Kiskon kirkko

Kirkonkyläntie 31 , 25460 Salo

Kiskon kirkko ulkoapäin

Kiskon nykyisellä paikallaan neljäs kirkko otettiin käyttöön vuonna 1810. Mahdollisesti ensimmäistä saarnahuonetta lukuun ottamatta kolme aikaisempaa kirkkoa ovat sijainneet samalla paikalla. Kolmas kirkko paloi salaman sytyttämänä vuonna 1807. Nykyisen kirkon piirustukset laati rakennusmestari Johan Sundsten. Siitä tuli pitkäkirkko, johon ristikirkon tapaan liittyvät pohjois- ja eteläkylkiäiset. Kivisakaristo on säilynyt keskiaikaisesta kirkosta.

Alttari valmistui sen jälkeen, kun kirkko oli otettu käyttöön. Sen ympärillä ja yläpuolella on iso alttarinkehystys, jonka on valmistanut Salosta kotoisin oleva puuseppä Efraim Cairenius vuonna 1816. Maalaustyön teki turkulainen David Åstedt, joka myös maalasi ison kehystyksen sinisen verhon. Alttaritaulun on maalannut R. W. Ekman vuonna 1863 ja sen aiheena on Kristuksen kirkastuminen. Saarnastuoli hankittiin vuonna 1872 ja se on tyyliltään uusgoottilainen.

Katoliselta ajalta ovat säilyneet nykyisen kirkon kuorissa olevat Neitsyt Mariaa ja Pyhää Annaa esittävät puuveistokset sekä kirkon takaosassa oleva Pyhää Olavia esittävä puuveistos.

Kiskon kirkon urut on esitelty täällä.

Kirkon vieressä oleva kellotapuli rakennettiin vuosina 1754 - 58 aiemman vuonna 1690 rakennetun tilalle. Rakennustyötä johti kirkonrakentaja Antti Piimänen. Tapulin vanhimman kellon kyljessä on teksti, joka suomennettuna kuuluu: ”Katso, Jumalan Karitsa, joka kantaa maailman synnit, Joh. 1. Herran vuonna 1570.” Kirkkoa vastapäätä kellotapulin alapuolella on 1940-luvulla järjestetty I. Wirkkalan suunnittelema kuusiaidan kehystämä kiveys, johon on muurattu kivilohkareista ja paasista kaksi ns. ruumiskiveä.

Kirkossa on istumapaikkoja 500:lle.

Kesäkonsertti Kiskon kirkossa

Kesäkonserttisarja alkaa Kiskon kirkosta konsertilla, jonka nimenä on Kesäillan romanssi.
Viulisti Sylvia Hurttia ja pianisti Daniel Beskow esittävät konsertissaan Sibeliuksen, Stenhammarin ja Griegin kansallisromanttista musiikkia. Wienin tuliaisena duo esittää myös Mozartin suuren B-duuri Sonaatin viululle ja pianolle. Konsertti saattelee kuulijat kesätunnelmiin romanttisen iloisin sävelin.
Konsertin jälkeen on tarjolla iltateet esiintyjien seurassa kirkon pihalla tai sateen sattuessa kirkossa.
Vapaa pääsy, ohjelma 10€
Kesäkonserttisarjaan on mahdollista hankkia ovelta myös 50€ hintainen konserttipassi, jolla saa ohjelmaan kaikkiin 13 konserttiin.

Sydänkesän Säveliä "Kaikuja Euroopasta" Kiskon kirkossa

Sydänkesän Sävelet tulee jälleen! Kiskon kirkossa päästään pitkän tauon jälkeen nauttimaan korkeatasoisista konserteista.
"Kaikuja Euroopasta" esiintyjinä: Sanna Iljin, sopraano ja piano; Johannes Piirto, piano; Jan Söderblom, viulu; Jaakko Ilves, viulu; Anna-Riina Jokela, alttoviulu; Marko Ylönen, sello.
30 euron lippuja jäljellä. Kahden konsertin lippujen yhteisvaraus 60 euroa.
Lippuvaraukset p. 050 5869811, Paula Rauman
Konserttien ajan kirkon luona on Salon seurakunnan puffetti, jonka tuotto menee lyhentämättömänä Suomen Lähetysseuran Lasten Pankille lasten koulunkäynnin tukemiseen muun muassa Angolassa, Boliviassa ja Nepalissa.

Sydänkesän Säveliä "Kuningas ja Diivat" Kiskon kirkossa

"Kuningas ja Diivat" esiintyjinä: Johannes Vatjus, tenori; Mari Palo, sopraano; Lilli Paasikivi, mezzosopraano; Marko Hilpo Band.
40 euron lippuja jäljellä. Kahden konsertin yhteisvaraus 60 euroa.
Varaukset p. 050 5869811, Paula Rauman.