Mikä on rippikoulu?

Rippikoulu on kasteopetusta ja pohjautuu Jeesuksen käskyyn.  Rippikoulussa pohditaan isoja ja pieniä asioita. Rippikoulussa saa kysellä!Tavoitteena on vahvistaa uskoa Jumalaan, kasvattaa lähimmäisenrakkauteen ja kannustaa aktiiviseen seurakuntayhteyteen.

Milloin rippikouluun?

Nuori käy rippikoulun tavallisesti sinä vuonna, jona hän täyttää 15 vuotta, mutta myöhemminkin ehtii mukaan. Rippikouluun voi tulla myös kastamaton ja kirkkoon kuulumaton nuori, jos hän haluaa kasteen ja kirkon jäsenyyden. 15-vuotias voi liittyä kirkkoon vanhempien suostumuksella, vaikka nämä eivät kirkkoon kuuluisikaan.

Rippikoulun kesto

Rippikoulu kestää vähintään puoli vuotta. Se koostuu aloitustapaamisesta, muista kokoontumisista, seurakuntaan elämästä ja intensiivijaksosta, joka useilla on leiri.

Salossa seurakunta elämä-jaksoon kuuluu viiteen jumalanpalvelukseen ja viiteen muuhun tilaisuuteen, esimerkiksi konserttiin tai kastejuhlaan osallistuminen. Ohjelmaan kuuluu myös rippikouluittain vaihteleva palvelutehtävä, joka voi olla esimerkiksi pääsiäistervehdyksen vieminen vanhainkotiin tai toimiminen yhteisvastuukerääjänä. Osallistumiset kirjataan "rippikoulupassiin", ja merkintöjen pitää olla koossa leirin alkaessa.

Rippikoulun hinta

Rippileiri maksaa vuonna 2017 salolaisille 10 €/vuorokausi. Sillä saa oman Raamatun ja oppikirjan, kuljetukset leirille ja kunnon ruokaa viisi kertaa päivässä. Teemarippikoulut ovat kalliimpia, leiritön päivärippikoulu ilmainen. Varojen puute ei estä osallistumista tavalliselle leirille; maksusta on mahdollisuus saada vapautus.

Tiimi ja isoset

Salon seurakunnassa rippikoulutyöhön osallistuvat papit, kanttorit, nuorisotyönohjaajat, diakoniatyöntekijät ja lähetyssihteeri. Myös suntiot, keittäjät, siivoojat ja talonmiehet ovat omalta osaltaan mukana rippikoulutyössä.

Isosilla on rippikoulussa iso merkitys kristityn nuoren malleina ja ryhmänohjaajina. He saavat tehtäväänsä puolentoista vuoden koulutuksen. Rippikoulun jälkeen moni nuori lähteekin mukaan seurakunnan isoskoulutukseen. Lisää tietoa isostoiminnasta löytyy täältä.

Uskon ydin

Palan kristinuskon ydintä saat rippikoulun aikana opetella niin hyvin, että se säilyy muistisi sopukoissa koko lopun elämääsi. Kristinuskon ydintekstit rippikouluissa opetellaan ulkoa  eli uskontunnustus, Isä meidän ­rukous, Herran siunaus, pienoisevankeliumi (Joh. 3:16), kymmenen käskyä, kultainen sääntö, lähetyskäsky ja rakkauden kaksoiskäsky.

Päihteet ja kännykkä

Salon seurakunnan rippikoulut ovat savuttomia. Sähkötupakkakin on kiellettyjen listalla. Myös muiden päihteiden käyttö ja hallussapito on kielletty. Jos kieltoja rikotaan, leirin turvallisuusvastaava ottaa yhdessä nuoren kanssa välittömästi yhteyttä kotiin. Huoltajien kanssa sovitaan, kuinka tästä eteenpäin toimitaan.

Puhelin on leirillä hyvä renki mutta huono isäntä. Salossa on hyviä kokeilukokemuksia kännykättömästä leiristä ja lyhyistä, esimerkiksi päivän mittaisista "kännykkäpaastoista" leirin aikana.

Konfirmaatio

Konfirmaatio on rippikoululaisten, kotien ja koko seurakunnan yhteinen ilojuhla. Konfirmaation jälkeen rippikoulun ohjaajat ja isoset vierailevat mahdollisuuksien mukaan niissä kodeissa, joihin heidät on kutsuttu.

Rippikouluun ilmoittautuminen

Rippikouluun ilmoittaudutaan syksyllä ensisijaisesti verkkosivujen kautta. Kirkkoon kuuluvalle seuraavan vuoden rippikouluikäluokalle seurakunta postittaa rippikouluesitteen ilmoittautumislomakkeineen.

Aikuisena rippikouluun?

Rippikoulun voi käydä aikuisenakin. Asia tulee usein ajankohtaiseksi silloin, kun suunnitellaan kirkkohäitä, on pyydetty kummiksi tai haluaa muuten ottaa selvää kristinuskon sisällöstä. Jos aikuisrippikouluun aikova on lapsena kastettu, hänet konfirmoidaan. Muussa tapauksessa rippikoulun päätteeksi vietetään kastejuhlaa, joka on samalla myös konfirmaatio. Apuna voidaan käyttää nettimateriaalia www.aikuisrippikoulu.fi.

Aikuisrippikouluun voi ilmoittautua ympäri vuoden ottamalla yhteyttä rippikoulupappi Annaan. Ilmoittautuneista pyritään muodostamaan pienryhmä, joka kokoontuu kevättalvella. Muina aikoina aikuisrippikoulun voi suorittaa yksityisoppilaana; opettajana toimii joku seurakunnan papeista.

Anna Knuutila
Salon seurakunnan rippikoulupappi
**@**

Ripari.fi -sivuille on koottu nuorten kertomuksia, videoita, blogeja ja twiittejä rippikouluajalta tältä kesältä. Klikkaa yllä olevaa logoa ja käy tutustumassa sivuihin!

Rippikoulun opetusmenetelmät ovat moninaiset. Perttelin Juvankoskella Jeesuksen vuorisaarnaa havainnollistettiin näin. Jeesuksena pastori Aki Toivoniemi, airoissa Janne Iivonen.