Teijon kirkko

Teijon kirkko

os. Telakkatie 1

Teijon kirkko on Suomen pienin kivikirkko.

Tarinan mukaan, koska ruukinpatruuna Robert Bremerin ennustamaa vedenpaisumusta ei tullutkaan, hän rakennutti kiitokseksi seurakunnalle kirkon vuonna 1829 - oman ajanlaskunsa mukaan Jumalan ensimmäisenä hallitusvuotena.

Kaikki kirkon kattorakenteet tuhoutuivat vuoden 1972 rajussa tulipalossa. Puurakenteet paloivat soihtuna ilmaan. Tornikello putosi pääoven eteen hiiltyneen puukasan päälle.

Valtakunnallisen kohun saattelemassa konkurssihuutokaupassa v. 1999 kirkko ja hautausmaa jouduttiin ostamaan toiseen kertaan kalliisti kyläläisten kirkoksi.

Ympäristöministeriö vahvisti v. 1999 kirkon ja viljamakasiinin ympäristöineen rakennussuojelulain tarkoittamiksi kansallisena kulttuuriperintönä säilytettäviksi kohteiksi.

Myrskyn suihkuvirtaukset piiskasivat kirkontornia joulukuussa v. 2006. Vesivauriot ulottuivat kirkkosalin lattialle asti. Vedenpaisumus toteutui sittenkin.

Vuoden 1973 korjauksen rakennustavat osoittautuivat turmiollisiksi: veden tihkumista rakenteisiin, läpilahoa ja hometta. Oli ryhdyttävä jälleen - vain runsaat kolmekymmentä vuotta edellisen jälkeen - kellotornin ja kattolyhdyn perusteelliseen kunnostustyöhön. Välttämätön entisöiminen saatiin tehdyksi v. 2009.

Alla olevassa liitteessä on esitelty Teijon kirkon esineistöä.

Esitteen teksti ja kuvat: Hannu Paunila (teijonkirkko.fi)
Toimitus ja taitto: Marja-Sisko Ranta

pdf liite

Teijon kirkon esineistö

Teijon kirkosta on tulossa tiekirkko kesällä 2017.