Juhannus
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivulle | Sivukartta ja haku | Muuta tekstikokoa
Halikko Kiikala Kisko Kuusjoki Muurla Perniö Pertteli Salo-Uskela Suomusjärvi Särkisalo

Juhannus

Juhannuspäivänä muistetaan Johannes Kastajaa

Juhannuspäivän teemana on Tien raivaaja. Sanat viittaavat päivän päähenkilöön, Johannes Kastajaan.

Ensi silmäyksellä hänen juro hahmonsa tuntuu huonosti sopivan suomalaisen keskikesän juhlan heleyteen. Erämaassa kasvaneella miehellä on yllään kamelinkarvaviitta. Ravinnokseen hän nauttii heinäsirkkoja ja villimehiläisten hunajaa.

Johanneksen järeä parannussaarna on suoraa puhetta: Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle.

Uskonnollisille johtohenkilöille, fariseuksille ja saddukeuksille, hän huutaa: Kirves on jo pantu puun juurelle. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, kaadetaan ja heitetään tuleen.

Kuka tämä mies on ja mikä on hänen missionsa?

Jo profeetta Jesaja ennusti: Ääni huutaa autiomaassa: "Raivatkaa Herralle tie. Tasoittakaa hänelle polut!"

Johannes Kastaja ei kulje omalla asiallaan. Hänellä on erityinen tehtävä, jonka edessä hän on nöyrä.

Kun Jeesus tulee hänen luokseen saamaan kasteen, hän sanoo: Sinäkö tulet minun luokseni? Minun pitäisi saada sinulta kaste. Johannes toteaa, ettei hän ole kelvollinen edes avaamaan Jeesuksen kengännauhoja.

Johanneksen kutsumus ja tehtävä on olla tien raivaaja, jotta toinen, häntä suurempi, saisi aloittaa tehtävänsä. Hän kehottaa omia seuraajiaankin lähtemään Jeesuksen matkaan.

Kun Johannes kastaa Jeesuksen, taivaasta kuuluu Jumalan ääni: Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä.

Juhannuspäivä

Juhannuspäivän evankeliumi kertoo erityisistä tapahtumista, jotka liittyvät Johanneksen syntymään ja nimeen. Johannes on iäkkäiden vanhempien, Elisabetin ja Sakariaan, lapsi. Sukulaiset olettavat, että pienokainen nimetään isänsä Sakariaan mukaan. Vanhemmat antavat hänelle nimen Johannes, sillä enkeli on niin kehottanut. Isä Sakarias puhkeaa kiitosvirteen. ”Ja sinä, lapsukainen, olet kutsuttava Korkeimman profeetaksi, sillä sinä olet käyvä Herran edellä valmistaaksesi hänen teitään.”

Johannes on meidänkin ajallemme sopiva esikuva ihmisestä, joka ei elä itseään varten. Hänen koko elämänsä ja toimintansa tähtää siihen, että Kristus saisi kaiken huomion ja kunnian.

Evankeliumi Luuk. 1: 57-66

Kirkkovuodesta kirjoittaa kirjailija Anna-Mari Kaskinen

Kuva Maria Sirén