Kesäkonserttisarja 2018
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivulle | Sivukartta ja haku | Muuta tekstikokoa

Kesäkonserttisarja 2018

Salon seurakunnan perinteinen kesäkonserttisarja tarjoaa taas monenlaista kuultavaa: musiikkia kuudelta vuosisadalta, monista maista ja eri tyylilajeista – toivottavasti jokaiselle jotain inspiroivaa.

Konsertteihin on vapaa pääsy, ohjelmalehtinen maksaa 10 euroa. Konserttien suurkuluttajille on tarjolla edelleen 50 euron hintainen kesäkonserttipassi, jolla saa ohjelman vaikka jokaiseen konserttiin.

Konsertin jälkeen on mahdollisuus jäädä iltateelle kirkkoon tai kirkon pihaan, ja samalla vaihtaa ajatuksia konsertista muiden kuulijoiden ja illan taiteilijoiden kanssa.

Konsertit alkavat klo 20.

22.7. Kuusjoen kirkko

Ajan Musiikki

Lassi Kari, kontrabasso
Hermanni Yli-Tepsa, viulu
Erno Aalto-Urantowka, kitara
Tua Hakanpää, laulu

Konsertin teemana on Ajan Musiikki, eli sävellykset syntyvät hetkessä improvisoiden. Vapaan improvisaation konsertissa kuullaan myös jo aikaisemmin kirjoitettua musiikkia, kuten tunnettujen virsien teemoja.

Kontrabasisti-säveltäjä Lassi Kari on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta pääaineenaan kontrabasso. Sivuaineinaan hän opiskeli sävellystä ja barokki-instrumentti violonen soittoa. Hän on aiemmin valmistunut Pop & Jazz Konservatoriosta ja opiskellut musiikkia sen jälkeen myös Santiago de Cubassa ja Budapestissa. Säveltäjänä ja muusikkona toimivalla Lassi Karilla on vuosien kokemus yhtyesoitosta ja improvisaatiosta erilaisissa musiikillisissa yhteyksissä barokista nykyaikaan.  Musiikkia hän on säveltänyt monipuolisesti: omien yhtyeidensä L.Hermannin mielen ja Karisman lisäksi muun muassa teatteri- ja sirkusesityksiin.

Lassi Kari soittaa aktiivisesti sinfonia- ja barokkiorkestereissa sekä esiintyy kontrabasso- ja violonesolistina. Esiintymisten lisäksi hän on levyttänyt laajasti eri tyylilajien musiikkia esimerkiksi Helsingin ja Lappeenrannan kaupunginorkestereiden, kirkkomuusikoiden, rockyhtyeiden, lauluyhtyeiden ja laulaja-lauluntekijöiden kanssa. Tällä hetkellä Lassi Kari soittaa kokoonpanossa Laura Airaksinen ja Radiofiskars Orchestra.

Hermanni Yli-Tepsa opiskeli nuorena viulun soittoa Lapin musiikkiopistossa ja Oulun konservatoriossa. Muutettuaan Helsinkiin hän kiinnostui epäammatillisesta outsider- ja kokeellisesta musiikista. 2000-luvun alkuvuosista lähtien hän onkin ollut mukana Helsingin kokeellisen musiikin alakulttuurin toiminnassa esimerkiksi yhtyeessä Boris Morgana sekä äänirunoyhtyeessä Linnunlaulupuun mieskuoro. Kiinnostus musiikilliseen improvisaatioon ja sen eri muotoihin sai alkunsa Jack Wrightin ja Eddie Prévostin Helsingissä pitämistä työpajoista vuonna 2007. Hän on sittemmin järjestänyt vapaan musiikin kokoontumisia (SVAMP) sekä musiikkitapahtumia (Krunan keikat) ja esiintynyt niin soolona kuin esimerkiksi Horst Quartet ja FISQ -yhtyeissä Suomessa ja ulkomailla. Yli-Tepsa on soittanut viulua myös sellaisissa yhtyeissä kuin Stara Zagora (balkanilainen musiikki) ja Face Retama (flamenco). Tällä hetkellä hän soittaa kokoonpanossa Laura Airaksinen ja Radiofiskars Orchestra.

