Hiljaisuus ja retriitit

Pyhiinvaelluksen avainsanat
"Kiireettömyys, vapaus, huolettomuus, hengellisyys, jakaminen, yksinkertaisuus & hiljaisuus"

Voisivatko pyhiinvaelluksiin liitetyt seitsemän sanaa olla osa elämääni?
Osaanko pysähtyä kiireettä ja olla läsnä? Uskallanko luottaa Jumalan huolenpitoon ja rukouksen voimaan? Näenkö pyhät hetket arjessa? Olenko valmis jakamaan omastani? Löydänkö yksinkertaisuudesta elämän runsauden? Kuuntelenko enemmän kuin puhun?

Risti. Taustalla vähän Alppeja ja valkoisia pilviä.

Arkipäivän hiljainen ehtoollinen Salon kirkossa torstaisin parillisilla viikoilla klo 11 (viikolla 8 ei ole). Tervetuloa!

Retriitti on muutaman päivän – usein viikonlopun – mittainen vetäytyminen pois arjen rutiineista ja kiireestä. Se on paikka levähtää ja kuunnella itseään ja Jumalaa kaikessa rauhassa.

Hiljaisuuden retriittiin osallistuva sitoutuu hiljaisuuteen retriitin ajaksi. Ohjaajan kanssa on mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti erikseen varattavana aikana.

Kivellä valkoinen simpukka ja Agricola-vaelluksen kortit esim. vapaus.

Minustako pyhiinvaeltaja?

Koskella kokoonnutaan kerran kuukaudessa pohtimaan, keskustelemaan ja kokemaan, mitä pyhiinvaeltaminen on. Illan aluksi keskustellaan ja lopuksi kävellään yhdessä rauhalliseen tahtiin parin kilometrin verran. Pyhiinvaelluksen teemoihin johdattelee rovasti Outi Niiniaho Essi Pietilän kanssa.

Tiedustelut: Tero Vaarna p. 044 744 3213, tero.vaarna@evl.fi.

• Ti 9.1. klo 18 Kosken seurakuntatalossa. Teemana: Mitä pyhiinvaellus on.
  • Ti 6.2. klo 18 Kosken kappelissa. Teemana: Pyhiinvaeltajan 7 avainsanaa.
  • Ti 5.3. klo 18 Kosken seurakuntatalossa. Teemana: Erilaiset pyhiinvaellusreitit ja pyhät ihmiset. Vieraana Minna Mäkinen. Hän kertoo omasta Hämeen Härkätien pyhiinvaelluksestaan.
  • Ti 2.4. klo 18 Kosken Liparinmajalla. Teemana: Pyhiinvaeltajan varusteet ja valmistautuminen pyhiinvaellukseen.
  • Ke 1.5. Pieni pyhiinvaellus.
  • Pe 24.- su 26.5. Iso pyhiinvaellus omien voimien ja jaksamisen mukaan.

Pieni pyhiinvaellus Yliskylän kirkkoon 1.4.

Lähtö Galleria Levolasta (Perniöntie 1719) klo 12. Kaikille avoin Pyhiinvaellusmessu Yliskylän kirkossa klo 14. Matkaa Levolasta Yliskylän kirkkoon noin 5 kilometriä. Matkaa taitetaan pienempiä teitä pitkin.  Paluumatkalle Levolaan lähdetään messun jälkeen samaa reittiä pitkin.  Omat eväät mukaan. Pyhiinvaelluksen jälkeen kahvi Galleria Levolassa, vapaaehtoinen kahvimaksu.
Tiedustelut Päivi Pulkkinen-Watson p. 044 7745265, paivi.pulkkinen-watson@evl.fi.

Hiljaisuuden päivä la 13.4. klo 10-18 Reilan leirikeskuksessa

Tule levähtämäään hetkeksi merellisiin maisemiin! Päivän aikana yhteisiä rukoushetkiä, saunomista, ulkoilua ja lepoa. Mukana diakoniatyöntekijät Anne Kössi ja Hanna Hannula sekä Godfulnessohjaaja Lotta Lausti. Hinta 20€ sisältäen aamukahvin, lounaan ja iltapalan. Ilmoittautumiset netitse maaliskuun aikana. Lisätietoja antaa Anne Kössi, anne.kossi@evl.fi, p. 044 7745386.

