Perhejuhlat

Kirkolliset toimitukset

Useimmat kirkollisista toimituksista liittyvät ihmiselämän käännekohtiin. Nämä ovat usein ystävien ja perheen yhteisiä ilon ja surun juhlia. Pyhinä toimituksina ne ovat osa kirkon jumalanpalveluselämää.

Yleisimmät kirkolliset toimitukset ovat kaste, konfirmaatio, avioliittoon vihkiminen ja hautaan siunaaminen. Muita kirkollisia toimituksia ovat mm. kodin siunaaminen, sairaan luona käynti ja rukoushetki surussa. Uurnaa maahan laskettaessa voidaan myös toimittaa pieni rukoushetki.

Uusi etu- ja sukunimilaki voimaan 1.1.2019

Uusi laki tuo mahdollisuuden antaa lapselle neljä etunimeä nykyisen enimmäismäärän, kolmen sijaan. Sukunimivaihtoehtoja on jatkossa selvästi enemmän, ja vieraiden kulttuurien nimikäytännöt otetaan paremmin huomioon.

Myös menettelyihin tulee muutoksia: Uuden lain myötä vanhemmille tulee yksi kuukausi enemmän aikaa ilmoittaa lapsen nimi (jatkossa siis 3 kk). Vanhempien pitäisi ilmoittaa lapsen nimet seurakuntaan kuitenkin hyvissä ajoin ennen kastetta.

Vihittävien pitää jatkossa valita sukunimensä jo avioliiton esteiden tutkintavaiheessa.

Lisää tietoa löytyy evl.fi-sivuilta ja oikeusministeriön tiedotteesta.

Ristiäiset

Ilon juhla, jossa kastettava otetaan Jumalan lapseksi ja seurakunnan jäseneksi. Lue lisää

Rippijuhlat

Rippikoulun päätteeksi järjestettävä juhla. Lue lisää

Avioliittoon vihkiminen

Kirkossa tai kotona, kappelissa tai rantakalliolla, kahden todistajan tai kahdensadan häävieraan läsnä ollessa. Lue lisää

Hautaan siunaaminen

Kirkon viimeinen palvelus jäsenelleen. Lue lisää

Kodin siunaaminen

Juhlava, lämmin ja kodikas tapa aloittaa elämä uudessa paikassa. Lue lisää

Rukoushetki avioliittoon vihkimisen vuosipäivänä

Rukoushetkessä kiitetään yhteisestä elämästä ja pyydetään siunausta tuleviin vuosiin. Lue lisää

Avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä sähköisesti. Sivustolle pääsee klikkaamalla yllä olevaa tekstiä.