Flyygeli sinisessä valaistuksessa

Mielimusiikkia! - Anna-Maaria Varonen, sello ja juonnot

Suomusjärven seurakuntakeskuksessa
Su 10.9. klo 14 Äänen äärellä
Su 22.10. klo 14 Musiikista tervetyttä - tutkimukset kertovat
Su 12.11. klo 14 Musiikillinen omaelämäkerta

Perttelin seurakuntatalossa
Ti 19.9. klo 18 Äänen äärellä
Ti 17.10. klo 18 Musiikista terveyttä - tutkimukset kertovat
Ti 14.11. klo 18 Musiikillinen omaelämäkerta

Eri puolilla Saloa toteutettava Mielimusiikkia! -sarja on yksi Salon kaupungin osallistuvan budjetoinnin hankkeista. Musiikkitilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Esiintyjänä on sellisti ja yhteisömuusikko Ammi eli Anna-Maaria Varonen. Sarjan nimi "Mielimusiikkia" viittaa paitsi mahdolliseen lempimusiikkiin, myös musiikin ja mielen yhteyteen. Elävän musiikin lomassa tilaisuuksissa tutustutaan musiikin hyvinvointivaikutuksiin ja pohditaan musiikin merkitystä ja vaikutusta omassa elämässä.

SaloJazz - Iro Haarlan balladeja jazzkvintetille

La 30.9. klo 19, Salon seurakuntatalo

Tomi Nikku, trumpetti
Pepa Päivinen, soprano-, baritoni-, ja tenorisaksofoni
Iro Haarla, piano, sävellykset
Ulf Krokfors, kontrabasso
Markku Ounaskari, rummut
Esittävän yhtyeen pohjana on Iro Haarla Quartet, joka on viime vuosina esiintynyt laajasti Suomessa: Pori Jazz 2018, syksyllä 2019 Suomen-kiertue, jonka tuotti Charles Gil /Vapaat Äänet MES.n ja Suomen Jazzliiton tuella, Tampere Jazz Happening 2020, Helsingin Malmitalo/ Jazz'n Jam 2020 sekä 2021 Turun Flame Jazz ja JazzEspa/Suomen Jazzliitto. Kvartetin sointia tässä balladikonsertissa tulee vahvistamaan ja kirkastamaan Tomi Nikun trumpetti. Iro Haarlan musiikki on tullut kansainvälisesti tunnetuksi ECM Records (Iro Haarla Quintet), Tum Records ja Svart Records -yhtiöille tehtyjen levytysten kautta, sekä teoksista UMO Helsinki Jazz Orchestralle.

Liput ennakkon 22,50€ / 18€, ovelta 27,50€ / 23€ Konsertti on osa SaloJazz Festivalia

SaloJazz - Panu Savolainen, vibrafoni

Su 1.10. klo 14, Salon seurakuntatalo

Panu Savolaisen soolokonsertti tuo parrasvaloihin vibrafonin kaikkine sävyineen ja väreineen - varsin harvinaislaatuisesti yksin, ainoana instrumenttina. Kuulijaa hemmotellaan niin unenomaisella leijunnalla kuin perkussiivisella ja virtuoottisella rytmi-iloittelullakin. Vuosien varrella hioutunut konserttiohjelmisto koostuu Savolaisen omien, melodiarikkaiden sävellysten ohella lainakappaleista aina J.S. Bachista suomalaiseen iskelmään.

Liput 18 € / 12 €, ovelta 23€ / 17€ Konsertti on osa SaloJazz Festivalia

Valoisa Luutarha

13.-16.10. klo 18.30 - 23, Halikon kirkko

Taiteilijat Timo A. Aalto ja Lotta-Pia Kallio ovat suunnitelleet Halikon kirkon ulkoseinille valotapahtuman neljäksi illaksi Kurpitsaviikkojen aikaan. Valot syttyvät 13.-16.10. auringon laskettua klo 18.30 ja sammuvat klo 23. 
Sakastin ulkoseinän videoteoksessa marssivat keskiaikaisista kirjankuvituksista löytyneet fantasiamaiset hybridiolennot. Teos on leikillinen ja viihdyttävä koko perheelle sopiva animaatio. 
Pääoven seinustalle projisoidaan video, jossa vanhat keskiaikaiset kirjansivut muuntuvat eläviksi. Ajoittain levollisen asetelman rikkoo yllättävä luurankojen esiinmarssi, joka muistuttaa katsojaa elämän katoavaisuudesta. 
Myös muu kirkko valaistaan. Muuttuvassa ja videoihin synkronoiduissa valomaailmassa seiniä pitkin liikkuu varjoina muotoja ja hahmoja mekaanisesti liikkuvan laitteiston sekä tuulen avulla. 
Kirkko on samanaikaisesti auki tutustumista varten.
Ja kun joku pitää kuitenkin tällaisia kuvia sopimattomina kirkon seinään, niin kannattaa tutustua siihen, mitä olentoja seikkailee vaikkapa Perniön kirkon katossa tai Tampereen tuomiokirkon lehterillä.
Tapahtuman mahdollistavat Salon seurakunnan lisäksi Juha Punta -säätiö, OP Lounaismaa ja Salon kaupunki.

