Suomusjärven kirkko

Suomusjärven kirkko

Karjalohjantie 161, 25410 Salo

Suomusjärven ensimmäinen saarnahuone rakennettiin Laidikkeen kylään v. 1635 ja vihittiin kirkoksi v. 1678. Tähän aikaan Suomusjärvi oli vielä Kiskon kappeliseurakunta. Nykyään paikalla Laidikkeentien varrella on kirkkopuiston ympärillä säleaita ja v. 1902 pystytetty muistokivi. Kirkko päätettiin v. 1697 siirtää Suomusjärven kylään, mistä seurakunta sai nimensä.

Ensimmäinen kirkko oli 14-penkkirivinen, ja siitä on edelleen jäljellä sakaristo, joka toimii ruumishuoneena. Nykyinen hirsinen ristikirkko rakennettiin E. Lohrmannin laatimien piirustusten mukaan ja puuseppä I. Lindströmin johdolla v. 1849. Ovien yläpuolelle maalattiin nähtävästi jo alunperin raamatunlauseita.

Alttaritaulun maalasi R. W. Ekman v. 1866. Aiheena on Kristus Golgatalla. Taulun alaosassa on kuvattuna nukkuva Jeesus-lapsi, joka lepää ristin päällä ja pitää kädessään orjantappurakruunua. Saarnatuoli on turkulaisen puusepän H. J. Stenroosin v. 1807 rakentama. Kustaa Lucanderin maalaamista henkilökuvista voidaan tunnistaa maailman Vapahtaja ja Johannes; muilta puuttuvat tuntomerkit.

Kristallikruunuista yksi on saatu lahjoituksena ja muut ostettu 1850- ja 1860-luvuilla. Kirkkolaivan on rakentanut "muuan merimies" ja se on saatu kirkkoon vv. 1815 - 1820 välisenä aikana.

Suomusjärven kirkon urut on esitelty täällä.

Kellotapulin rakensi edellisen paikalle v. 1750 Kettulan ratsutilallinen Jaakko Härkä.

Kirkossa on istumapaikkoja 350.

 

YouTube-video

Sijainti kartalla

Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti

Tapahtumat

la 22.6. klo 10.00

Karjalohjantie 161, 25410 Salo

Juhannuspäivän messu Suomusjärven kirkossa

Juhannuspäivä "Tien raivaaja"
Hietalahti, Sirén
su 7.7. klo 20.00

Karjalohjantie 161, 25410 Salo

Kesäkonsertti Suomusjärven kirkossa - Inspiraation jäljillä

Kirsti Apajalahti, viulu
Laura Vihreäpuu, cembalo
Pieta Mattila, viola da gamban
Illan muusikot esiintyvät eri yhtyeissä Suomessa ja ulkomailla ja he ovat soittaneet yhdessä erilaisissa kokoonpanoissa useita vuosia. Periodisoittimiin ja historiallisiin esityskäytäntöhin soittajat ovat perehtyneet Suomessa Sibelius-Akatemiassa sekä Pariisin konservatoriossa Ranskassa, Bremenin musiikkikorkeakoulussa Saksassa ja Utrechtin konservatoriossa Alankomaissa.
Inspiraation jäljillä -ohjelmassa yhtye uppoutuu barokkimusiikissa tyypilliseen sävellysmuotoon, triosonaattiperinteeseen. Ohjelman kantava teema on inspiroituminen. Johann Sebastian Bach sai huomattavan paljon vaikutteita Dietrich Buxtehuden sävellyksistä ja Fredrik Suuren isosisko, aikansa merkittävimpiin kulttuurivaikuttajiin kuulunut Wilhelmine von Bayreuth, puolestaan inspiroitui J. S. Bachin musiikista. Soittajat inspiroituvat toisiltaan vaikutteita ottaneista säveltäjistä ja pyrkivät puolestaan välittämään innostuksensa yleisölle. Esiintyvä taiteilija haluaa liikuttaa kuulijoita ja tarjota tuoreita ajatuksia yleisölle musisoimisellaan, ehkä jopa hypyn arjen yläpuolelle.

Vapaa pääsy, ohjelma 10 €
Konsertin jälkeen iltatee kirkon pihalla
su 4.8. klo 18.00

Karjalohjantie 161, 25410 Salo

Iltamessu Suomusjärven kirkossa

11. sunnuntai helluntaista "Etsikkoaikoja"
Airaksinen, Hyvönen
su 25.8. klo 10.00

Karjalohjantie 161, 25410 Salo

Messu Suomusjärven kirkossa

14. sunnuntai helluntaista "Lähimmäinen"
Koivunen, Sirén