Rikalan aarre

Rikalan aarre

Halikon alue on vireä noin 10.000 asukkaan alue Salon seurakunnassa, jonka juuret ovat syvällä historiassa. Ensimmäiset kristilliset vaikutteet tulivat alueelle 800- tai 900-luvun viikinkikauppiaiden mukana. 1100-luvun puolivälin aikoihin kristinusko oli jo merkittävämpi tekijä alueella. Tuolta ajalta on myös Rikalan aarre, jonka kullatussa "piispanristissä" ovat kuvattuina Jeesuksen lisäksi ristinpuun juurella Maria ja Johannes. Kaulakrusifiksi on maamme vanhimpiin kuuluva kirjallinen jäämistö. Sen pystypuun taakse on kaiverrettu sanat:

IN CRUCE MORTE SVA SIBI VINDICAT OMNIA CHRISTUS
Ristillä Kristus kuolemallaan lunasti kaiken itselleen

Kaularistien ja rukoushelmien omistajista ei ole varmaa tietoa, mutta on arveltu ajankohtaan liittyen, että niiden omistaja on ollut joko piispa Henrik tai Rudolphus seurueineen. Olihan Rikalanmäki jo tuolloin vilkas kauttakulku- ja kauppapaikka niin tie- kuin meriyhteyksineen. Halikon kirkon paikalla oli todennäköisesti jo tuolloin myös puinen kappeli tai kirkko. Halikon nykyisen kivikirkon peruskivi on muurattu vuoden 1440 paikkeilla.

Noilta ajoilta on tultu pitkä matka tähän hetkeen. Vuoden 2009 seurakuntaliitoksessa Suomen vanhimpiin seurakuntiin kuulunut Halikon seurakunta yhdessä yhdeksän muun seurakunnan kanssa muodostivat uuden Salon seurakunnan.

Näiltä sivuilta saat käsityksen Halikon alueen seurakuntaelämästä ja monipuolisesta toiminnasta. Pienen seurakuntalaisen kohdalla se alkaa kasteen yhteydessä, jossa pappi lausuu pienokaisen vanhemmille kastekynttilää ojentaessaan Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen sanat: "Minä olen maailman valo, se joka seuraa minua ei kulje pimeässä vaan hänellä on elämän valo." (Joh.8:12)

Tätä Jeesus-valoa seurakunta pyrkii toimintansa ja jäsentensä kautta seuraamaan, tuomaan esiin ja elämään todeksi.