Kesäkonserttisarja 2018
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivulle | Sivukartta ja haku | Muuta tekstikokoa

Kesäkonserttisarja 2018

Salon seurakunnan perinteinen kesäkonserttisarja tarjoaa taas monenlaista kuultavaa: musiikkia kuudelta vuosisadalta, monista maista ja eri tyylilajeista – toivottavasti jokaiselle jotain inspiroivaa.

Konsertit alkavat klo 20. Niiden jälkeen on mahdollisuus jäädä iltateelle kirkkoon tai kirkon pihaan, ja samalla vaihtaa ajatuksia konsertista muiden kuulijoiden ja illan taiteilijoiden kanssa.

Konsertteihin on vapaa pääsy, ohjelmalehtinen maksaa 10 euroa. Konserttien suurkuluttajille on tarjolla edelleen 50 euron hintainen kesäkonserttipassi, jolla saa ohjelman vaikka jokaiseen konserttiin.

 

3.6. Uskelan kirkko

Venäläisen laulumusiikin helmiä ja järkäleitä

Jari Parviainen, laulu
Tiina Kärblane, piano

Kesäkonserttisarja avataan Uskelassa venäläisellä musiikilla. Pjotr Tsaikovskin konserttiin valitut yksinlaulut tuovat kuulijalleen venäjän kielen herkkyyden ja syvyyden ilmaista musiikin melodioita ja melankolisia linjoja. Laulujen aiheet ulottuvat yksinäisyydestä juhlahumuun ja luonnon ylistämiseen.

Modest Musorgskin neliosainen laulusarja Kuoleman lauluja ja tansseja kieltäytyy käsittelemästä kuolemaa ymmärtäväisesti – siitä puuttuu kaikkinainen lempeys ja lohduttavuus. Tämä antaa teokselle sen järkyttävän voiman. Esittäjältään äänellistä syvyyttä ja notkeutta vaativa teos on järisyttävä, maallinen kertomus samalla kuoleman lempeydestä kuin viiltävästä kylmyydestä.

Basso Jari Parviainen on esiintynyt lied- ja kirkkokonserttien lisäksi bassosolistina keskeisimmissä kirkkomusiikkiteoksissa. Hän on laulanut myös useita oopperarooleja, viimeksi Jyväskylän Oopperan Don Giovannissa 2016. Esiintymisiä on ollut Suomen lisäksi mm. Ruotsissa, Virossa, Unkarissa, Slovakiassa, Sveitsissä, Saksassa ja Pohjois-Koreassa.

Jari Parviaisen erittäin matalaa ja vapaasti soivaa ääntä kuvaillaan todelliseksi suomalaiseksi bassoksi, aidoksi basso profondoksi, syväksi bassoksi. Hän oli ensimmäisen valtakunnallisen Toivo Kuula -laulukilpailun finalisti 2012. Jari Parviainen on kirkkomuusikkona Salon seurakunnassa.

Pianisti Tiina Kärblane valmistui vuonna 1985 Tallinnan Konservatoriosta prof. Bruno Lukkin pianoluokalta. Vuosina 1988-89 hän opiskeli Leningradin Konservatoriossa prof. Tamara Fidlerin kamariyhtyeluokalla.

Kärblane on työskennellyt säestäjänä Tallinnan Konservatoriossa, Kuopion konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Vuonna 2000 hän siirtyi Tampereen ammattikorkeakouluun säestyksen lehtoriksi ja on osallistunut myös Tampereen oopperan produktioihin korrepetiittorina. Nykyisin Kärblane työskentelee Tallinnassa Eestin Musiikkiakatemian oopperastudiolla ja kouluttaa muusikoita erityisalueenaan esiintymispsykologia.

 

10.6. Halikon kirkko         

Adiemus – Songs of Sanctuary

HowManyMothers & Collegium Musicum Lohja

 

Collegium Musicum Lohja ja lauluyhtye HowManyMothers esittävät Halikon kirkossa Karl Jenkinsin musiikkia kokoelmasta Adiemus – Songs of Sanctuary.

Adiemus on walesilaisen säveltäjä Karl Jenkinsin projekti, joka yhdistelee klassista musiikkia ja progressiivista rockia New Age - ja etnovaikuttein. Adiemus-nimellä on julkaistu viisi studioalbumia, joista ensimmäinen on tunnetuin. HowManyMothers ja Collegium Musicum Lohja esittävät Adiemus-teoksista ensimmäisen, 1995 Englannissa ilmestyneen Adiemus - Songs of Sanctuaryn.

