Halikon kirkko

Halikon kirkko avoinna kesällä
7.8. saakka ke–su klo 12–18, tiekirkko

Halikon kirkko ulkoa kuvattuna

Entisen Halikon seurakunnan juuret ulottuvat aina 1300-luvulle, todennäköisesti vielä kauemmas. Täältä löytyy myös seudun vanhimpiin kuuluva kirkko, Halikon kirkko. Kirkonkylän keskeisellä mäellä sijaitseva Halikon kirkko näkyy hyvin kirkonkylää lähestyvälle.

Vanhin säilynyt maininta Halikosta kirkkopitäjänä on vuodelta 1313. Vanhin tieto kirkkorakennuksesta on muutama vuosi myöhemmältä ajalta, vuodelta 1352. Nykyisen kirkon arvellaan valmistuneen noin 1440. Alun perin harmaakivestä rakennettu kaksilaivainen pitkäkirkko omistettiin Birgitalle, 1300-luvun pyhimykselle.

Suurimmat muutokset kirkkoon tehtiin vuosina 1813–1815, jolloin pitkäkirkko laajeni ristikirkoksi C. Bassin suunnitelmien mukaan. Viimeisimmässä perusteellisessa korjauksessa 1989–1990 kirkko maalattiin aikaisempaa valoisammaksi. Katonrajassa on samantyylinen koristelu, jollainen löytyi vanhojen maalikerrosten alta. Bassin piirustusten mukaista koristelua palautettiin myös saarnatuolin rungon peileihin. Penkkejä, valaistusta, sakaristoa ja urkuparvea uudistettiin ja vanhaa esineistöä konservoitiin. Kirkko sai vesijohdon, viemärin ja sähkölaitteet. Korjauksen jälkeen vietettiin kirkon 550-vuotisjuhlaa arkkipiispa John Vikströmin johdolla helluntaina 1990.

Halikon kirkon yhteydessä on järjestyksessään kolmas kellotapuli, joka rakennettiin vuonna 1773. Tapuliin hankittiin vuonna 1990 uusi kello rikkoutuneen tilalle. Siinä on teksti: "Tulkaa, sillä kaikki on valmistettu."

Alttaripöytä on vuodelta 1799, jolloin kirkkoa laajennettiin uudella kuoriosalla. Samana vuonna alttaritauluksi lahjoitettiin tuntemattoman tekijän öljymaalaus, keihäänpisto. Kirkon vanhinta esineistöä edustavat kuoriseinän krusifiksi ja sakariston oven viereen sijoitettu alttarikaapin osa, jotka ovat suunnilleen kirkon ikäisiä.

Urut ovat B. A. Thulen valmistamat vuodelta 1851. J. A. Zachariassen korjasi ne perusteellisesti 1879. Vuonna 1971 ne uusittiin 33-äänikertaisiksi. Vuonna 2002 urut huollettiin ja niiden sointia yhdenmukaistettiin. Kirkon äänentoisto uusittiin vuonna 2001.
Halikon kirkon urkujen tarkemman esittelyn voit lukea täältä.

Kirkkoon mahtuu 800 henkeä.

Iltamessu Halikon kirkossa

3. sunnuntai helluntaista "Kutsu Jumalan valtakuntaan"
Koivunen, Hurtig, Markku Sarkki, laulu

Messu Halikon kirkossa

4. sunnuntai helluntaista "Kadonnut ja jälleen löytynyt"
Messu kuultavissa Järviradion taajuudella 102,9 MHz
Koivunen, Takkula

Päivämusiikki Halikon kirkossa

Heinäkuun ajan keskiviikkoisin Halikon kirkossa soi päivämusiikki klo 12 - 12.30. Esiintyjinä salolaisia nuoria musiikinharrastajia.
Tällä kertaa esiintyy Iiris Lipasti, sello, ja Samuli Takkula, piano
Iiris soittaa Elgarin sellokonsertosta ensimmäisen osan, ja osia Bachin C-duuri soolosellosarjasta.
Iiris Lipasti on soittanut selloa Salon musiikkiopistossa Marjo Anttilan oppilaana ja nykyisin hän opiskelee Helsingin konservatoriossa Sami Mäkelän oppilaana.

Konfirmaatiomessu Kesä-Angela 2 Halikon kirkossa

5. sunnuntai helluntaista "Armahtakaa"
Vihinen, Keinänen, Ruha, Virtanen

Kesäkonsertti Halikon kirkossa

Yhteistä säveltä 50 vuotta
Aulikki Eerola, sopraano ja lausunta
Pertti Eerola, piano

Aulikki ja Pertti Eerola ovat pitkän uran tehneitä muusikoita. Aulikki Eerola on toiminut lied-, oratorio- ja oopperalaulajana sekä Sibelius-Akatemian laulun lehtorina. Musiikin tohtoritutkinnon (2008) aihe oli Soiva L. Onerva. Pertti Eerola toimii pianistina, urkurina ja kapellimestarina. Hän oli mm. Helsingin Johanneksekirkon urkurin virassa yli 30 vuotta ja perustamansa Johanneksen Kamariorkesterin ja Kamarikuoron kapellimestarina.

Illan säveltäjänimiä ovat Beethoven, Chopin, Debussy, Sibelius, Madetoja, Onerva, ja konsertissa kuullaan myös Pertti Eerolan oman Sumussa -sävellyksen kantaesitys.

L. Onervan syntymästä tulee 140 ja kuolemasta 50 vuotta tänä keväänä, siksi ohjelmassa on useita hänen sanoituksiaan.
Onerva kirjoitti aikanaan runon Pilvilinnat sodan aikana - siinä on nyt käsittämättömän ajankohtaista tematiikkaa.

Konsertin jälkeen on tarjolla iltateet esiintyjien seurassa kirkon pihalla tai sateen sattuessa kirkossa.
Vapaa pääsy, ohjelma 10€
Kesäkonserttisarjaan on mahdollista hankkia ovelta myös 50€ hintainen konserttipassi, jolla saa ohjelman kaikkiin 13 konserttiin.

Päivämusiikki Halikon kirkossa

Tällä kertaa pianoa soittavat Luka Pan ja Kai Yang.
Kai on 13-vuotias nuori, joka on soittanut pianoa 5-vuotiaasta. Hän on käynyt koulua Alhaisissa, mutta siirtyy syksyllä Hermannin yläasteelle. Kai pitää pianonsoitosta, pelien pelaamisesta ja ruuanlaitosta. Hän on myös kiinnostunut avaruudesta ja miten meidän maailma toimii

Vapaa pääsy.

Messu Halikon kirkossa

Apostolien päivä "Herran palveluksessa"
Messu kuultavissa Järviradion taajuudella 102,9 MHz
Vihinen, Suutela-Kuisma

Päivämusiikki Halikon kirkossa

Tällä kertaa esiintyy 17 -vuotias halikkolainen pianisti Elviira Väyrynen. Hän opiskelee Turun konservatorion ja Puolalanmäen musiikkilukion kolmoistutkintototeutuksessa pääaineenaan klassinen piano.
Elviira soittaa Halikon kirkossa teokset Pensées lyriques op. 40 (J. Sibelius), Balladi nro. 4 (F. Chopin) sekä Uponnut katedraali (C. Debussy). Erityisesti hän on innoissaan Uponneen katedraalin tulkitsemisesta kauniin Halikon kirkon hienossa akustiikassa.

Vapaa pääsy