Kekrin juhlimisella on pitkä historia, joka ulottuu rautakauteen asti eli yli 2000 vuoden päähän. Kekrin aikaan liittyi erilaisia uskomuksia. Esi-isät haluttiin pitää tyytyväisinä, jotta he suojelisivat maata. Pahoilta hengiltä suojauduttiin soihduin ja valoin. Vainajien leposijoille sytytettiin naurislyhtyjä. 1800-luvulla kekri sulautui kristilliseen pyhäinpäivään. Yleisen ilonpidon sijaan juhlasta tuli hartaan hiljentymisen aikaa. 
Hybridieläimet tai ihmisen ja eläimen ruumiinosia yhdistelevät hahmot kuuluvat osaksi keskiaikaista traditiota. Hybridisyys on keskiajalla ollut keskeinen teema niin kirjallisuudessa kuin taiteessa. Fantasiaolennot ovat voineet kuvastaa ihmistä koettelevien syntien allegorioita ja myös maailman monimuotoisuutta ja olemassaoloon liittyviä kysymyksiä. Hybridit ovat samalla olleet myös puhtaasti esteettisiä ja katsojia viihdyttäviä hahmoja. 
Luuranko kuoleman symbolina periytyy keskiajalta. Nykyaikana luurankokuvasto liittyy tiiviisti Halloweenin ja kauhuviihteeseen. Keskiaikaisessa kuolemantanssi -kuvastossa keisarista maatyöläiseen asti ulottuva kulkue kuvasti sitä, että kaikki ihmiset ovat kuoleman edessä samanarvoisia. Jokainen meistä kulkee käsi kädessä oman kuolemansa kanssa. Samassa veneessä tässä kaikki ollaan, yhteistä tanssia tanssitaan, kukin oman laihan kavaljeerinsa kanssa. Jonain päivänä kaikki päättyy, mutta tänään olemme elossa.

Lauluista kaunein

Ke 11.10. klo 18.30 Salon kirkko

Lauluyhtye Valo on perustettu vuonna 2015 ja sen kotipaikka on Koski Tl. Alusta lähtien sen ydintä ovat olleet joulukonsertit sekä erilaiset konserttikokonaisuudet, kuten Elämän juhlat, Lauluista kaunein ja äitienpäiväkonsertti. Lauluyhtye Valon ensimmäinen äänite 'Valon joulu' ilmestyi vuonna 2021. Kuoroa johtaa Hannu Ilola. 'Lauluista kaunein'- on hengellinen konsertti jossa iloitaan ja kiitetään elämästä, musiikista ja luonnosta.
Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Pala taivasta - laulelmallinen konserttituokio

La 21.10. klo 18, Salon kirkko

Monelle vuoden 2000 tangoprinsessan tittelistäkin tuttu, lempeän hersyvä Jaana Pöllänen vie kitaristi-pianisti-puolisonsa Ville Uusitalon kanssa upeiden laulujen myötä koskettelemaan sielun ja sisikunnan syvimpiä tuntoja. Ensi vuonna 30-vuotista päätoimista laulajan uraansa juhliva Pöllänen kertoo, että laulelmallisen konsertin kappalevalinnat ovat samaistuttavia tarinoita ihmisenä olemisesta, Jumalasta, tunteista, kivuista, toivosta - elämän koko kirjosta sekä Luojan luoman ihmeellisen luonnon ihmettelyä.

Jaana Pöllänen on monissa kristillisissä piireissä tunnettu musiikin tulkki. Hän haluaa laulujensa avulla koskettaa, lohduttaa ja rohkaista kanssamatkaajia, elämän eri tilanteissa. Ville Uusitalon varmaotteinen säestys tukee konsertin sanomaa, joka tavoittaa kuulijat.
Konserttien lisäksi Jaanaa voi seurata myös kristillisellä TV7:lla, sekä Radio Patmoksen 101 Aarretta Raamatusta -ohjelmassa. 
Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Laulan lauluni sinulle

Su 5.11. klo 16 Perniön kirkko

Laulun juhlaa kivikirkon akustiikassa - useiden eri laulajien koostama sikermä virrestä viisuun. Tule laulamaan itse valitsemasi laulu ja ilmoittaudu mukaan su 29.10. mennessä. Säestys järjestyy tarvittaessa kanttorin toimesta.
Ilmoittautuminen ja lisätietoja Maria Rainio-Alarannalta p. 044 7358626.

Salo Chamber -konsertti

La 11.11. klo 18, Salon seurakuntatalo

Salo Chamber kamariorkesterin syyskonsertti seurakuntatalon juhlasalissa.
Konsertin vierailevana kapellimestarina ja viulusolistina on Jukka Untamala. 
Ohjelmassa on Vivaldin Syksy, Sukin Serenadi ja Sebastian Fagerlundin tänä vuonna kantaesitetty teos Beneath.

Tule ystäväksi -konsertti

To 23.11. klo 9 Kuusjoen kirkko

Jukka Salmisen konsertti lapsille ja lapsenmielisille.
Konsertissa lauletaan ja leikitään ystävyydestä ympäri maailman. 
Jukan matkassa kuljemme muun muassa Venezuelaan ja Tansaniaan, ja pääsemme laulamaan myös espanjaksi ja swahiliksi!
Konsertti on osa Kuusjoen kirkko 200 vuotta -tapahtumasarjaa.
Tervetuloa iloiseen menoon!

Jukka Salminen istuu lattialla kitaran kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

Suomalaisen musiikin konsertti

Su 26.11. klo 16, Marttilan kirkko
Saara Särkimäki, sello ja Lili Ahopelto, piano

Pianisti Lili Ahopelto ja sellisti Saara Särkimäki ovat aloittaneet yhteisen musiikillisen taipaleensa opiskeluaikoina Sibelius-Akatemiassa. Kesämarttilalainen Saara Särkimäki on Helsingin kaupunginorkesterin sellisti. Lili Ahopelto toimii pianonsoiton opettajana ja säestäjänä Espoon musiikkiopistossa. 

Vapaa pääsy, käsiohjelmamaksu

  Saara Särkimäki, sello ja Lili Ahopelto, piano