Muurlan kirkko

Muurlantie 347 , 25130 Salo

Muurlan kirkko

Muurlan saarnahuonekuntaan rakennettiin vuonna 1741 saarnahuone, joka tehtiin pienen tornittoman hirsisen pitkäkirkon muotoiseksi. Nykyinen Muurlan kirkko rakennettiin kruununvouti E. Waszin vuonna 1835 laatimien piirustusten mukaan. Pohjaltaan nykyinen kirkko on suorakaiteen muotoinen ja malliltaan torniton pitkäkirkko. Sen sivulta ulkonevat keskiakselissa vastakkaiset matalammat kylkiäiset, sakaristo ja eteinen. Kirkkoon tehtiin huomattava sisäkorjaus vuonna 1936 Elsi Borgin suunnitelman mukaan. Tällöin kirkko maalattiin niin ulkoa kuin sisältäkin. Vuonna 1959 kirkko restauroitiin rakennuskonservaattori Th Lindquistin mukaan. Tällöin kirkkoon palautettiin sille alkuaan tunnusomainen yksinkertainen ilme.

Alttari on rakennettu laudoista vuonna 1836. Sen sivuilla ja yläpuolella on iso klassillissävyinen alttarikehystys, joka hankittiin vuonna 1936. Alttaritaulun on maalannut Alexandra Frosterus-Såltin vuonna 1897. Taulun aiheena on "Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekevät ja raskautetut".

Vuonna 1937 lahjoittivat neiti Martta Renvall ja senaattori Heikki Renvall lasimaalaukset kirkon kuori-ikkunoihin. Vasemmalla puolella alttaria olevassa ikkunassa on Pyhä perhe ja rukoileva paimen sekä kirjoitus: "Arkkipiispatar Amanda Renvallin 100 vuotis-muistoksi a. d. 1937 lahjoitti Martta A. Renvall". Oikealla olevassa ikkunassa on Mariat ja enkeli Jeesuksen haudalla sekä kirjoitus: "Arkkipiispa Torsten T. Renvallin 120 vuotis-muistoksi a. d. 1937 lahjoitti senaattori Heikki Renvall". Maalaukset on suunnitellut Elsi Borg.

Muurlan kirkon urut on esitelty täällä.

Nykyinen kaksinivelinen kellotapuli rakennettiin vuonna 1819. Sen esikuvana on Uskelan emäkirkon tapuli. Tapuli maalattiin kelta-valkeaksi vuonna 1959.

Kirkossa on istumapaikkoja 250.

Messu Muurlan kirkossa

4. sunnuntai helluntaista "Kadonnut ja jälleen löytynyt"
Huhtasalo, Tastula

Kirkastussunnuntai "Kirkastettu Kristus"
Airaksinen, Keinänen

Kesäkonsertti Muurlan kirkossa

Kansanpoljennolla
Kansanmusiikkiyhtye Polenta
Aino Kinnunen ja Veera Kuisma, viulu
Olli Sippola, viulu ja mandoliini
Mikko Malmivaara, kitara

Polenta on kolmen viulistin ja yhden kitaristin yhtye, joka soittaa omaa sekä perinteistä pelimannimusiikkia hiki hatussa ja täydellä sydämellä. Yhtyeen esikoisalbumi Kaustinen Turbo, joka julkaistiin syksyllä 2021, koostuu kaustislaisista sävelmistä, jotka ovat Polentan käsittelyssä saaneet uuden ilmeen. Elokuun konserttia varten Polentan sovituskäsittelyyn pääsee pelimannikappaleleiden lisäksi virsiä, ja niiden ensiesitykset kuullaan Muurlan kirkossa.

Konsertin jälkeen on tarjolla iltateet esiintyjien seurassa kirkon pihalla tai sateen sattuessa kirkossa.
Vapaa pääsy, ohjelma 10€.

Messu Muurlan kirkossa

11. sunnuntai helluntaista "Etsikkoaikoja"
Huhtasalo, Rantatalo