Ydinajatus Adiemuksessa on, että laulu on vain yksi instrumentti muiden joukossa luomassa kuulijalleen mystistä musiikillista maailmaa. Kappaleissa ei olekaan varsinaisia sanoituksia, vaan ainoastaan yksittäisiä tavuja ja säveltäjän kehittämiä eräänlaisia pseudosanoja, jotka eivät tarkoita mitään. Laulu on tyylitelty siten, että se vain soljuu eteenpäin ja mahdollistaa kuulijan keskittymisen kielen musiikillisiin elementteihin: sointiin, rytmiin sekä äänen korkeuteen ja väreihin. Adiemuksen laulujen ’kielestä’ ja tavuista on löydettävissä myös suomen kielelle tyypillisiä piirteitä ja jopa tutulta kuulostavia sanoja. Songs of Sanctuary teosnimenä antaa vihjeen siitä, että sanattomankin laulun ja musiikin keinoin monenlaisten tunteiden ja pyhyyden kokeminen on mahdollista.

Collegium Musicum Lohja on vuonna 1972 perustettu kamariorkesteri, jonka yhteistyökumppanina ja tukijana toimii Lohjan seurakunta ja kanttori Harri Kerko. Orkesterin taiteellinen johtaja on Michael Ertz ja se on konsertoinut kotimaan lisäksi Wienissä, New Yorkissa, Budapestissa, Pietarissa, Tukholmassa, Tartossa, Riikassa ja Pariisissa.

HowManyMothers on iloisista, reippaista, huumorintajuisista ja "jalat maassa, pää pilvissä" kulkevista äideistä koostuva lauluyhtye, joka haluaa tarjota niin yleisölle kuin jäsenilleenkin musiikin iloa ja hyvinvointia. Yhtyettä johtaa musiikin maisteri, kuoronjohtaja, laulaja ja laulupedagogi Anne Viljamaa, ja sen ohjelmisto koostuu mm. kansanlauluista, iskelmistä, rakkauslauluista, nykypopista, gospelista ja joululauluista. ”Mammat” pyrkivät tekemään 3-8 -äänisen ohjelmistonsa rennon määrätietoisella otteella kunnianhimoisesti. Äänenkäytössä on ihanteena kokeilla erilaisia rajoja etnosta lyyriseen äänenmuodostukseen.

 

17.6. Yliskylän kirkko

Barokin hehkua

Ensemble Nylandia

Sini Vahervuo, traverso ja nokkahuilut
Petri Arvo, nokkahuilut ja barokkifagotti
Matias Häkkinen, cembalo

 

Ensemble Nylandia on cembalisti ja kosketinsoittaja Matias Häkkisen vuonna 2009 Helsingissä perustama nuoren sukupolven barokkimuusikoiden yhtye, joka esiintyy monenlaisina kokoonpanoina triosta orkesteriin. Yliskylän tunnelmallisessa kirkossa kuullaan vähemmän tunnettuja teoksia säveltäjiltä Bertali, Böddecker, Hotteterre, Merula ja Schaffrath.

Sini Vahervuota kiehtoi jo lapsena nokkahuilun tuhatvuotinen historia, ja musiikkiopisto-opintojen jälkeen vanhasta musiikista tuli opiskelujen myötä ammatti. Vahervuo on suorittanut nokkahuilun maisterinopinnot Sibelius-Akatemiassa; traverson eli barokkipoikkihuilun soittoa hän on opiskellut Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Nykyisin hän konsertoi monien vanhan musiikin kokoonpanojen kanssa ja levittää vanhan musiikin ilosanomaa mm. opettaen Tampereen konservatoriossa ja Käpylän musiikkiopistossa sekä toimien Suomen nokkahuiluseurassa ja järjestäen Café Barock -konserttisarjaa.

Petri Arvo on erikoistunut historiallisiin puupuhaltimiin ja 1400–1600-lukujen musiikkiin. Fagotin ketterä ja virtuoottisiin sävelkuvioihin soveltuva esi-isä dulzian sekä erityyppiset nokkahuilut ovatkin eräitä joustavimmista ja jännittävimmistä välineistä tulkita tämän ajan toisinaan improvisatoristakin musiikkia. Arvo on valmistunut Sibelius-Akatemiasta sekä Amsterdamin ja Brysselin konservatorioista, ja hallitsee laajan tyyliskaalan keskiajan musiikista nykymusiikkiin niin kamarimuusikkona kuin orkesterimuusikkonakin.

Matias Häkkinen on kosketinsoittaja, kapellimestari ja keskeinen vaikuttaja niin vanhan kuin muunkin klassisen musiikin kentällä. Erityisen kiinnostuksen kohteina hänellä ovat viime aikoina olleet 1600-luvun loppupuolen orkesteri- ja soolocembalorepertuaarit sekä improvisaatio ja erilaiset soitinkokeilut.

 

24.6. Särkisalon kirkko

Pace mio Dio - hengellisiä ooppera-aarioita.

