Pääsiäinen

Pääsiäinen

Pääsiäinen on kristillisen kirkon suurin ja vanhin juhla: Jeesuksen ylösnousemus on kristillisen uskon keskeisin asia. Pääsiäinen on niin suuri riemujuhla, että sen vietto kestää 50 päivää, aina helluntaihin asti.

Kiirastorstain iltana Jeesus söi opetuslastensa kanssa pääsiäisaterian.
Hän mursi leipää ja jakoi viiniä, siunasi ne ja sanoi: syökää minun muistokseni. Ehtoollinen on Jeesuksen ystävien yhteinen ateria.

Pitkäperjantaina Jeesus kuoli ristillä. Se oli surullista.
Mutta nyt risti on tyhjä. Missä Jeesus on?

Pääsiäisaamuna Jeesuksen ystävät kuulivat enkeliltä ilouutisen: Jeesus on noussut kuolleista, hän elää!

Siitä ilosta ja uudesta elämästä kertovat pääsiäismunat, tiput, rairuoho ja keväiset kukat!

Pääsiäiseen liittyviä tapoja

Pääsiäiskukat, pääsiäisruoho

Pääsiäisasetelmien liljat ja narsissit, pääsiäisruoho ja hiirenkorvalla olevat koivunoksat ovat Kristuksen ylösnousemuksessa alkaneen uuden elämän vertauskuvia.

Pääsiäismunat

Kirkasväriset pääsiäismunat ovat myös uuden elämän ja ylösnousemuksen vertauskuvia. Munan kuori kuvaa Kristuksen sinetöityä hautaa, joka murtuu auki. Alun perin pääsiäismunat ovat olleet väriltään verenpunaisia ja ne on koristeltu Kristus-monogrammilla.

Kananpojat

Kananpoikien symboliikka on sama kuin kananmunienkin: uusi elämä. Tiput muistuttavat myös Raamatun sanasta, joka vertaa Jumalan huolenpitoa kanaemoon, joka kätkee poikaset siipensä alle.

Mämmi

Mämmi on perinteinen paastoruoka. Sen arvellaan juhlaruokana olevan juutalaisen happamattoman leivän vastine.

Pääsiäislammas

Pääsiäislammaskin kuului jo juutalaisten pääsiäiseen. Jeesus söi sitä yhdessä opetuslastensa kanssa. Kristikunnan pääsiäisessä lammas muistuttaa meitä myös Kristuksen uhrikuolemasta.

- Juhlasta juhlaan, Lasten keskus