Suomusjärven kirkko

Suomusjärven kirkko avoinna
24.6.–7.8. la klo 11–14

Suomusjärven kirkko

Suomusjärven ensimmäinen saarnahuone rakennettiin Laidikkeen kylään v. 1635 ja vihittiin kirkoksi v. 1678. Tähän aikaan Suomusjärvi oli vielä Kiskon kappeliseurakunta. Nykyään paikalla Laidikkeentien varrella on kirkkopuiston ympärillä säleaita ja v. 1902 pystytetty muistokivi. Kirkko päätettiin v. 1697 siirtää Suomusjärven kylään, mistä seurakunta sai nimensä.

Ensimmäinen kirkko oli 14-penkkirivinen, ja siitä on edelleen jäljellä sakaristo, joka toimii ruumishuoneena. Nykyinen hirsinen ristikirkko rakennettiin E. Lohrmannin laatimien piirustusten mukaan ja puuseppä I. Lindströmin johdolla v. 1849. Ovien yläpuolelle maalattiin nähtävästi jo alunperin raamatunlauseita.

Alttaritaulun maalasi R. W. Ekman v. 1866. Aiheena on Kristus Golgatalla. Taulun alaosassa on kuvattuna nukkuva Jeesus-lapsi, joka lepää ristin päällä ja pitää kädessään orjantappurakruunua. Saarnatuoli on turkulaisen puusepän H. J. Stenroosin v. 1807 rakentama. Kustaa Lucanderin maalaamista henkilökuvista voidaan tunnistaa maailman Vapahtaja ja Johannes; muilta puuttuvat tuntomerkit.

Kristallikruunuista yksi on saatu lahjoituksena ja muut ostettu 1850- ja 1860-luvuilla. Kirkkolaivan on rakentanut "muuan merimies" ja se on saatu kirkkoon vv. 1815 - 1820 välisenä aikana.

Suomusjärven kirkon urut on esitelty täällä.

Kellotapulin rakensi edellisen paikalle v. 1750 Kettulan ratsutilallinen Jaakko Härkä.

Kirkossa on istumapaikkoja 350.

Karjalohjantie 161, 25410 Salo

Kesäkonsertti Suomusjärven kirkossa

Violoncello Bolognese
Lassi Kari, violone
Tatu Ahola, barokkisello
Mikko Ikäheimo, luuttu ja barokkikitara

Pohjois-Italiassa sijaitseva Bolognan kaupunki on ollut merkittävässä roolissa sellon kehityksessä: 1600-luvun puolivälissä todennäköisesti juuri
kyseisessä paikassa kehitetty menetelmä päällystää suolikielet hopeapunoksella mahdollisti siirtymisen isoista *violoneista* pienempiin
*violoncelloihin*, joka puolestaan antoi mahdollisuuden säveltää virtuoottisempaa sekä solistisempaa musiikkia tälle ennen ainoastaan basson
roolissa toimineelle instrumentille. Illan ohjelma keskittyykin sellonsoiton isänä pidetyn bolognalaisen Domenico Gabriellin (1651? - 1690)
ja hänen oppilaansa Giuseppe Jacchinin (1667-1727) säveltämään musiikkiin, muita samassa kaupungissa 1600-luvun loppupuolella vaikuttaneita
sellisti-säveltäjiä unohtamatta!

Konsertin jälkeen on tarjolla iltateet esiintyjien seurassa kirkon pihalla tai sateen sattuessa kirkossa.
Vapaa pääsy, ohjelma 10€.

Karjalohjantie 161, 25410 Salo

Messu Suomusjärven kirkossa

10. sunnuntai helluntaista "Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa"
Joutsiniemi, Lahti