Suomusjärven kirkko

Karjalohjantie 161 , 25410 Salo

Suomusjärven kirkko

Suomusjärven ensimmäinen saarnahuone rakennettiin Laidikkeen kylään v. 1635 ja vihittiin kirkoksi v. 1678. Tähän aikaan Suomusjärvi oli vielä Kiskon kappeliseurakunta. Nykyään paikalla Laidikkeentien varrella on kirkkopuiston ympärillä säleaita ja v. 1902 pystytetty muistokivi. Kirkko päätettiin v. 1697 siirtää Suomusjärven kylään, mistä seurakunta sai nimensä.

Ensimmäinen kirkko oli 14-penkkirivinen, ja siitä on edelleen jäljellä sakaristo, joka toimii ruumishuoneena. Nykyinen hirsinen ristikirkko rakennettiin E. Lohrmannin laatimien piirustusten mukaan ja puuseppä I. Lindströmin johdolla v. 1849. Ovien yläpuolelle maalattiin nähtävästi jo alunperin raamatunlauseita.

Alttaritaulun maalasi R. W. Ekman v. 1866. Aiheena on Kristus Golgatalla. Taulun alaosassa on kuvattuna nukkuva Jeesus-lapsi, joka lepää ristin päällä ja pitää kädessään orjantappurakruunua. Saarnatuoli on turkulaisen puusepän H. J. Stenroosin v. 1807 rakentama. Kustaa Lucanderin maalaamista henkilökuvista voidaan tunnistaa maailman Vapahtaja ja Johannes; muilta puuttuvat tuntomerkit.

Kristallikruunuista yksi on saatu lahjoituksena ja muut ostettu 1850- ja 1860-luvuilla. Kirkkolaivan on rakentanut "muuan merimies" ja se on saatu kirkkoon vv. 1815 - 1820 välisenä aikana.

Suomusjärven kirkon urut on esitelty täällä.

Kellotapulin rakensi edellisen paikalle v. 1750 Kettulan ratsutilallinen Jaakko Härkä.

Kirkossa on istumapaikkoja 350.

Jumalanpalvelus Suomusjärven kirkossa

Itsenäisyyspäivä "Kiitos isänmaasta"
Sanajumalanpalvelus Suomusjärven kirkossa, kunniakäynti ja seppeleenlasku sankarihaudoille.

Kauneimmat joululaulut Suomusjärven kirkossa

Tervetuloa laulamaan kauneimpia joululauluja.
Kolehti Suomen Lähetysseuralle
Koivunen, Sirén ja kirkkokuoro

Kauneimmissa joululauluissa edellytetään koronapassia kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä. Ota henkilöllisyystodistus ja koronapassi esille tullessasi kirkkoon. Paikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin.

Kauneimmat Joululaulut Suomusjärvi

Tervetuloa laulamaan Kauneimpia Joululauluja Suomusjärven kirkkoon.
Kolehti Suomen Lähetysseuralle.
Koivunen, Sirén

Jouluaaton hartaus Suomusjärven kirkossa

Jouluaatto "Lupaukset täyttyvät"