Händelin Messias Uskelan kirkossa

su 10.4. klo 18.00

Uskelan kirkko

Vox Saloensis -kuoro, Salo Chamber -orkesteri ja solistit esittävät Uskelan kirkossa hieman lyhennetyn version Händelin suurteoksesta Messias-oratorio. Siinä kuljetaan Jeesuksen elämänkaari syntymästä kuolemaan. Teoksessa ei ole roolihahmoja, vaan suuri kertomus etenee osuvasti valittujen raamatunkohtien kautta, pääosin Vanhan testamentin profetioihin tukeutuen. Teoksen johtaa Heikki Seppänen, ja solisteina laulavat Maria Sirén, Lauriina Hurtig, Kirsi Laakkonen, Hanna-Leena Keinänen, Jussi Salonen ja Samuli Takkula.
Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma ja teoksen suomennos maksaa 20€.

Messias on Händelin tunnetuin ja rakastetuin teos. Se syntyi 1741 - tarinan mukaan 24 päivässä - ja kantaesitettiin Dublinissa seuraavana vuonna. Nopea työskentely oli barokin ajan säveltäjille tyypillistä.
"Pyörää ei tarvinnut keksiä uudestaan", koska vakiintunut esitys- käytäntö tarjosi monta asiaa valmiina. Ajan tavan mukaan Händel kierrätti Messiaassa myös aikaisempia teoksiaan, toisaalta hänen kerrotaan olleen sitä säveltäessään suuren innoituksen vallassa. Ja lopputulos ratkaisee: Messias on suurenmoinen musiikillinen kertomus, valtava soiva veistos täynnä viehättäviä yksityiskohtia.

Messiaan kaksi ensimmäistä osaa käsittelevät Messiaan syntymää, toimintaa, kuolemaa ja ylösnousemusta. Uuteen testamenttiin siirrytään varsinaisesti vasta kolmannessa osassa, jonka keskiössä on Jeesuksen toinen tuleminen. Libretisti Charles Jennensin ratkaisu on nerokkaan yksinkertainen. Kertomus tarjoillaan niin sanotusti "au naturel" alkuperäisiä lähteitä käyttäen, toki Kuningas Jaakon Raamatun englannilla. Ehkä tämä autenttisuuden vaikutelma on osaltaan vaikuttanut Messiaan suosioon. Jokainen sukupolvi on voinut luoda siitä oman tulkintansa.
  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Salo-Uskela