Tua Hakanpää on kansainvälisesti työskentelevä laulaja, pedagogi ja lauluäänen tutkija, jolla on kymmenen vuoden kokemus laulu- ja puheäänen valmennuksesta. Improvisaatiokyvystään tunnettu laulaja on luonut uraa kotimaan lisäksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä hän valmistelee akustista tunneilmaisua käsittelevää väitöskirjatutkimusta Tampereen yliopistolle ja lisäkouluttaa itseään vapaan improvisaation maisteriksi Tallinnan Musiikki- ja Teatteri Akatemialla. 

Erno Aalto-Urantowka on muusikko/improvisoija, säveltäjä/sovittaja sekä musiikinopettaja. Usein hän soittaa kitaraa, mutta hyödyntää myös elektronisia soittimia musiikissaan.

29.7. Kiikalan kirkko

Improvisando!

Trio Improvisando

Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello
Mikko Helenius, bandoneon
Hannu Rantanen, basso

Konsertissa kuullaan tangoa, virttä ja klassista musiikkia improvisoivalla otteella. Illan vaihtuvat sointivärit muodostaa bandoneon, sello ja basso.

Iida-Vilhelmiina Sinivalo aloitti sellonsoiton Salon Musiikkiopistossa Marjo-Riitta Anttilan opissa. Myöhemmin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta valmistunut sellisti on opiskellut muun muassa prof. Arto Noraksen ja Timo Hanhisen johdolla. Tällä hetkellä Sinivalo opiskelee Sibelius-Akatemian DocMus –tohtorikoulussa taiteellisen työnsä parissa. Sinivalo on työskennellyt sellonsoiton opettajana, orkesteri-, kamari- ja yhtyemuusikkona, sekä solistina. Musiikillisesti monialaisen sellistin taitoja on arvostettu myös lukuisissa rytmimusiikin produktioissa ja maan eturivin artistien ja levy-yhtiöiden julkaisuissa, sekä erilaisissa performanssitaiteen projekteissa ja TV-tuotannoissa. vuonna 2010 hän soitti Turun Sellokilpailun finalistina.

Mikko Helenius opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja Edgar Varése –konservatoriossa Pariisissa. Hän työskentelee Helsingissä kirkkomuusikkona sekä sovittajana ja säveltäjänä. Helenius esiintyy myös bandoneonistina ja on sovittanut paljon tangogenren musiikkia orkestereille. Hän säveltää myös erityisesti vokaalimusiikkia ja on ollut suomen ensimmäisen oopperaimprovisaatioryhmän säestäjä.

Hannu Rantanen on toiminut pääasiassa freelancerina, mutta viime vuosina hänet on tunnettu Värttinä-yhtyeen, Joonas Widenius trion sekä Tango-orkesteri Unton basistina. Hän on soittanut monien suomalaisten ja ulkomaisten tähtiartistien kanssa ja työskennellyt Helsingin kaupunginteatterissa, Suomen kansallisteatterissa, Svenska teaternissa ja Lahden kaupunginteatterissa muusikkona.

5.8. Kiskon kirkko

Wienin rypäleitä

Barokkiyhtye Un'altra ondata

Petri Arvo, nokkahuilut ja dulzian
Anni Elonen, barokkiviulu
Louna Hosia, viola da gamba
Julia Tamminen, cembalo ja urut

"Wienin rypäleitä" kertoo 1600-luvun Itävallan tarunhohtoisesta ja rönsyilevästä ilmapiiristä, joka houkutteli lukuisia säveltäjiä ja taiteilijoita niin vakinaisiin virkoihin kuin satunnaisiinkin töihin, tai jopa vain kauttakulkumatkalle. Siinä on koottuna yhteen alun perin lauletun musiikin pohjalta kehittynyttä renessanssin ajan soitinmusiikkia, 1600-luvun raivokkaan vaiheen kiihkeitä ja virtuoosisia helmiä, sekä maailmoja syleileviä harmonioita sisältävää ohjelmamusiikkia.

Ensemble Un'altra ondata on vuonna 2009 perustettu helsinkiläinen barokkiyhtye, joka keskittyy 1500-luvun myöhäisrenessansiin ja 1600-luvun alun varhaiseen barokkiin. Yhtyeen nimi tarkoittaa toista tai toisenlaista aaltoa, ja viittaa jokaisen uuden sukupolven oman totuuden etsinnän haasteeseen.