Kaisa ja Samuli Takkula, laulu
Anni Collan, piano

Särkisalon juhannusviikonlopun konsertissa kuullaan hengellistä tematiikkaa sisältäviä ooppera-aarioita, joista monet ovat eräänlaisia rukouksia Jumalalle. Säveltäjäniminä konsertissa ovat mm. Giuseppe Verdi, Jules Massenet ja Charles Gounod.

Sopraano Kaisa Takkula on valmistunut musiikin maisteriksi vuonna 2013 Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin koulutusohjelmasta opettajinaan Jorma Elorinne ja Hannu Niemelä. Tällä hetkellä hän opiskelee laulua Kai Valtosen sekä professori Anatoli Goussevin johdolla.

Takkula on laulanut Laivaston soittokunnan, Hämeenlinnan kaupunginorkesterin, Opus X:n, HelTen Brass ensemblen, Turku Cathedral Ensemblen ja Musiikkiakatemia NYTT! -orkesterin solistina.

Hänen oopperaroolejaan ovat olleet mm. Markus Virtasen ’Valon ääni’ -kamarioopperan Laura, Seppo Pohjola: ’Kaappi’ -kamarioopperan Vaimo, Ilkka Kuusiston Muumioopperan Niiskuneiti, ja W.A. Mozartin Taikahuilun 1. Nainen. Kirkkomusiikkiteoksien solistitehtävistä mainittakoon Mozartin Requiem, Pergolesiin Stabat mater, Brittenin Rejoice in the Lamb ja Schnittken Requiem. Kaisa Takkula toimii kanttorin virassa Liedon seurakunnassa.

Baritoni Samuli Takkula on opiskellut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Erkki Rajamäen johdolla. Tämän lisäksi hän on opiskellut laulupedagogiikkaa Metropolia ammattikorkeakoulussa opettajanaan Kai Valtonen. Takkula on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin koulutusohjelmasta keväällä 2013 sekä pianopedagogiksi Turun ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmasta syksyllä 2011.

Samuli Takkulan oopperarooleja ovat olleet mm. nimiroolit Giuseppe Verdin oopperassa Falstaff, ja Pjotr Tsaikovskin Jevgeni Oneginissa, Benjamin Brittenin Kesäyön unelmassa Demetrius, Giuseppe Verdin La Traviatassa Paroni Douphol, Engelbert Humperdinckin Hannussa ja Kertussa Peter, W.A. Mozartin Figaron häissä Kreivi Almaviva ja Taikahuilussa Papageno, Väinö Raition Prinsessa Ceciliassa ensimmäinen yönkulkija, Paolo Rosaton Lars Cleenissä Don Nica ja Peter, sekä Seppo Pohjolan Kaappi -kamarioopperassa Viettelijä.

Samuli Takkula on vieraillut mm. Suomen kansallisoopperassa sekä Helsingin juhlaviikoilla. Hänellä on kanttorin virka Salon seurakunnassa.

Anni Collan on turkulainen musiikin maisteri ja pianopedagogi. Anni Collan valmistui 2014 parhain arvosanoin professori Henri Sigfridssonin luokalta Essenin Folkwang-yliopistosta sekä 2015 Sibelius-Akatemiasta opettajinaan Hui-Ying Liu-Tawaststjerna ja Paavali Jumppanen.

Vuonna 2014 Collan sijoittui kolmanneksi Jyväskylän kansallisessa pianokilpailussa ja hänet on palkittu useasti Sibelius-Akatemian sisäisessä Helmi Vesa -kilpailussa. Hän sai toisen palkinnon kansainvälisessä pianokilpailussa Orihuelassa, Espanjassa 2015. Collan on esiintynyt useiden orkesterien solistina Suomessa ja Baltiassa. 2014 hän oli Leipzigin Mendelssohn-akatemian stipendiaatti ja hänelle myönnettiin Pro Musica -säätiön tunnustusapuraha. Hänet valittiin Pianoaura-festivaalin debytantiksi 2009.

Hän on konsertoinut mm. Wäinö Aaltosen museon konserttisarjassa, Vuosaaren Flyygelikuussa ja Joutsenon taidekesässä sekä esiintynyt Sigyn Sinfoniettan ja Jyväskylä Sinfonian solistina. Vuosina 2016-2017 hän oli mukana Kuhmon Kamarimusiikin Nuoret kamarimuusikot -ohjelmassa.

 

1.7. Uskelan kirkko

Romantiikkaa uruilla

Henri Hersta, urut

 

Uskelan kirkon urkukonsertissa kuullaan suuria romantikkoja Max Regeriä, Alexandre Guilmantia ja Cesar Franckia.

