Hiljaisuus ja retriitit

Pyhiinvaelluksen avainsanat
"Kiireettömyys, vapaus, huolettomuus, hengellisyys, jakaminen, yksinkertaisuus & hiljaisuus"

Voisivatko pyhiinvaelluksiin liitetyt seitsemän sanaa olla osa elämääni?
Osaanko pysähtyä kiireettä ja olla läsnä? Uskallanko luottaa Jumalan huolenpitoon ja rukouksen voimaan? Näenkö pyhät hetket arjessa? Olenko valmis jakamaan omastani? Löydänkö yksinkertaisuudesta elämän runsauden? Kuuntelenko enemmän kuin puhun?

Risti. Taustalla vähän Alppeja ja valkoisia pilviä.

Arkipäivän hiljainen ehtoollinen Salon kirkossa torstaisin parillisilla viikoilla klo 11. Tervetuloa!

Retriitti on muutaman päivän – usein viikonlopun – mittainen vetäytyminen pois arjen rutiineista ja kiireestä. Se on paikka levähtää ja kuunnella itseään ja Jumalaa kaikessa rauhassa.

Hiljaisuuden retriittiin osallistuva sitoutuu hiljaisuuteen retriitin ajaksi. Ohjaajan kanssa on mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti erikseen varattavana aikana.

Kivellä valkoinen simpukka ja Agricola-vaelluksen kortit esim. vapaus.

Hiljaisuuden polku Teijon kansallispuistossa

31.8.2024

Kokoontuminen klo 13 Teijon luontotalolla, Matildanjärventie 84
Kimppakyyti klo 12 Salon seurakuntatalolta, Kirkkokatu 6

Kuljetaan Matildanjärven ympäri 5,5 km, kesto noin 4 tuntia.

Omat eväät ja kahvit/teet mukaan, kodalla mahdollisuus paistaa makkaraa.
Vaeltaminen on kävelyä hiljaa muiden kanssa.
Kodalla voi jutella, jos haluaa.

Mukana Liisi Kärkkäinen, joka ohjaa matkalla harjoituksia lukemalla mm. lyhyitä tekstejä ja esittämällä kysymyksiä, joita mietitään hiljaisuudessa.

Jos sinulla on kyytitarve tai voit tarjota kyytiä muillekin, ota yhteyttä Liisi Kärkkäiseen p. 044 774 5266.

Syksyllä 2024

Syksyinen hiljaisuuden päivä

21.9.2024 klo 10-20 Perttelin Juvankoskella

Ohjaajina Anne Niemi, Anne Luukkonen ja Liisi Kärkkäinen.
Hinta 20 € sis. ohjelman, lounaan, päiväkahvin ja keiton. Ota mukaan makuualusta. Mahdollisuus saunomiseen ja uimiseen.

Ilmoittautumislomake hiljaisuuden päivään

Tiedustelut: Liisi Kärkkäinen p. 044 774 5266.

Retriitti Örössä 4.-6.10.2024

Örön saari on kuin tehty hiljaisuuden retriiteille. Örön saaren luontopolut kuljettavat Saaristomeren luonnon äärelle. Saarella voit vaeltaa mietteissäsi, kävellä tai pyöräillä hiljalleen rauhallisilla poluilla. Välillä voit istahtaa saaren kallioille. Viikonloppua rytmittävät yhteiset rukoushetket, virikepuheet ja ateriat. Majoittautuminen Kasarmihotellissa, jossa retriittivieraalla on oma huone varattuna. Viikonlopun hinta 340 €  sis. majoittumisen, aamupalat, lounaat ja päivälliset sekä lauantaina rantasaunan ja laivamatkat Kasnäs-Örö-Kasnäs. Lähtö Kasnäsista Örön saareen perjantaina klo 15 ja paluu sunnuntaina Öröstä klo 15. Kulkeminen Kasnäsiin omin kyydein tai mahdollisesti kimppakyydein.

Ohjaajina Anne Kössi ja Juha Hekkala.

Ilmoittautuminen 1.5.-31.7.

Ilmoittautumislomake Örön retriittiin

Mukaan mahtuu 16 ilmoittautumisjärjestyksessä. Tiedustelut ja lisätietoa Annelta p. 044 774 5386 , anne.kossi@evl.fi.

Hiljaisuuden päivä la 26.10. klo 10-16 Kiskon seurakuntatalossa

Tervetuloa lepäämään hiljaisuudessa!

10.00-10.30 Aamukahvi/-tee
10.30-12.00 Hiljaisuuden jooga®, ohjaa Toto Hannele Päiviö
12.30 Lounas hiljaisuudessa, omaan tahtiin
Vapaata oloa hiljaisuudessa esimerkiksi lukien, kirjoittaen, käsitöitä tehden, ulkoillen. Kiskon kirkko avoinna.
15.00 Rukoushetki kirkossa, Marika Huhtasalo
15.45 Kahvi/tee

Hiljaisuuden jooga® on sairaalapappi ja joogaopettaja Heli Harjunpään kehittämä kristillinen jooga. Lempeästi ohjatut, kehoa huoltavat liikkeet, raamatunjakeet ja lyhyet rukoukset, äänimaljan sointi ja rauhallisen hengityksen kautta tapahtuva rentoutuminen päästävät irti arjen huolista ja sisäisestä levottomuudesta. Harjoitusten liikkeet ovat lempeitä eikä niissä pyritä ääriasentoihin. Tärkeää ei ole se, miltä liikkeet näyttävät ulospäin, vaan jokainen tekee liikkeet omalla tavallaan ja omaa kehoa kuunnellen.  Hiljaisuuden joogan teologiassa korostuvat sanat läsnäolo, totuudellisuus, avoimuus, sydämellisyys, rauha, rakkaus, lempeys, armollisuus, hellittäminen, myötätunto, vastaanottaminen, hyvän jakaminen, yhteys. Kaiken keskuksessa on yhteys elämän lähteeseen, Jumalan rakkauteen ja Kristuksen valoon. Voit lukea lisää hiljaisuuden joogasta täältä

Tarvitset: Mukavat, joustavat vaatteet, villasukat/sisäkengät, makuualustan, viltin, säänmukaiset vaatteet mahdollista ulkoilua varten (Kiskon idyllisessä kirkonkylässä on rauhallisia kävelyreittejä, myös Kirkkojärven ranta on lähellä.) sekä kannellisia astioita ruokaa varten (Emme tee ruokahävikkiä;  ylimääräinen ruoka myydään kotiin vietäväksi (vapaavalintainen maksu lähetystyölle).

Osallistumismaksu 20 € (maksetaan paikan päällä) tilitetään lyhentämättömänä Suomen Lähetysseuran kautta Bolivian kirkon hankkeelle, jolla parannetaan kylien vesi- ja ruokaturvaa. Maksutavat: Käteinen, pankkikortti ja MobilePay.

Mukana seurakunnasta ovat pastori Marika Huhtasalo ja lähetyssihteeri Henna Seppälä.

Mukaan mahtuu 25 osallistujaa.

Ilmoittautuminen 2.9.-18.10. ilmoittautumislomakkeella tai Henna Seppälälle p. 044 774 5214.

Hiljaisuuden retriitti Naarilassa 15.–17.11.2024 runojen kera

"Rukous on niitty - ja sinä kuljet yli."

Retriitin aikana kuulet mm. runoja. Itse ei tarvitse tehdä runoja - toki saa, jos haluaa. Ohjaajina Anne Niemi, Liisi Kärkkäinen ja Anne Luukkonen. Ilmoittautuminen alkaa netissä 2.9. Lisätietoja Liisiltä p. 044 774 5266.