Nokkahuilisti ja fagotisti Petri Arvo hallitsee laajan tyyliskaalan keskiajan musiikista nykymusiikkiin niin kamarimuusikkona kuin orkesterimuusikkonakin. Nokkahuilistin koulutuksensa hän on saanut Sibelius-Akatemiassa Rabbe Forsmanin ja Jari S. Puhakan, sekä Amsterdamin konservatoriossa Paul Leenhoutsin ohjauksessa. Arvo valmistui Brysselin konservatoriosta vuonna 2016 pääaineenaan historialliset fagotit.

Anni Elonen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011 pääaineinaan musiikkikasvatus ja vanha musiikki. Barokkiviulunsoittoa ja kamarimusiikkia hän on opiskellut mm. Kreeta-Maria Kentalan, Sirkka-Liisa Kaakisen, Anssi Mattilan, Pekka Silénin ja Assi Karttusen johdolla. Hän konsertoi säännöllisesti eri kamarimusiikkikokoonpanojen lisäksi mm. Helsingin Barokkiorkesterin ja Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa.

Louna Hosia opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja Barcelonan musiikkikorkeakoulussa pääaineenaan barokkisello. Hän opettaa Helsingin konservatoriossa sekä Keravan, Pakilan ja Länsi-Helsingin musiikkiopistossa. Hän on tehnyt eri yhtyeissä ja orkestereissa useita levytyksiä, joista viimeisimmän, Suomalaisen barokkiorkesterin ’Graupner’-levyn, Yleisradio valitsi vuoden levyksi 2013. 

Urkuri ja cembalisti Julia Tamminen pääsi 1994 Pietarin Rimsky-Korsakovin Konservatorioon opiskelemaan musiikkitiedettä ja urkujensoittoa. Hän valmistui sieltä vuonna 2002. Sen jälkeen Julia Tamminen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa urkujensoittoa professori Olli Porthanin sekä cembalonsoittoa Anssi Mattilan ja Elina Mustosen johdolla. Suomen kulttuurirahaston stipendiaattina hän on täydentänyt urku- ja cembalo-opintojaan Amsterdamin konservatoriossa. Tamminen on voittanut toisen palkinnon kansainvälisessä Alkmaarin Schnitger-urkukilpailussa Hollannissa 2007, sekä erityispalkinnon barokkimusiikin parhaasta tulkinnasta Mikael Tariverdiev –urkukilpailussa Kalinigradissa vuonna 2011.

12.8. Perniön Pyhän Laurin kirkko

Messu ja rukous

Puro Ensemble

Perniön kirkossa kuullaan portugalilaisen säveltäjän Manuel Cardoson kaksi teosta: messu ’Missa pro de functis’  ja rukous ’Sitivit anima me’. Cardoso eli vuosina 1566-1650 ja tyyliltään hänen musiikkinsa muistuttaa Palestrinaa, mutta siinä on lisäksi mielenkiintoista kromatiikkaa. Perniön konsertti on Cardoson messun kolmas esitys Suomessa; molemmilla aikaisemmillakin kerroilla esittäjänä on ollut Puro Ensemble. Yhtyeessä laulavat sopraanot Maria Siren ja Pirjo Rajalin-Tymura, altot Taru Muranen ja Hanna-Leena Keinänen, tenori Paavo Muranen ja basso Kullervo Latvanen.

19.8. Angelniemen kirkko

Suomeni suloksi

Hannu-Pekka Heikkilä, laulu ja sello
Anni Kuusimäki, harppu

Anni Kuusimäki ja Hannu-Pekka Heikkilä esittävät konsertin nimen mukaisesti musiikkia Suomen luonnosta, suomalaisesta kesäillasta ja kesäyöstä - pieniä, mutta niin suuria hetkiä. Konsertissa kuullaan mm. Oskar Merikannon, Heino Kasken ja Jean Sibeliuksen musiikkia sovitettuna harppu-sello-laulu -yhdistelmälle. Annin juuri julkaisemaa ’Elegia’-levyä ja -nuottivihkoa voi ostaa konsertin yhteydessä.