Henri Hersta aloitti musiikkiopintonsa Heinolan musiikkiopistossa vuonna Marina Buschin piano-oppilaana ja opiskeli urkujensoittoa aluksi yksityisesti Maija Laineen ja Birgitta Forsmanin oppilaana. Sibelius-Akatemiassa Hersta opiskeli esittävän säveltaiteen ja kirkkomusiikin koulutusohjelmassa urkujen- ja pianonsoittoa opettajinaan Ville Urponen (urut) ja Tarja Penttinen (piano) suorittaen urkujensoiton A-tutkinnon vuonna 2007, pianonsoiton B-tutkinnon vuonna 2006 ja musiikin maisterin tutkinnon 2010. Hän on täydentänyt opintojaan lukuisilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Michel Bouvard, Francois Espinasse, Jan Willem Jansen, Theo Jellema, Ludger Lohmann ja Wolfgang Zerer.

Hersta on konsertoinut ympäri Suomea solistina ja kamarimuusikkona. Taiteellisten ansioidensa perusteella hänet valittiin vuonna 2001 Lahden kansainvälisen urkuviikon ja 2008 Pori Organ -festivaalin nuoreksi taiteilijaksi. Nykyisin hän toimii Helsingin Töölön seurakunnan kanttorina.

 

8.7. Muurlan kirkko

Taruja ja tarinoita

Saara Rauvala, laulu
Siru-Liina Ollula, viulu
Henni Isojunno, piano

 

Konsertissa Muurlan kirkossa esiintyvät laulaja-pianisti siskokset Saara Rauvala ja Henni Isojunno, sekä viulisti Siru-Liina Ollula. Ohjelmassa on Jean Sibeliusta ja Richard Straussia.

Sopraano Saara Rauvala valmistui keväällä 2018 Tukholman oopperakorkeakoulusta oopperan kandidaatiksi opettajinaan Robert Hyman sekä Ulrika Tenstam. Hän on täydentänyt opintojaan yksityisesti sekä Suomessa että ulkomailla mm. Dotorhy Irvingin sekä Reetta Haaviston johdolla. Ensi syksynä hän jatkaa opintojaan Malmön ooppera-akatemiassa maisterin koulutusohjelmassa.

Rauvala debytoi Tukholman kuninkaallisessa oopperassa syksyllä 2017 Papagenan roolilla Mozartin Taikahuilussa. Samaisesta oopperasta hän lauloi Paminan roolin Lyric Opera Studio Weimarin kesäproduktiossa kesällä 2017. Tukholman oopperakorkeakoulussa hän on päässyt tekemään Brittenin oopperan ’Albert Herring’ Miss Wordsworthin roolin, sekä Menotin oopperan ’The Medium’ Monican roolin. Kesällä 2016 hän lauloi Paisiellon ’Nina’-oopperan nimiroolin Vadstena Akatemian produktiossa Kär och Galen.

Rauvalan opintoja ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto ja ruotsalaiset Perhe Ekbergin rahasto, Kuninkaallinen musiikkiakatemia sekä rahasto ’25. kesäkuuta 1988’. Jouluna 2016 Rauvalalle myönnettiin Salon Seudun Sanomien kulttuuripalkinto.

Siru-Lina Ollula työskentelee viulunsoitonopettajana ja elokuusta alkaen Asikkalan Seudun musiikkiopiston rehtorina.

Ollula aloitti opintonsa Lounais-Hämeen musiikkiopistossa Márta Horváthin johdolla, jatkoi niitä Turussa Juha-Pekka Wikmanin ja tämän jälkeen Helsingissä Terhi Malin johdolla. Musiikkipedagogi AMK:n opinnot Ollula suoritti Lahdessa Juhani Palolan johdolla valmistuen keväällä 2013. Tämän jälkeen Ollula eteni jatko-opintoihin edelleen Palolan opetuksessa, suorittaen viulunsoiton A-kurssitutkinnon 2016. Viulunsoiton ohella Ollula opiskeli Jyväskylän yliopistossa, valmistuen filosofian maisteriksi pääaineenaan musiikkitiede. Musiikin lisäksi Ollula on kiinnostunut hallinnollisista asioista, ja onkin tehnyt Opetushallinnon tutkinnon sekä Lähiesimiestyön ammattitutkinnon.

Muusikkona Ollula on tehnyt monipuolisesti erilaista kamarimusiikkia esiintyen pop-musiikkia esittävän Strongbows-yhtyeen alkukokoonpanossa sekä siskonsa, alttoviulisti Satu Sairan kanssa duona. Ollula on soittanut Jukka-Pekka Sarasteen johtamassa Nordea Jean Sibelius -sinfoniaorkesterissa 2009 alkaen sekä Esa Heikkilän johtamassa Lahden nuori sinfonia -orkesterissa 2009-2015.

