Perttelin kirkko

Kaivolantie 150 , 25360 Salo

Perttelin kirkko

Perttelin nykyisen kirkon paikalla on todennäköisesti ollut 1300-luvun alkupuolella pieni puukirkko. Kirkkoon liitettiin 1300-luvun loppupuolella harmaakivinen sakaristo. Nykyinen Pyhälle Bartolomeukselle pyhitetty kivikirkko rakennettiin 1400-luvun puolivälissä. Nykyisen kivikirkon runkohuone on säilynyt keskiaikaisessa asussaan, mutta sen alkuperäinen sakaristo on purettu. Kivinen asehuone rakennettiin vasta vuonna 1750 puisen sijaan. Kirkon ikkunoita suurennettiin ja laajennettiin vuonna 1881; vanhojen ikkunoiden keskiaikainen muoto on nähtävissä nykyisten ikkunoiden yläpuolella. Nykyinen sakaristo on vuodelta 1828.

Alttari muurattiin tiilestä vuonna 1690 hieman keskiaikaista alttaria korkeammaksi ja alkuperäisestä poiketen aivan seinään kiinni. Alttaritaulu on R. W. Ekmanin maalaama ja vuodelta 1870. Sen aiheena on Kristus enkelin lohduttamana yrttitarhassa, taustalla häämöttävät nukkuvat opetuslapset ja kauempana saapuvat Juudas ja sotilaat. Alttarin kehystys on uusgoottinen. Kirkon sakaristoon on sijoitettu vanha alttaritaulu "Pyhä Ehtoollinen", joka on Lauri Myran valmistama vuodelta 1696.

Kirkon ainoat tunnetut kalkkimaalaukset ovat kolme vihkiristiä. Kirkon kuorin eteläseinälle on sijoitettu vuoden 1500 tienoilta peräisin oleva suuri puinen krusifiksi. Nykyinen saarnastuoli on vuodelta 1888, aiempi oli 1700-luvulta.

Perttelin kirkon urut on esitelty täällä.

Kirkon kellotapuli rakennettiin vuosina 1729–1730, ja sen ylä- ja alaosaa korotettiin vuonna 1840. Vuonna 1888 riehunut tulipalo tuhosi tapulia ja yläosa korjattiin seuraavana vuonna. Tällöin tapuli sai nykyiset uusgoottiset piirteensä.

Kirkossa on istumapaikkoja 350.

Messu Perttelin kirkossa

4. sunnuntai helluntaista "kadonnut ja jälleen löytynyt"
Laaksonen, Laakkonen

Messu Perttelin kirkossa

Apostolien päivä "Herran palveluksessa"
Toivoniemi, Laakkonen

Muistohartaus

Muistohartaus Perttelissä 40 v sitten hukkumalla kuolleiden poikien muistolle. Maukana Marjatta Parvio, Kaija Virtanen ja Aki Toivoniemi.

Kirkastussunnuntai "kirkastettu Kristus"
Messun jälkeen perinteinen kesäpiknik kirkon pihalla
Toivoniemi, Laakkonen, Kirkkokuoro

Kitarakirkko ja kouluunlähtevien siunaaminen Perttelissä

Kitarakirkossa siunataan seuraavana päivänä koulutiensä aloittavat lapset.
Mukaan siunaamaan voivat tulla myös kummit, vanhemmat tai isovanhemmat. Kirkkoon ovat tervetulleita muutkin kuin kouluunlähtevien perheet ja läheiset!
Laaksonen, Toivoniemi

Iltamessu Perttelin kirkossa

10.sunnuntai helluntaista "uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa"
Laaksonen, Hurtig

Kesäkonsertti Perttelin kirkossa

Pohjolan Minerva

Kirsti Apajalahti, barokkiviulu
Anthony Marini, barokkiviulu
Pieta Mattila, barokkisello
Päivi Vesalainen, cembalo

Kuningatar Kristiina (1626-1689) on Ruotsin kuuluisin ja yksi historiamme mielenkiintoisimmista hallitsijoista, joka vaikutti myös suomalaisten sivistystason nostamiseen. 13-vuotiaan kuningattaren holhoojahallitus perusti Kuninkaallisen Turun akatemian eli nykyisen Helsingin yliopiston, ja myös Raamattu julkaistiin kokonaisuudessaan suomen kielellä kuningatar Kristiinan hallitessa. Kuningatar kasvatettiin isänsä Kustaa II Aadolfin tavoin eurooppalaiseksi renessanssihumanistiksi, jolle sivistys ja koulutus olivat ehdottoman arvokkaita. Hän puhui sujuvasti kuutta kieltä ja keräsi Ruotsissa ollessaan ympärilleen oppineita henkilöitä kuten eurooppalaisia filosofeja, joihin lukeutui muun muassa René Descartes.

Vuonna 1654 kuningatar Kristiina luopui kruunusta, kääntyi katoliseksi ja muutti Roomaan, jossa hänestä pian tuli yksi kaupungin keskeisimmistä kulttuurielämän hahmoista. Kristiina toimi useiden taiteilijoiden mesenaattina ja järjesti erityisesti naisille suunnattuja kokoontumisia, joita kutsuttiin nimellä Conversazioni. Näissä kokoontumisissa tavattiin uusia ihmisiä, käytiin älykkäitä keskusteluja ja muodostettiin uusia suhteita samalla kun nautittiin erilaisista musiikkiesityksistä.

Pohjolan Minerva -ohjelma esittelee Kristiinan tukemien ja palkkaamien säveltäjien teoksia. Ohjelma sisältää teoksia Arcangelo Corellilta, joka toimi Kristiinan Rooman-palatsissa kamarimuusikkona, Alessandro Stradellalta, joka niin ikään sävelsi Kristiinalle Roomassa, ja Antonio Cestiltä, jonka ooppera L'Argia juhlisti kuningattaren saapumista Innsbruckiin, joka oli välietappi kuningattaren matkalla Roomaan.

Viimeisten kahden vuoden aikana on Suomessa pitänyt yhtäkkiä taistella odottamattomalla tavalla oikeudesta harjoittaa kulttuuria ja sivistystä. On entistäkin ajankohtaisempaa juuri nyt juhlistaa koulutusta ja kulttuuria ihannoinutta rohkeaa hallitsijaa, joka uskoi sivistykseen ja taiteen tukemiseen ja joka lisäksi uskalsi kulkea vastavirtaan ja rikkoa naisille asetettuja tiukkoja normeja.

Konsertin jälkeen on tarjolla iltateet esiintyjien seurassa kirkon pihalla tai sateen sattuessa kirkossa.
Vapaa pääsy, ohjelma 10€