Helluntai
Halikko Kiikala Kisko Kuusjoki Muurla Perniö Pertteli Salo-Uskela Suomusjärvi Särkisalo

Helluntaita vietetään Pyhän Hengen vuodattamisen muistoksi

Jeesuksen noustua ylös taivaisiin opetuslapset lähtivät Jerusalemiin odottamaan lupauksen täyttymistä. Jeesus oli sanonut, että heidän ylleen vuodatettaisiin voima korkeudesta. Vaikka Jeesus ei olisi enää heidän kanssaan, he eivät jäisi yksin. Pyhä Henki olisi heidän ja kanssaan aina ja kaikkialla.

Kun juutalaiset olivat kokoontuneet viettämään helluntaijuhlaansa ja kaupungissa oli väkeä monista kansoista, tapahtui jotain odottamatonta.

Pyhä Henki laskeutui heidän keskelleen tulenliekkien lailla. Ihmiset alkoivat puhua eri kieliä ja he ymmärsivät toistensa puhetta. Opetuslapset tulivat ilon valtaan.

Jotkut epäilivät, että he olivat humalassa.

He saivat rohkeuden lähteä kertomaan sanomaa ylösnousseesta Jeesuksesta. Heidän joukkoonsa liittyi päivittäin paljon kansaa, ja he kokoontuivat yhteen rukoilemaan. Syntyi ensimmäinen seurakunta. Kerrotaan, että ihmiset jakoivat omaisuutensa ja pitivät kaikkea yhteisenä.

Evankeliumiteksti: Apt. 2:1-13

Helluntai

Helluntaita vietetään edelleen Pyhän Hengen vuodattamisen muistoksi. Samalla se on seurakunnan syntymäpäivä.

Ensimmäisestä helluntaista lähtien seurakunta alkoi kasvaa. Jeesuksen seuraajat opettivat aluksi Jerusalemissa. He pitivät huolta köyhistä. Jotkut saivat lahjan parantaa sairaita. Pian opetuslapsia alettiin vainota. Monet opetuslapset pakenivat kauas, toisiin kaupunkeihin, ja sanoma Jeesuksesta alkoi levitä uusien kansojen keskuuteen. Hurskas juutalainen Saul vainosi aluksi kristittyjä, mutta hän kääntyi kristityksi ja hänestä tuli Paavali, yksi kirkon merkittävimmistä opettajista.

Kirkkovuodesta kirjoittaa kirjailija Anna-Mari Kaskinen

Kuva Aarne Ormio, Kirkon kuvapankki