Pianisti Henni Isojunno on valmistunut musiikin maisteriksi vuonna Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta ja musiikkipedagogiksi Turun Ammattikorkeakoulusta. Hänen opettajinaan ovat toimineet Jussi Siirala (Sibelius-Akatemia), Niklas Pokki (Turun AMK) ja Mirva Pasma (Halikon musiikkiyhdistys). Kamarimusiikin ja mestarikurssien merkittävimpiä opettajia ovat hänelle olleet mm. Emanuel Krasovsky, Ilmo Ranta, Heikki Pellinen, Martti Rautio, Tuija Hakkila, sekä Matti Raekallio.

Tällä hetkellä Henni Isojunno työskentelee mm. pianonsoitonopettajana ja Halikon Musiikkiyhdistyksen toiminnanjohtajana.

 

15.7. Suomusjärven kirkko

Lapsena hoida taivahan

Maria Sirén, laulu,
Kirsi Skantz-Viljakainen, urut ja piano
Ulla ja Svante Arvedson, nokkahuilu

 

Suomusjärven kirkossa kuullaan tuttuja ja rakkaita hengellisiä lauluja höystettynä muutamalla uudemmalla laululla. Säveltäjänimiä ovat mm. Ilkka Kuusisto, Juhani Haapasalo, Ilmari Hannikainen, Heikki Klemetti ja Mika Piiparinen.

Sopraano Maria Sirén valmistui kirkkomuusikoksi Turun Konservatoriosta keväällä 1996. Musiikin maisterin tutkinnon hän sai päätökseen Sibelius-Akatemian kirkkomusiikinosastolla Helsingissä keväällä 2003 ja kolme vuotta myöhemmin hän suoritti laulun A-tutkinnon valmistuen näin maisteriksi myös Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolta.

Sirén on opiskellut laulua Turun Konservatoriossa Kai Valtosen ja Essi Heinosen oppilaana, sekä Sibelius-Akatemiassa Päivi Heikinheimon ja Anssi Hirvosen johdolla. Nykyisen toimensa Salon seurakunnan kanttorina Kiikalan ja Suomusjärven alueilla hän aloitti marraskuussa 2010.

Kirsi Skantz-Viljakainen aloitti kirkkomusiikkiopinnot Sibelius-Akatemian Kuopion osastossa syksyllä 1995 ja valmistui musiikin maisteriksi jouluna 2000. Urkujensoitossa hänen opettajinaan olivat Seppo Kirkinen ja Eero Väätäinen sekä yhteissoitossa Jaana Ikonen. Skantz-Viljakainen opiskeli myös Kuopion konservatoriossa musiikkipedagogilinjalla ja valmistui pianonsoitonopettajaksi. Skantz-Viljakainen täydensi musiikkipedagogitutkinnon ammattikorkeakoulu-tutkinnoksi Savonia-ammattikorkeakoulussa 2006. Pianonsoitossa hänen opettajinaan ovat olleet mm. German Danileiko, Katariina Liimatainen ja Ella Untamala. Skantz-Viljakainen on osallistunut useille mestarikursseille opettajinaan mm. Walther Groppenberger, Gabriela Kupfernagel, Oscar Tarrago, Hamsa Al-Wadi Juris sekä Kreeta-Maria Kentala ja Anssi Mattila. Lisäksi hän on jatkanut urkujensoittoa Maija Lehtosen ja Kari Jussilan johdolla.

Kirsi Skantz-Viljakainen on esiintynyt pianistina, soolourkurina, säestäjänä ja kamarimuusikkona konserteissa eripuolella Suomea. Nykyisessä virassaan Kärkölän seurakunnan kanttorina hän aloitti helmikuussa 2011.

Ulla Arvedson on opiskellut nokkahuilunsoittoa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, mistä valmistui vuonna 2010. Musiikin- ja luokanopettajaksi hän valmistui Jyväskylän yliopistosta keväällä 2013. Arvedson soittaa useissa vanhan musiikin kokoonpanoissa, kuten Trio Contrastissa. Tällä hetkellä hän työskentelee luokanopettaja Orimattilassa tehden samalla muusikon töitä freelancerina.

Svante Arvedson on kotoisin Etelä-Ruotsista, Skånesta. Hän on valmistunut nokkahuilunsoiton maisteriksi Kööpenhaminan kuninkaallisesta musiikkiakatemiasta. Arvedson on perehtynyt keskiajan, renessanssin ja barokin ajan musiikkiin, mutta hänellä on myös modernia ohjelmistoa. Suomessa hän on esiintynyt aiemmin Keski-Suomen alueella yhdessä Ulla Arvedsonin, gambisti Christine Bürklinin sekä kanttori Risto Valtasaaren kanssa.

 

22.7. Kuusjoen kirkko

Ajan Musiikki

Lassi Kari, kontrabasso
Hermanni Yli-Tepsa, viulu
Erno Aalto-Urantowka, kitara
Tua Hakanpää, laulu

 

Konsertin teemana on Ajan Musiikki, eli sävellykset syntyvät hetkessä improvisoiden. Vapaan improvisaation konsertissa kuullaan myös jo aikaisemmin kirjoitettua musiikkia, kuten tunnettujen virsien teemoja.

