Retriitit ja hiljaisuus

Pyhiinvaelluksen avainsanat
"Kiireettömyys, vapaus, huolettomuus, hengellisyys, jakaminen, yksinkertaisuus & hiljaisuus"

Voisivatko pyhiinvaelluksiin liitetyt seitsemän sanaa olla osa elämääni?
Osaanko pysähtyä kiireettä ja olla läsnä? Uskallanko luottaa Jumalan huolenpitoon ja rukouksen voimaan? Näenkö pyhät hetket arjessa? Olenko valmis jakamaan omastani? Löydänkö yksinkertaisuudesta elämän runsauden? Kuuntelenko enemmän kuin puhun?

Risti. Taustalla vähän Alppeja ja valkoisia pilviä.

Retriitti on muutaman päivän – usein viikonlopun – mittainen vetäytyminen pois arjen rutiineista ja kiireestä. Se on paikka levähtää ja kuunnella itseään ja Jumalaa kaikessa rauhassa.

Hiljaisuuden retriittiin osallistuva sitoutuu hiljaisuuteen retriitin ajaksi. Ohjaajan kanssa on mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti erikseen varattavana aikana.

Hiljaisuuden retriitit 2023

Äijäretriitti pe-su 6.-8.10.

Rantalan leirikeskuksessa, Hirvonpääntie 560, Paimio.
Ohjaajina Timo Viitanen ja Miika Rosendahl.

Retriitti Bergvikin kartanossa 6.-8.10.

Hinta 250 € / henkilö. Lisätiedot: Juha Hekkala

Adventtiretriitti pe-su 1.-3.12.

Naarilan leirikeskuksessa, Naarilantie 369.
Ohjaajina Anne Kössi ja Päivi Pulkkinen-Watson.

 

Salon seurakunnan järjestämät retriitit vuonna 2023

Omassa leirikeskuksessa pidettävän retriitin osallistumismaksu: 
Salon ev.lut. seurakunnan jäsenet 105 / 70 €, muut 125 / 90 €. Alennettu hinta on opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille. (Varaudu todistamaan oikeutesi alennettuun hintaan.) Retriitti maksetaan ilmoittautuessa. Sairastapauksessa (lääkärintodistus) osallistumismaksu maksetaan takaisin.

Ilmoittautuminen alkaa kolme kuukautta ennen retriittiä.

Kysyttävää?
Ota yhteyttä lähetyssihteeri Henna Seppälään.

 

 

 

Mietiskelykortit

Tiistaisin klo 12-13.30 Salon kirkossa (Kirkkokatu 7) avoimet ovet. Vietä hetki arkipäivän retriitissä musiikin hoivassa. Tule lounastauolla tai ohikulkumatkalla kirkkoon hiljentymään. 

Parillisilla viikoilla torstaisin klo 13 lyhyt, hiljainen, ehtoolliseen keskittyvä viikkomessu Salon kirkossa.

Tervetuloa!

Pyhiinvaellus ti 13.6.

Tervetuloa pyhiinvaellukselle Tenholan kirkosta Perniön Pyhän Laurin kirkkoon!

Pyhiinvaelluksen tarkoituksena on tehdä hengellinen matka itseen: löytää pyhiinvaeltajan huolettomuus, kiireettömyys ja vapaus. Kävely sopii monenlaiselle liikkujalle, ja pyhiinvaelluksen kiireetön rytmi varmistaa, että hitaammatkin kulkijat pysyvät mukana. Matkaa rytmittävät lyhyet hartaushetket ja evästauot.

Reitti Tenholasta Perniöön kulkee pääosin hiekkateitä ja metsäpolkuja. Matkaa kertyy noin 27 kilometriä. Aloitamme yhteisen taivalluksen hartaudella Tenholan kirkossa klo 10 ja päätämme sen pyhiinvaeltajanmessuun Perniön kirkossa.