Taideretriitti "Valo askeleissani" 19.-21.4. Naarilan leirikeskuksessa

Täynnä!

Ohjaajina Liisi Kärkkäinen, Anne Niemi ja Henna Seppälä.

Retriitin aikana on mahdollisuus lepoon, rauhoittumiseen ja ulkoiluun luonnossa, oman sisäisen äänen ja Jumalan äänen kuunteluun, johon taide toimii välineenä.Kaikki taide, mitä retriitissä tehdään, on tekijäänsä varten ja auttaa hiljaisuudessa kuuntelemaan Jumalan puhetta. Taiteilijan kykyjä ei tarvita. Innostus riittää. Maalaamme akryyli- ja vesiväreillä.

Hinta (Salon srk:n alueella asuvat 105 € / 70 €, muualta tulevat 125 € / 90 €) sisältää majoituksen yhden hengen huoneessa, ateriat ja ohjelman.
Osallistuja sitoutuu retriitin ajaksi puhumattomuuteen. Retriittiä ei suositella akuutissa kriisissä olevalle.

Retriitti täyttyi 8.2. Mukaan mahtuu 18. Mahdollisilla peruutuspaikoille voi ilmoittautua Liisi Kärkkäiselle, p. 044 7745266. Osallistumismaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Huomioithan, että peruutukset ja osallistumismaksun palautus on mahdollista vain erityisen painavista syistä.

Retriittikirje lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse huhtikuun alussa.

Lisätietoa voi kysyä Liisiltä, p. 044 7745266, liisi.karkkainen@evl.fi.

Hiljaisuuden polut Teijon kansallispuistossa

25.5. ja 31.8.2024

Kokoontuminen klo 13 Teijon luontotalolla, Matildanjärventie 84
Kimppakyyti klo 12 Salo-Uskelan seurakuntatalolta, Kirkkokatu 6

Kuljetaan Matildanjärven ympäri 5,5 km, kesto noin 4 tuntia.

Omat eväät ja kahvit/teet mukaan, kodalla mahdollisuus paistaa makkaraa.
Vaeltaminen on kävelyä hiljaa muiden kanssa.
Kodalla voi jutella, jos haluaa.

Mukana Liisi Kärkkäinen. Hän ohjaa matkalla harjoituksia lukemalla mm. lyhyitä tekstejä ja esittämällä kysymyksiä, joita mietitään hiljaisuudessa.

Jos sinulla on kyytitarve tai voit tarjota kyytiä muillekin, ota yhteyttä Liisi Kärkkäiseen p. 044 774 5266.

To 6.6. Pyhiinvaellus Turussa Helenan polulla

Pyhiinvaellukselle lähdetään Turun tuomiokirkosta, jossa osallistutaan ennen matkalle lähtöä klo 12 keskipäivän messuun.
Helenan polku on pituudeltaan 8 kilometriä. Reitin varrella pysähdytään Katariinan ja Maarian kirkoilla, Halistenkoskella sekä Koroistenniemellä.
Vaelluksella mukana Marika Huhtasalo ja Anne Niemi.

Lisätietoja: pastori Marika Huhtasalo, marika.huhtasalo@evl.fi, p. 050 590 9521

TULOSSA SYKSYLLÄ

Syksyinen Hiljaisuuden retriitti
Perttelin Juvankoskella 20.-22.9.2024

Ohjaajina Anne Niemi, Anne Luukkonen ja Liisi Kärkkäinen.
Ilmoittautumislinkki aukeaa netissä 17.6.

Retriitti Örössä 4.-6.10.2024

Majoittautuminen Kasarmihotellissa Örön saarella. Saarelle matkaa maista noin tunti. Viikonlopun hinta noin 330€ sis. aamupalat, lounaat ja päivälliset sekä lauantaina rantasaunan sekä laivamatkat Kasnäs-Örö-Kasnäs.

Lisää tietoja retriitistä kevään aikana.