Kontrabasisti-säveltäjä Lassi Kari on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta pääaineenaan kontrabasso. Sivuaineinaan hän opiskeli sävellystä ja barokki-instrumentti violonen soittoa. Hän on aiemmin valmistunut Pop & Jazz Konservatoriosta ja opiskellut musiikkia sen jälkeen myös Santiago de Cubassa ja Budapestissa. Säveltäjänä ja muusikkona toimivalla Lassi Karilla on vuosien kokemus yhtyesoitosta ja improvisaatiosta erilaisissa musiikillisissa yhteyksissä barokista nykyaikaan.  Musiikkia hän on säveltänyt monipuolisesti: omien yhtyeidensä L.Hermannin mielen ja Karisman lisäksi muun muassa teatteri- ja sirkusesityksiin.

Lassi Kari soittaa aktiivisesti sinfonia- ja barokkiorkestereissa sekä esiintyy kontrabasso- ja violonesolistina. Esiintymisten lisäksi hän on levyttänyt laajasti eri tyylilajien musiikkia esimerkiksi Helsingin ja Lappeenrannan kaupunginorkestereiden, kirkkomuusikoiden, rockyhtyeiden, lauluyhtyeiden ja laulaja-lauluntekijöiden kanssa. Tällä hetkellä Lassi Kari soittaa kokoonpanossa Laura Airaksinen ja Radiofiskars Orchestra.

Hermanni Yli-Tepsa opiskeli nuorena viulun soittoa Lapin musiikkiopistossa ja Oulun konservatoriossa. Muutettuaan Helsinkiin hän kiinnostui epäammatillisesta outsider- ja kokeellisesta musiikista. 2000-luvun alkuvuosista lähtien hän onkin ollut mukana Helsingin kokeellisen musiikin alakulttuurin toiminnassa esimerkiksi yhtyeessä Boris Morgana sekä äänirunoyhtyeessä Linnunlaulupuun mieskuoro. Kiinnostus musiikilliseen improvisaatioon ja sen eri muotoihin sai alkunsa Jack Wrightin ja Eddie Prévostin Helsingissä pitämistä työpajoista vuonna 2007. Hän on sittemmin järjestänyt vapaan musiikin kokoontumisia (SVAMP) sekä musiikkitapahtumia (Krunan keikat) ja esiintynyt niin soolona kuin esimerkiksi Horst Quartet ja FISQ -yhtyeissä Suomessa ja ulkomailla. Yli-Tepsa on soittanut viulua myös sellaisissa yhtyeissä kuin Stara Zagora (balkanilainen musiikki) ja Face Retama (flamenco). Tällä hetkellä hän soittaa kokoonpanossa Laura Airaksinen ja Radiofiskars Orchestra.

Tua Hakanpää on kansainvälisesti työskentelevä laulaja, pedagogi ja lauluäänen tutkija, jolla on kymmenen vuoden kokemus laulu- ja puheäänen valmennuksesta. Improvisaatiokyvystään tunnettu laulaja on luonut uraa kotimaan lisäksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä hän valmistelee akustista tunneilmaisua käsittelevää väitöskirjatutkimusta Tampereen yliopistolle ja lisäkouluttaa itseään vapaan improvisaation maisteriksi Tallinnan Musiikki- ja Teatteri Akatemialla. 

Erno Aalto-Urantowka on muusikko/improvisoija, säveltäjä/sovittaja sekä musiikinopettaja. Usein hän soittaa kitaraa, mutta hyödyntää myös elektronisia soittimia musiikissaan.

 

29.7. Kiikalan kirkko

Improvisando!

Trio Improvisando

Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello
Mikko Helenius, bandoneon
Hannu Rantanen, basso

 

Konsertissa kuullaan tangoa, virttä ja klassista musiikkia improvisoivalla otteella. Illan vaihtuvat sointivärit muodostaa bandoneon, sello ja basso.

Iida-Vilhelmiina Sinivalo aloitti sellonsoiton Salon Musiikkiopistossa Marjo-Riitta Anttilan opissa. Myöhemmin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta valmistunut sellisti on opiskellut muun muassa prof. Arto Noraksen ja Timo Hanhisen johdolla. Tällä hetkellä Sinivalo opiskelee Sibelius-Akatemian DocMus –tohtorikoulussa taiteellisen työnsä parissa. Sinivalo on työskennellyt sellonsoiton opettajana, orkesteri-, kamari- ja yhtyemuusikkona, sekä solistina. Musiikillisesti monialaisen sellistin taitoja on arvostettu myös lukuisissa rytmimusiikin produktioissa ja maan eturivin artistien ja levy-yhtiöiden julkaisuissa, sekä erilaisissa performanssitaiteen projekteissa ja TV-tuotannoissa. vuonna 2010 hän soitti Turun Sellokilpailun finalistina.