Ohjeet pyhiinvaellukselle ovat yksinkertaiset: Varustaudu säänmukaisin varustein ja hyvin sisään ajetuin kengin. Pakkaa reppuun vesipullo ja evästä. Jos sinulla on huomioliivi, laita se päällesi. Kävelysauvat ovat myös hyväksi koettu varustus. Matkassamme on huoltoauto, jonka kyytiin voit laittaa ylimääräiset eväät ja vesipullot. Huoltoauton kyytiin pääsee myös, jos matkanteossa tulee ongelmia.

Salosta Perniöön ja illalla Perniöstä Saloon kuljemme kimppakyydein. Lähtö Salosta klo 9. Perniöstä Tenholaan menemme pikkubussilla (omavastuu 5 €, maksu käteisellä). Ilmoittautuminen pyhiinvaellukselle viimeistään perjantaina 9.6. Henna Seppälälle. Mukana vaeltamassa ovat pastorit Marika Huhtasalo ja Päivi Pulkkinen-Watson, diakoni Anne Kössi ja lähetyssihteeri Henna Seppälä.

Taival Tenholasta Perniöön on pätkä Agricola-reittiä, jonka kulkeminen muistuttaa lukutaidon merkityksestä. Meille Suomessa lukutaito on itsestäänselvyys, mutta maailmassa on vielä 773 miljoonaa lukutaidotonta aikuista. Pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmassa 20 000 naista Afrikassa oppii lukemaan. Jos haluat, voit voit lahjoittaa lukutaitoa, myös MobilePay 92600, viesti: lukutaitotyö, Salo (Rahankeräyslupa: RA/2017/786), vaikka kulkemiesi kilometrien mukaan tai haastaa läheisesi tukemaan kävelyäsi lukutaitolahjoituksella.

Hiljaisuuden polku la 2.9.

Teijon kansallispuistossa, Matildanjärven ympäri.

Kokoontuminen klo 13 Teijon luontotalolla, Matildanjärventie 84. Kimppakyyti klo 12 Salon seurakuntatalolta, Kirkkokatu 6.

Kuljetaan Matildanjärven ympäri 5,5 km, kesto noin 4 tuntia. Omat eväät ja kahvit/teet mukaan, kodalla mahdollisuus paistaa makkaraa. Vaeltaminen on kävelyä hiljaa muiden kanssa. Kodalla voi jutella, jos haluaa.

Mukana pastori Liisi Kärkkäinen, joka ohjaa matkalla harjoituksia lukemalla mm. lyhyitä tekstejä ja esittämällä kysymyksiä, joita mietitään hiljaisuudessa. Jos sinulla on kyytitarve tai voit tarjota kyytiä muillekin, ota yhteyttä p. 044 774 5266 / Liisi.

Hiljaisuuden päivä la 23.9.

Päiväretriitti Kiskon seurakuntatalossa klo 10-16. Ohjaajana pastori Marika Huhtasalo, joka antaa päivästä lisätietoja.

Päivä alkaa kahvilla ja teellä, jonka jälkeen pastori Toto Hannele Päiviö ohjaa kristillistä hiljaisuuden joogaa. Lounaan jälkeen on vapaata oloa hiljaisuudessa oman valinnan mukaan seurakuntatalossa, kirkossa tai kävellen kauniissa maalaismaisemassa ja kirkonkylässä. Klo 15 Toto ohjaa kehollisen rukouksen ja vietetään rukoushetki Marikan johdolla. Päätteeksi nautitaan päiväkahvi/-tee.

Tarvitset: Mukavan, joustavan ja lämpimän vaatetuksen, sisäkengät tai villasukat, makuualustan sekä mahdolliseen ulkoiluun ulkovaatteet. Ruokahävikin estämiseksi ylimääräinen keitto, leivät yms. myydään päivän päätteeksi lähetystyön hyväksi. Voit varautua omalla astialla (nimikoi).

Ilmoittautuminen 21.8. klo 8.00-15.9. klo 12.00 ensisijaisesti nettilomakkeella tai Henna Seppälälle. Paikkoja rajoitetusti.

Päivä maksaa 15 €, joka maksetaan päivän aikana joko käteisellä tai MobilePayllä. Osallistumismaksu ohjataan lyhentämättömänä Suomen Lähetysseuran Tasaus-keräykseen.