Siirry suoraan sisältöön.
Kuusi

Kuusi

Ajoin joulukuun alussa kuten tavallista, Kiskon suunnasta kohti Saloa. Suoralla tiellä jo ennen Kukonkalliota se näkyi, enkä ollut uskoa silmiäni. Olin toivonut sitä salaa mielessäni jo vuosien ajan, mutten kuitenkaan puhunut siitä kenellekään. Nyt siinä mäellä Uskelan kirkon vieressä seisovassa valtavan korkeassa kuusessa loistaa hienot jouluvalot! Toiveeni on kuultu. Hihkuin iloani. Ajoin pitkää suoraa kohti kaupunkia, silmien edessä mäellä Uskelan kirkko ja tuo valaistu jättiläiskuusi. Katseeni oli jossakin ihan muualla kuin tiessä ja liikenteessä. Luulen, että muutamalla muullakin on käynyt näin sen valoilmiön huomatessaan.

Se on kuin majakka, kuin torni, joka valaisee ja näyttää tietä ja reittiä. Merellä majakan valo näkyy jopa peninkulmien päähän. Majakat varoittavat karikoista ja antavat laivoille tärkeän kiintopisteen. Majakka antaa turvaa, majakka opastaa, majakka hallitsee maisemaa. Majakka ja majakkasaari voivat olla myös lepopaikkoja, maailman vilskeestä vetäytymisen paikkoja, joissa saa etsiä ja koota itseään ja sisintään. Muistan monia käyntejäni rannikkoalueittemme majakoissa, myös muutaman majakassa vietetyn yön.

Kun lähestyy Saloa eri suunnista, se loistaa ja näkyy: Kiskontieltä, Perniöntieltä, Teijontieltä, 110-tieltä, Pahkavuoren suunnasta. Se päihittää vaikuttavuudessaan mennen tullen Salon torin komean joulukuusen ja valopuun. Moottoritielle ja Piihoville asti se näkyy, kilometrien päähän. Sitä kohden ajaessa tuntuu hyvältä: Ajan ja kuljen valoa kohti. Siinäpä kiintopiste.

Minulle tämä Uskelan kirkonmäen uljas valaistu kuusi on yksi tämän korona-joulun isoja ja tärkeitä juttuja. Kiitos vaan siitä seurakuntapuutarhuri Markku Johanssonille ja Helisnummen pojille. Siellä se kuusi ilahduttaa, valaisee ja murtaa pimeyden valtaa. Muistuttaa myös erään lähestyvän juhlan sanomasta ja Hänestä, joka sanoi olevansa Maailman valo.

Seuraava kuva: Joulukirkko

Kiskontie, autoja, taustalla Uskelan kirkko ja valaistu puu
Siirry päävalikkoon. Takaisin sisältöosion alkuun.