Mikko Helenius opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja Edgar Varése –konservatoriossa Pariisissa. Hän työskentelee Helsingissä kirkkomuusikkona sekä sovittajana ja säveltäjänä. Helenius esiintyy myös bandoneonistina ja on sovittanut paljon tangogenren musiikkia orkestereille. Hän säveltää myös erityisesti vokaalimusiikkia ja on ollut suomen ensimmäisen oopperaimprovisaatioryhmän säestäjä.

Hannu Rantanen on toiminut pääasiassa freelancerina, mutta viime vuosina hänet on tunnettu Värttinä-yhtyeen, Joonas Widenius trion sekä Tango-orkesteri Unton basistina. Hän on soittanut monien suomalaisten ja ulkomaisten tähtiartistien kanssa ja työskennellyt Helsingin kaupunginteatterissa, Suomen kansallisteatterissa, Svenska teaternissa ja Lahden kaupunginteatterissa muusikkona.

 

5.8. Kiskon kirkko

Wienin rypäleitä

Un`altra ondata –barokkiyhtye

Petri Arvo, nokkahuilut ja dulzian
Anni Elonen, barokkiviulu
Louna Hosia, viola da gamba
Julia Tamminen, cembalo ja urut

 

’Wienin rypäleitä’ kertoo 1600-luvun Itävallan tarunhohtoisesta ja rönsyilevästä ilmapiiristä, joka houkutteli lukuisia säveltäjiä ja taiteilijoita niin vakinaisiin virkoihin kuin satunnaisiinkin töihin, tai jopa vain kauttakulkumatkalle. Siinä on koottuna yhteen alun perin lauletun musiikin pohjalta kehittynyttä renessanssin ajan soitinmusiikkia, 1600-luvun raivokkaan vaiheen kiihkeitä ja virtuoosisia helmiä, sekä maailmoja syleileviä harmonioita sisältävää ohjelmamusiikkia.

Ensemble Un´altra ondata on vuonna 2009 perustettu helsinkiläinen barokkiyhtye, joka keskittyy 1500-luvun myöhäisrenessansiin ja 1600-luvun alun varhaiseen barokkiin. Yhtyeen nimi tarkoittaa toista tai toisenlaista aaltoa, ja viittaa jokaisen uuden sukupolven oman totuuden etsinnän haasteeseen.

Nokkahuilisti ja fagotisti Petri Arvo hallitsee laajan tyyliskaalan keskiajan musiikista nykymusiikkiin niin kamarimuusikkona kuin orkesterimuusikkonakin. Nokkahuilistin koulutuksensa hän on saanut Sibelius-Akatemiassa Rabbe Forsmanin ja Jari S. Puhakan, sekä Amsterdamin konservatoriossa Paul Leenhoutsin ohjauksessa. Arvo valmistui Brysselin konservatoriosta vuonna 2016 pääaineenaan historialliset fagotit.

Anni Elonen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011 pääaineinaan musiikkikasvatus ja vanha musiikki. Barokkiviulunsoittoa ja kamarimusiikkia hän on opiskellut mm. Kreeta-Maria Kentalan, Sirkka-Liisa Kaakisen, Anssi Mattilan, Pekka Silénin ja Assi Karttusen johdolla. Hän konsertoi säännöllisesti eri kamarimusiikkikokoonpanojen lisäksi mm. Helsingin Barokkiorkesterin ja Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa.

Louna Hosia opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja Barcelonan musiikkikorkeakoulussa pääaineenaan barokkisello. Hän opettaa Helsingin konservatoriossa sekä Keravan, Pakilan ja Länsi-Helsingin musiikkiopistossa. Hän on tehnyt eri yhtyeissä ja orkestereissa useita levytyksiä, joista viimeisimmän, Suomalaisen barokkiorkesterin ’Graupner’-levyn, Yleisradio valitsi vuoden levyksi 2013. 

Urkuri ja cembalisti Julia Tamminen pääsi 1994 Pietarin Rimsky-Korsakovin Konservatorioon opiskelemaan musiikkitiedettä ja urkujensoittoa. Hän valmistui sieltä vuonna 2002. Sen jälkeen Julia Tamminen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa urkujensoittoa professori Olli Porthanin sekä cembalonsoittoa Anssi Mattilan ja Elina Mustosen johdolla. Suomen kulttuurirahaston stipendiaattina hän on täydentänyt urku- ja cembalo-opintojaan Amsterdamin konservatoriossa. Tamminen on voittanut toisen palkinnon kansainvälisessä Alkmaarin Schnitger-urkukilpailussa Hollannissa 2007, sekä erityispalkinnon barokkimusiikin parhaasta tulkinnasta Mikael Tariverdiev –urkukilpailussa Kalinigradissa vuonna 2011.

