Kesäkonsertti Suomusjärven kirkossa - Galantit Villit

su 11.6. klo 20.00
saksofonisti ja cembalisti

Suomusjärven kirkko

Esa Pietilä, saksofoni ja äänisuunnittelu
Assi Karttunen, cembalo ja äänisuunnittelu

Konsertin muoto on saanut alkunsa toiveesta voida yhdistää sävellettyä ja improvisoitua musiikillista materiaalia tavoilla, jotka eivät ole niinkään lähtöisin barokin basso continuo- tai 1900-luvun jazz-perinteestä, vaan pikemminkin vapaan improvisaation kentältä. Vapaa improvisaatio voi tarkoittaa monia asioita, mutta tässä sillä tarkoitetaan vapaata keksintää siinä mielessä, että musiikilliset ideat voivat pohjata juuri kuultuun tai improvisaation pohjana käytettyyn materiaaliin tai soittokumppanin juuri keksimään uuteen ideaan tai mahdollisesti juuri kuullun musiikillisen aiheen antamaan impulssiin, jolloin uusi musiikillinen ajatus onkin jo kuullun vastaääni, kontrasti, säestys tai muunnos.

Ohjelmassa on mukana niin täysbarokin teoksien aiheita tai pohjarakenteita (Rameau, Bach) kuin renessanssimusiikkiakin (Dowland) ja nykymusiikkia (Pietilä). Barokin ja renessanssin musiikki ovat valikoituneet mukaan ehkä myös siksi, että näillä musiikeilla on oma improvisaatioperinteensä, mikä tekee niistä ehkä jollain tapaa äänenkuljetukseltaan avoimempia. Duon ohjelmistoon kuuluu myös Pietilän sävellys Fata Morgana soolocembalolle, jossa Pietilä sisällyttää myös improvisaatiojakson, jonka hurjin, rytminen osio on sävelletty niin, että esittäjä voi jatkaa jaksoa haluamallaan tavalla ja kehitellä musiikillisia ideoita ennen siirtymistä sävellyksen lopputaitteeseen.

Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Esa Pietilä on yksi Suomen merkittävimmistä saksofonisteista ja toimii kansainvälisellä jazz- ja nykymusiikkikentällä esittävänä taiteilijana, säveltäjänä ja orkestereiden solistina. Hän on kantaesittänyt omaa sävellystuotantoaan mm. Esa-Pekka Salosen ja Avanti! kamariorkesterin johdolla. Suomen jazzliitto myönsi arvostetun Yrjö-palkinnon Pietilälle 2016.

Cembalisti Assi Karttunen on erikoistunut esittämään ja tutkimaan barokkimusiikkia. Hän esiintyy solistina ja kamarimuusikkona myös monitaiteellisissa ja kokeellisissa työryhmissä. Vuonna 2016-2017 hän esiintyi eurooppalaisiin 1600-luvun meditaatiopuutarhoihin pohjaavassa 'Et in Arcadia ego'-produktiossa Helsingin Musiikkitalolla, Soiva Akatemia -konserttisarjassa, Dublinin DiP-konferenssissa, Norjassa Nordlys-festivaalilla 2017 ja Hallen Handel Housen konserttisarjassa, Saksassa.
Assi Karttunen valmistui Sibelius-Akatemiasta cembalo pääaineenaan. Vuoden 1994-95 hän vietti Tanskassa opiskellen Lars Ullrik Mortensenin johdolla ja on kouluttautunut lisää Pariisissa ja European Union Baroque Orchestran kiertueilla eri puolilla Eurooppaa. Kotimaassa Karttunen soitti yli kymmenen vuotta Kuudennen kerroksen barokkiorkesterissa (nykyinen FiBo).
Viime vuodet hän on suunnitellut konserttikokonaisuuksia perustamalleen työryhmälle Elysionin Kedot (https://www.facebook.com/Elysionin-kedot-1605986346373621/), jossa hän myös soittaa. Karttunen on levyttänyt mm. Rameaun, Frobergerin, Lynchin ja Frescobaldin soolocembalo-ohjelmistoa ja esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona Italiassa, Belgiassa, Englannissa, Irlannissa, Japanissa, Venäjällä, Virossa, Tanskassa ja Ruotsissa. Hän on työskennellyt Sibelius-Akatemian vanhan musiikin osastolla cembalon- ja basso continuon opettajana yli 18 vuotta.
  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Suomusjärvi