Halikon kirkko

Halikon kirkko ulkoa kuvattuna

Kirkkorinne 1, 24800 Salo

Entisen Halikon seurakunnan juuret ulottuvat aina 1300-luvulle, todennäköisesti vielä kauemmas. Täältä löytyy myös seudun vanhimpiin kuuluva kirkko, Halikon kirkko. Kirkonkylän keskeisellä mäellä sijaitseva Halikon kirkko näkyy hyvin kirkonkylää lähestyvälle.

Vanhin säilynyt maininta Halikosta kirkkopitäjänä on vuodelta 1313. Vanhin tieto kirkkorakennuksesta on muutama vuosi myöhemmältä ajalta, vuodelta 1352. Nykyisen kirkon arvellaan valmistuneen noin 1440. Alun perin harmaakivestä rakennettu kaksilaivainen pitkäkirkko omistettiin Birgitalle, 1300-luvun pyhimykselle.

Suurimmat muutokset kirkkoon tehtiin vuosina 1813–1815, jolloin pitkäkirkko laajeni ristikirkoksi C. Bassin suunnitelmien mukaan. Viimeisimmässä perusteellisessa korjauksessa 1989–1990 kirkko maalattiin aikaisempaa valoisammaksi. Katonrajassa on samantyylinen koristelu, jollainen löytyi vanhojen maalikerrosten alta. Bassin piirustusten mukaista koristelua palautettiin myös saarnatuolin rungon peileihin. Penkkejä, valaistusta, sakaristoa ja urkuparvea uudistettiin ja vanhaa esineistöä konservoitiin. Kirkko sai vesijohdon, viemärin ja sähkölaitteet. Korjauksen jälkeen vietettiin kirkon 550-vuotisjuhlaa arkkipiispa John Vikströmin johdolla helluntaina 1990.

Halikon kirkon yhteydessä on järjestyksessään kolmas kellotapuli, joka rakennettiin vuonna 1773. Tapuliin hankittiin vuonna 1990 uusi kello rikkoutuneen tilalle. Siinä on teksti: "Tulkaa, sillä kaikki on valmistettu."

Alttaripöytä on vuodelta 1799, jolloin kirkkoa laajennettiin uudella kuoriosalla. Samana vuonna alttaritauluksi lahjoitettiin tuntemattoman tekijän öljymaalaus, keihäänpisto. Kirkon vanhinta esineistöä edustavat kuoriseinän krusifiksi ja sakariston oven viereen sijoitettu alttarikaapin osa, jotka ovat suunnilleen kirkon ikäisiä.

Urut ovat B. A. Thulen valmistamat vuodelta 1851. J. A. Zachariassen korjasi ne perusteellisesti 1879. Vuonna 1971 ne uusittiin 33-äänikertaisiksi. Vuonna 2002 urut huollettiin ja niiden sointia yhdenmukaistettiin. Kirkon äänentoisto uusittiin vuonna 2001.
Halikon kirkon urkujen tarkemman esittelyn voit lukea täältä.

Kirkkoon mahtuu 800 henkeä.

Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

Mikkelinpäivä "Jumalan sanansaattajat"
Mukana Halikon päiväkerholaiset
Saarinen, Hurtig

Karjalaisen kansan messu Halikon kirkossa

18. sunnuntai helluntaista "Kristityn vapaus"
Karjalaisen kansan messu Halikon kirkossa
Messun toteuttavat Salon seurakunnan aikuiskuorot ja bändi. Liturgina Aki Toivoniemi.
Johtaa Terhi Lehtovaara.

Petri Laaksosen konsertti

Laulaja-säveltäjä Petri Laaksonen täytti elokuussa 60 vuotta. Petri haluaa juhlistaa synttäreitään ja pitkää laulajan- ja musiikintekijän uraansa syksyn mittaan Eläköön elämä - 60 vuotta Pohjantähden alla juhlakonserteilla eri puolilla maata.
Juhlakonsertin ohjelmisto on tuhti kattaus Laaksosen monipuolisesta ja rakastetusta tuotannosta "maan ja taivaan väliltä". Juhlavuoden kunniaksi ilmestyy syyskuussa myös monen vuoden tauon jälkeen uusi Timanttia-niminen levy, jonka lauluja Petri laulaa myös konserteissaan. Edellinen Laaksosen pitkäsoitto In Memoriam käsitteli kuolemaa ja jäähyväisten kipeyttä laulajan menetettyään vuoden sisällä äitinsä ja veljensä. Nyt on aika laulaa elämästä! "Elämä, toivo rakkaus. Niistä on uuden levyn laulut tehty", kertoo Petri innoissaan uusista lauluistaan ja kutsuu kaikkia konserttiin juhlimaan elämää. Eläköön elämä!
Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 25€

Messu Halikon kirkossa

19. sunnuntai helluntaista " Rakkauden kaksoiskäsky"
Pulkkinen-Watson, Rantatalo

Messu Halikon kirkossa

20. sunnuntai helluntaista "Usko ja epäusko"
Viitanen, Nietosvaara

Messun jälkeen kirkkokahvit lähetyksen hyväksi Rysässä (Kirkkorinne 5).

Iltamessu Halikon kirkossa

21. sunnuntai helluntaista "Jeesuksen lähettiläät"
Vihinen, Hurtig, Allegro-kuoro