmiikkaan. Argentiinalainen tango ja koraalimusiikki kohtaavat tyylikkäästi. Misa a Buenos Aires on sävelletty solistille, kuorolle, bandoneonille, pianolle ja jousiorkesterille. Teos esitettiin syksyllä 2013 Roomassa paavi Franciscuksen valinnan kunniaksi. Franciscus toimi ennen valintaansa Buenos Airesin arkkipiispana ja hänen kerrotaan pitävän paljon kotimaansa musiikista.

Misa a Buenos Airesta on esitetty lukuisia kertoja eri maissa. Tangomessun esittävät Salon kanttorit vahvistettuna tenoripapeilla, bandoneonisti Henrik Sandås ja jousiyhtye. Konsertin aluksi kuullaan Henrik Sandåsin sooloja. Konsertin aluksi kuullaan Astor Piazzolan musiikkia bandoneonisti Henrik Sandåsin soittamana. Henrik Sandås ja hänen bandoneóninsa ovat ainutlaatuinen ilmiö tämän päivän kansainvälisessä musiikkimaailmassa. Hänen kokonaisvaltainen muusikkoutensa ja puhutteleva soittotyylinsä ovat herättäneet ihastusta ja ihailua ympäri Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa. Hän on nopeasti saavuttanut aseman yhtenä Suomen kysytyimmistä tango nuevo –spesialisteista ja omistaa nykyisin enemmän ja enemmän aikaansa myös musiikin sovittamiseen eri kokoonpanoille. Sandås on kantaesittänyt mm. Markku Klamin, Kirmo Lintisen, Jukka Linkolan, Markus Elglandin, Matti Laukkasen ja Kari Ikosen teoksia.

30.7. Suomusjärven kirkossa Ensemble Amento

6.8. Kiskon kirkossa Jari Parviainen 

6.8. Kiskon kirkossa Miika Lehtoaho

13.8. Kajaus-kvartetti Perniön kirkossa

20.8. Markku Luolajan-Mikkola Perttelin kirkossa