 

12.8. Perniön Pyhän Laurin kirkko

Messu ja rukous

Puro Ensemble

 

Perniön kirkossa kuullaan portugalilaisen säveltäjän Manuel Cardoson kaksi teosta: messu ’Missa pro de functis’  ja rukous ’Sitivit anima me’. Cardoso eli vuosina 1566-1650 ja tyyliltään hänen musiikkinsa muistuttaa Palestrinaa, mutta siinä on lisäksi mielenkiintoista kromatiikkaa. Perniön konsertti on Cardoson messun kolmas esitys Suomessa; molemmilla aikaisemmillakin kerroilla esittäjänä on ollut Puro Ensemble. Yhtyeessä laulavat sopraanot Maria Siren ja Pirjo Rajalin-Tymura, altot Taru Muranen ja Hanna-Leena Keinänen, tenori Paavo Muranen ja basso Kullervo Latvanen.

 

19.8. Angelniemen kirkko

Suomeni suloksi

Hannu-Pekka Heikkilä, laulu ja sello
Anni Kuusimäki, harppu

 

Anni Kuusimäki ja Hannu-Pekka Heikkilä esittävät konsertin nimen mukaisesti musiikkia Suomen luonnosta, suomalaisesta kesäillasta ja kesäyöstä - pieniä, mutta niin suuria hetkiä. Konsertissa kuullaan mm. Oskar Merikannon, Heino Kasken ja Jean Sibeliuksen musiikkia sovitettuna harppu-sello-laulu -yhdistelmälle. Annin juuri julkaisemaa ’Elegia’-levyä ja -nuottivihkoa voi ostaa konsertin yhteydessä.

Hannu-Pekka Heikkilä on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2010 pääaineenaan musiikinjohto, jota hän opiskeli Heikki Liimolan johdolla. Orkesterinjohdon osaamistaan hän on syventänyt mm. Jorma Panulan opissa. Laulua hän on opiskellut Olavi Hautsalon ja Marjut Hannulan oppilaana. Heikkilä on valmistunut lisäksi sellonsoitonopettajaksi Savonia ammattikorkeakoulusta, jossa hän opiskeliTimo Törmän sekä Tapani Heikinheimon johdolla. Heikkilä työskentelee tällä hetkellä Hämeenkylän kanttorina.

Anni Kuusimäki opiskeli harpunsoittoa Kirsi Vartiaisen, Marjatta Haahdin ja Willy Postman oppilaana. Sibelius-Akatemiassa hän suoritti harpunsoiton A-tutkinnon vuonna 1996 ja piti ensikonsertin ’Soiva Akatemia’ -konserttisarjassa 1997. Kuusimäki on toiminut Helsingin kaupunginorkesterin harpun äänenjohtajana vuodesta 1999 lähtien. Sitä ennen hän soitti Filharmoniassa ja Trondheimin sinfoniaorkesterissa. Anni Kuusimäki on esiintynyt useiden suomalaisten orkestereiden solistina, ja kamarimuusikkona Kuhmon kamarimusiikissa, Lieksan Vaskiviikolla ja Kymijoen Lohisoitossa, sekä toiminut harpunsoiton opettajana Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin konservatoriossa.

 

26.8. Perttelin kirkko

Tuulet kantaa yli meren

Salon kanttorit

 

Salon kanttorien perinteisessä kesäkonsertissa kuullaan tänä vuonna Viron 100 -vuotisjuhlien kunniaksi erityisesti virolaista musiikkia, säveltäjäniminä ovat Sisask ja Pärt.

Urmas Sisask on yksi Viron tunnetuimmista elossa olevista säveltäjistä. Suuri osa hänen inspiraatiostaan kumpuaa astronomiasta. Säveltäessään hän käyttää usein itse kehittämäänsä sävelasteikkoa, jota hän kutsuu kosmiseksi harmoniaksi. Arvo Pärtille puolestaan on ominaista minimalistinen tyyli. Hänen tunteisiin vetoavat teemansa ovat kiehtoneet elokuvantekijöitä kautta maailman ja hänen musiikkiaan onkin käytetty sadoissa elokuvissa. Näiden sukulaiskansan suurten mestarien lisäksi konsertissa kuullaan myös Oskar Merikannon ja Toivo Kuulan lauluja.

3.6. Uskelan kirkossa Jari Parviainen ja Tiina Kärblane

10.6. Halikon kirkossa HowManyMothers ja Collegium Musicum Lohja

17.6. Yliskylän kirkossa Sini Vahervuo ja Ensemble Nylandia

24.6. Särkisalon kirkossa Samuli Takkula, Kaisa Takkula ja Anni Collan

1.7. Uskelan kirkossa Henri Hersta