Nojatuolimatka Israeliin
Halikko Kiikala Kisko Kuusjoki Muurla Perniö Pertteli Salo-Uskela Suomusjärvi Särkisalo

Israelin matkalla nähtyä ja koettua

Joukko innokkaita matkalaisia lähti
pyhiinvaellukselle Israeliin lokakuussa 2017.

Valokuvien ja pastori Erkki Kiisken kirjoittaman
matkakertomuksen välityksellä Pyhällä maalla
pääsevät pistäytymään muutkin.

Lauantai 28.10.

Saavuimme Pyhän maan kamaralle aamuyöstä. Nukuttuamme tovin alkoi ensimmäisen päivän retki, jonka aloitimme Puutarhahaudalta. Onko se Jeesuksen hauta, josta hän olisi noussut ylös ensimmäisenä kristillisenä pääsiäisenä? Jotkut uskovat näin, toiset pitävät Pyhän haudan kirkkoa oikeampana. Niinpä käydään molemmissa paikoissa, ja ongelma on näin ratkaistu. Puutarhahaudalla on ainakin oikea tunnelma, selostaa oppaamme Ariel Sella.

Huimaavan kauniilla paikalla on kallioon louhittu varakkaan ihmisen hauta. Monet matkaajamme kurkistavat hautaan myös sisälle. Pidämme aamuhartauden meille varatussa tilassa. Laulu nousee kattoon asti, ja tunnelma on kuin urheiluottelussa.

Jatkamme Öljymäelle. Ihailemme aaseja ja kameleita, joita ei Salon torilla näy. Panoraama Jerusalemin Vanhaan kaupunkiin on mykistävä. Valokuvat otettuamme jatkamme Getsemaneen, jonka puutarha hurmaa vierailijansa joka kerta. Täällä Jeesus on taistellut puolestamme, hän hikoili tuskissaan verta. Polvistuiko hän juuri tuon oliivipuun edessä pyytäessään opetuslapsiaan valvomaan taustalla?

Kuljemme Via Dolorosaa pitkin kohti Pyhän haudan kirkkoa. Tällä tiellä Mestarimme luhistui ristinsä alle. Jossakin täällä ihmiset löivät rintoihinsa ja katuivat. Mutta suuri massa vyörytti Jeesusta kohti teloituspaikkaa, Golgataa.

Päivä huipentuu Itkumuurilla käyntiin. Miltei kaikki kirjoittavat lappusille hartaita esirukouspyyntöjä, joita sujauttelemme Länsimuurin aukkoihin. Herra, pelasta omaiseni, paranna tätini, anna aviopuoliso pojalleni, tarvitsen töitä, poista masennus… Tämäntyyppisiä aiheita satelee paikkaan, josta on suora laajakaistayhteys taivaaseen. Raamatun mukaan Jumalan Hengen läsnäolo ei koskaan poistu Jerusalemin temppelistä, josta Länsimuuri ainoana osiona enää on jäljellä. Paikan pyhyys koskettaa retkeläisiämme selvästi.

Matka jatkuu...

Puutarhahauta.

Perinteinen kulkuneuvo, moderni matkustaja!

Getsemanen puutarhan oliivipuut voivat olla tuhatkin vuotta vanhoja.