Kaisa Suutela-Kuisma

Kaisa Suutela-Kuisma

Yhteystiedot:

Salo-Uskelan alue

Olen Salon seurakunnan johtava kanttori Kaisa Suutela-Kuisma. Tulin Salo-Uskelan seurakuntaan kanttoriksi vuonna 2001 ja olen siitä asti työskennellyt täällä. Opiskeluaikoina olin kanttorin sijaisena Halikossa, Perttelissä ja Forssassa ja valmistumiseni jälkeen ehdin olla muutaman vuoden Koski Tl:n kanttorina.

Salon seurakunta on viidessätoista vuodessa muuttunut melkoisesti, varsinkin sen jälkeen kun meistä tuli iso Salon seurakunta. Muutos on ollut mielestäni oikein hyvä ja antaa uusia mahdollisuuksia sekä työntekijöille että seurakuntalaisille. Eipähän tarvitse etsiä uutta työpaikkaa sen takia, että kyllästyisi samoihin naamoihin ja kuvioihin, isossa seurakunnassa on aina henkilöstöliikennettä ja uusia kuvioita kehitellään.

Valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolta 1993. Vuonna 1996 suoritin sekä urkujensoiton että laulun A-tutkinnot erinomaisin arvosanoin.

Urkujensoittoa olen opiskellut Folke Forsmanin ja Kari Jussilan johdolla, ja olen osallistunut useille mestarikursseille opettajinani mm. J. van Oortmerssen, G. Bovet ja L. F. Tagliavini. Erityisen hienoa oli saada opiskeluaikana soittaa urkuja Pariisissa ja Amsterdamissa järjestetyillä kursseilla. Laulua opiskelin Aulikki Eerolan ja cembalonsoittoa Elina Mustosen johdolla. Alunperin minusta piti tulla viulisti, ja opiskelinkin viulunsoittoa jo lukiolaisena Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Jouko Ignatiuksen johdolla, mutta kun tuli aika hakeutua ammattiopintoihin, kirkkomusiikkiopinnot veivät kuitenkin voiton.

Konsertoin aktiivisesti sekä soolokonsertein että varsinkin kamarimuusikkona. Mieluiten olen urkujen ääressä, mutta mukava on soittaa hyvien muusikoiden kanssa myös pianolla ja cembalolla. Ja joskus laulaakin, kun saa hyvän säestäjän. Harrastuksekseni soitan edelleen viulua.

Pidän erityisesti lasten ja nuorten kanssa musisoimisesta. Minulla on tällä hetkellä kaksi kuoroa. Nuorisokuoro Diskantti tekee säännöllisesti hienoja draamallisia messuja ja käy parin vuoden välein esiintymismatkalla ulkomailla. Toinen kuoroni on GospelSalo, aikuisten gospelmusiikkiin keskittynyt mukavan iso ja eläväinen kuoro, joka esiintyy yleensä bändin kanssa. Minulla on vuosittain kaksi tai kolme riparia ja leirielämä on minusta hienoa. Teen myös paljon tuomasmessuja ja vastaan Keidas-iltojen musiikista. Luonnollisesti työhöni kuuluvat myös kanttorin perustehtävät, messut ja kirkolliset toimitukset, ensisijaisesti Salo-Uskelan alueella. Aika paljon aikaa kuluu kuoronuottien etsimiseen ja sovittamiseen. Ja kaikenlaiseen paperityöhön.

Perheeseeni kuuluvat aviomies Tauno ja kohta aikuiset pojat Markus ja Matias. Asumme Somerolla Hirsjärvellä. Pidän puutarhanhoidosta ja marjastuksesta ja luonnossa liikkumisesta. Toimimme koko perhe partiossa, leireillä pestini on yleensä keittiössä. Käyn mielelläni uimassa ja talvisin laskettelen. Uusimpana harrastuksena perheellämme on pieni purjevene Särkisalon satamassa.

Kanttori kirkkonsa portailla. Kuva Kai Fagerström

Kanttorien Uskela-kvartetti Valencian kaduilla