Hannu-Pekka Heikkilä on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2010 pääaineenaan musiikinjohto, jota hän opiskeli Heikki Liimolan johdolla. Orkesterinjohdon osaamistaan hän on syventänyt mm. Jorma Panulan opissa. Laulua hän on opiskellut Olavi Hautsalon ja Marjut Hannulan oppilaana. Heikkilä on valmistunut lisäksi sellonsoitonopettajaksi Savonia ammattikorkeakoulusta, jossa hän opiskeliTimo Törmän sekä Tapani Heikinheimon johdolla. Heikkilä työskentelee tällä hetkellä Hämeenkylän kanttorina.

Anni Kuusimäki opiskeli harpunsoittoa Kirsi Vartiaisen, Marjatta Haahdin ja Willy Postman oppilaana. Sibelius-Akatemiassa hän suoritti harpunsoiton A-tutkinnon vuonna 1996 ja piti ensikonsertin ’Soiva Akatemia’ -konserttisarjassa 1997. Kuusimäki on toiminut Helsingin kaupunginorkesterin harpun äänenjohtajana vuodesta 1999 lähtien. Sitä ennen hän soitti Filharmoniassa ja Trondheimin sinfoniaorkesterissa. Anni Kuusimäki on esiintynyt useiden suomalaisten orkestereiden solistina, ja kamarimuusikkona Kuhmon kamarimusiikissa, Lieksan Vaskiviikolla ja Kymijoen Lohisoitossa, sekä toiminut harpunsoiton opettajana Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin konservatoriossa.

26.8. Perttelin kirkko

Tuulet kantaa yli meren

Salon kanttorit

Salon kanttorien perinteisessä kesäkonsertissa kuullaan tänä vuonna Viron 100 -vuotisjuhlien kunniaksi erityisesti virolaista musiikkia, säveltäjäniminä ovat Sisask ja Pärt.

Urmas Sisask on yksi Viron tunnetuimmista elossa olevista säveltäjistä. Suuri osa hänen inspiraatiostaan kumpuaa astronomiasta. Säveltäessään hän käyttää usein itse kehittämäänsä sävelasteikkoa, jota hän kutsuu kosmiseksi harmoniaksi. Arvo Pärtille puolestaan on ominaista minimalistinen tyyli. Hänen tunteisiin vetoavat teemansa ovat kiehtoneet elokuvantekijöitä kautta maailman ja hänen musiikkiaan onkin käytetty sadoissa elokuvissa. Näiden sukulaiskansan suurten mestarien lisäksi konsertissa kuullaan myös Oskar Merikannon ja Toivo Kuulan lauluja.

 

***********

Menneet konsertit:

3.6. Uskelan kirkko

Venäläisen laulumusiikin helmiä ja järkäleitä

Jari Parviainen, laulu
Tiina Kärblane, piano

10.6. Halikon kirkko  

Adiemus – Songs of Sanctuary

HowManyMothers & Collegium Musicum Lohja

17.6. Yliskylän kirkko

Barokin hehkua

Ensemble Nylandia

24.6. Särkisalon kirkko

Pace mio Dio - hengellisiä ooppera-aarioita

Kaisa ja Samuli Takkula, laulu
Anni Collan, piano

1.7. Uskelan kirkko

Romantiikkaa uruilla

Henri Hersta

8.7. Muurlan kirkko

Taruja ja tarinoita

Saara Rauvala, laulu
Siru-Lina Ollula, viulu
Henni Isojunno, piano

15.7. Suomusjärven kirkko

Lapsena hoida taivahan

Maria Sirén, laulu,
Kirsi Skantz-Viljakainen, urut ja piano
Ulla ja Svante Arvedson, nokkahuilu

 

22.7. Kuusjoen kirkossa Lassi Kari (kuvassa), Hermanni Yli-Tepsa, Erno Aalto-Urantowka ja Tua Hakanpää

29.7. Kiikalan kirkossa Iida-Vilhelmiina Sinivalo, Mikko Helenius ja Hannu Rantanen

5.8. Kiskon kirkossa barokkiyhtye Un'altra ondata

12.8. Perniön kirkossa Puro Ensemble

19.8. Angelniemen kirkossa Anni Kuusimäki ja Hannu-Pekka Heikkilä