Kesäkonsertti Salon kirkossa - Elämän tuli ja tanssi

su 23.7. klo 20.00
Viulisti ja pianisti

Salon kirkko

Frida Backman, viulu, Kaisa-Mari Pulkkanen, piano
Tämä tulinen ja tanssillinen klassinen konsertti tarjoaa viulumusiikin sykähdyttävimpiä teoksia romantiikan sävelkielellä eri puolilta Eurooppaa. Konsertin avaa Béla Bartókin sarja romanialaisia kansantansseja. Bartókin ystävä Zoltán Székely muunsi alkuperäisen sarjan pianokappaleita viululle ja pianolle, vaihtaen sävellajeja, kasvattaen pituutta ja lisäten viulustemmaan erikoisefektejä, kuten huiluääniä. Sibeliuksen melodinen, raikas Tanz-Idylle vuodelta 1917 on viides teos Morceaux -sarjassa op.79 viululle ja pianolle. Sir Edward Elgarin viulusonaattia ei esitetä yhtä paljon kuin hänen myöhemmin sävellettyä kuuluisaa sellokonserttoaan. Viulusonaatti kuitenkin kuuluu säveltäjän hyvin tuotannolliseen loppusävellyskauteen ja on täynnä englantilaisittain pidätettyä tunteiden vyöryä ja rakkautta. Konsertti huipentuu ranskalaisen Camille Saint-Saënsin aurinkoiseen Havanaise -taituriteokseen, jonka poljento perustuu kuubalaiseen habanera-rytmiin, mikä on tuttu monelle oopperasta Carmen.
Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Frida Backman on Englannista Raaseporiin asettunut konserttiviulisti, erityisherkkä esiintyvä taiteilija, orkesterisolisti, kamarimuusikko, viulunsoitonopettaja, improvisaatio-ohjaaja ja parantajamuusikko. Eri puolilla Englantia Frida on esiintynyt Sibeliuksen, Tšaikovskin, Brahmsin ja Samuel Barberin viulukonserttojen orkesterisolistina. Hän kantaesitti Yrjö Kilpisen viulusonaatin Suomessa 2018 ja New Yorkissa 2019 yhdessä pianisti Collin Hansenin kanssa. Hän on toiminut vierailevana konserttimestarina mm. Bristolin kamariorkesterissa ja avustanut
Bournemouthin sinfoniaorkesterissa.

Fridan uusin levy Integration sisältää sooloviulumusiikkia viideltä vuosisadalta. Englantilais-suomalainen pianotrio Backman Trio on nauhoittanut Yleisradiolle kokoelman romanttisia suomalaisia ja englantilaisia teoksia. Frida valmistui Lahden ammattikorkeakoulun Musiikin laitokselta korkeimmin mahdollisin arvosanoin 2005 opettajanaan Pertti Sutinen sekä suoritti jatko-opinnot Lontoossa Royal Academy of Music -korkeakoulussa Diana Cummingsin johdolla 2007. Tämän jälkeen Fridan esiintymistyötä ovat ohjanneet Brien Stait ja Robert Jacoby.

Kuusamolaislähtöinen pianisti Kaisa-Mari Pulkkanen viimeistelee musiikin maisteriopintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Teppo Koivisto ja Juhani Lagerspetz. Häntä on kuultu mm. Helsinki Lied -kilpailun finaalissa syksyllä 2021 ja Leevi Madetoja -pianokilpailun finaalissa keväällä 2018.
  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Salo-Uskela