Kesäkonsertti Ensemble Gamut - Keskiajan värit

su 6.8. klo 20.00
Kuvaaja Henri Melaanvuo

Perniön Pyhän Laurin kirkko

Ensemble Gamut!
Aino Peltomaa, laulu, keskiajan harppu, perkussiot, elektroniikka
Ilkka Heinonen, jouhikot, laulu, perkussiot, elektroniikka
Juho Myllylä, nokkahuilut, laulu, elektroniikka
Konsertin laulut kurkottavat aikaan, jolloin Suomea ei vielä ollut. Idän ortodoksinen ja lännen katolinen kirkko kilvoittelivat vuosisatoja vaikutusvallasta Suomen alueella, kunnes ennen ensimmäistä ristiretkeä kirkot erosivat virallisesti toisistaan. Kappaleissa tarkastellaan varhaisinta Suomen alueella säilynyttä musiikkia, kirjallisia nuottilähteitä Pyhän Henrikin riimiofficiumista, Piae Cantiones -kokoelmasta, birgittalaissisarten laulukirjasta "Cantus Sororum" sekä vanhoista runosävelmistä.
Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Ensemble Gamut! on luonut oman uniikin äänenvärinsä yhdistämällä elementtejä keskiajan musiikista, suomalaisista kansansävelmistä, improvisaatiosta sekä elektronisista äänimaisemista.
Yhtyeen nimi viittaa keskiajan musiikinteoreettiseen järjestelmään, Gamutiin (Guido Arezzolainen). Gamut on myös värisävyjen kokonaisuus, ja "kamu", "kamut" viittaa tietysti suomalaiseen kansanmusiikkiin, sekä kaveruksiin.

Eclipse Musicin joulukuussa 2020 julkaisema Ensemble Gamut!:n esikoislevy "UT" on saanut osakseen laajaa kiinnostusta sekä klassisen musiikin, vanhan musiikin kuin myös progressiivisen musiikin piireissä. UT sai Suomen vanhan musiikin liiton "Vuoden vanhan musiikin teko 2020" -tunnustuspalkinnon, jonka valitsi Paleface maaliskuussa 2021. Levy valittiin myös YLE:n vuoden levy 2021 -ehdokkaaksi, ja oli The Progressive Aspect:n valitsemien vuoden parhaiden proge-levyjen joukossa.

Ensemble Gamut! on esiintynyt laajalti niin klubikeikoilla, museoissa, keskiaikaisissa kirkoissa kuin konserttisaleissakin. Yhtye konsertoi maineikkaalla Via Mediaeval -festivaalilla Saksassa syyskuussa 2021 ja teki Hollannin-debyyttinsä Ambigu-konserttisarjassa 2019. Sastamala Gregoriana -festivaalin lisäksi yhtye on kiertänyt Suomen vanhan musiikin festivaaleja, kuten BRQ Vantaa, Janakkalan Barokki, Oulun ja Imatran vanhan musiikin festivaalit, ja avasi JuuriJuhla-RotFest -kansanmusikkifestivaalin Espoon tuomiokirkossa huhtikuussa 2021.
  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Perniö