Uskelan kirkko

Sairaalantie 5 , 24100 Salo

Uskelan kirkko avoinna
7.8. saakka ke–su klo 11–17.
Juhannusaattona ja juhannuspäivänä suljettu.

Uskelan kirkko

Korkea mäki, jolla Uskelan kirkko sijaitsee, on vanha kirkon paikka: vuoden 1440 tienoilla sinne oli rakennettu Salon kappeliseurakunnan pieni kivikirkko, Pyhän Annan kappeli, joka vuonna 1830 purettiin uuden kirkon rakennusaineiksi. Uskelan kirkko sijaitsi siihen aikaan jokivarressa kaupungin pohjoispuolella. Uskelan kirkossa on tilaa noin tuhannelle seurakuntalaiselle.

Nykyinen kirkko valmistui vuonna 1832. Sen suunnitteli oman aikansa kuuluisin arkkitehti C. L. Engel. Kirkko on yksilaivainen pitkäkirkko, jonka sivuseiniin liittyvät runkohuonetta kapeampi ja matalampi sakaristo ja asehuone. Länsipäädyssä on vuonna 1860 rakennettu torni.

Uskelan kirkkoa on korjattu neljään otteeseen. Ensimmäisessä remontissa vuonna 1890 kirkkoon saatiin uunilämmitys; 1950-luvulta lähtien kirkko on lämminnyt sähköllä. Lautalattia on korvattu kalkkihiekkatiilillä. 150-vuotisjuhlavuoden perusteellisissa korjaustöissä 1982 kirkkoon asennettiin palohälytys- ja sammutusjärjestelmä, koneellinen ilmanvaihto ja uusi valaistus. Vanha vesikatto uusittiin kuparipeltiä käyttäen, ja sakariston alle rakennettiin saniteettitilat. Kirkon sisämaalaus uusittiin kokonaan, ja tällöin palautettiin vallitseviksi alkuperäiset empiresävyiset värit: seinät ovat pehmeän kellertävät, tähtikuvioinen katto taivaansininen. Tähtiä kerrotaan olevan yhtä vaille 27.000.

Kristuksen ylösnousemusta kuvaavan alttaritaulun maalasi hovimaalari R. W. Ekman v. 1849. Alttarin ympärillä on uusklassinen A. W. Arppen suunnittelema alttarinkehystys.

Kuorin ikkunakaarien kalkkimaalaukset on maalannut Toivo Lehtinen vuonna 1932. Kalkkimaalausten aiheet ovat Raamatusta; pohjoisikkunassa ovat ristin kanto sekä Pietarin pelastuminen hukkumasta, ylinnä Jumalan silmä, eteläikkunassa Jeesus siunaa lapsia sekä Maria Magdaleenan ja Kristuksen kohtaaminen ylösnousemuksen jälkeen, ylinnä Pyhän Hengen kyyhkynen.

Saarnastuoli valmistui pian kirkon valmistumisen jälkeen vuonna 1832.

Lehteri on rakennettu 1873, ja ensimmäiset urut hankittiin vuotta myöhemmin. Nykyiset, Kangas­alan urkutehtaan valmistamat 33-äänikertaiset pneumaattiset urut ovat vuodelta 1936. Ne korjattiin perusteellisesti 2005.

Uskelan kirkon urkujen tarkemman esittelyn voit lukea täältä.

Kirkossa on istumapaikkoja 800.

Konfirmaatiomessu Naarila 2 Uskelan kirkossa

4. sunnuntai helluntaista "Kadonnut ja jälleen löytynyt
Pulkkinen-Watson, Seppälä, Vuorela, Suontausta, Mansikkaniemi

Konfirmaatiomessu Naarila 3 Uskelan kirkossa

5. sunnuntai helluntaista "Armahtakaa"
Messu on kuultavissa Järviradion taajuudella 102,9 MHz
Lindberg, Saarinen, Takkula, Nurmio, Ristola-Niskala

Konfirmaatiomessu Naarila 4 Uskelan kirkossa

Apostolien päivä "Herran palveluksessa"
Huhtasalo, Mansikkaniemi, Routasalo, Lindholm

Konfirmaatiomessu Naarila 5 Uskelan kirkossa

Kirkastussunnuntai "Kirkastettu Kristus"
Messu on kuultavissa Järviradion taajuudella 102,9 MHz
Lähteenmäki, Suutela-Kuisma, Parkkinen

Luovan riparin konfirmaatio Uskelan kirkossa

9. sunnuntai helluntaista "Totuus ja harha"
Lähteenmäki, Koivisto, Jyllilä, Rantatalo

Messu Uskelan kirkossa

10. sunnuntai helluntaista "Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa"
Messu kuultavissa Järviradion taajuudella 102,9 MHz
Pulkkinen-Watson, Hurtig

Messu Uskelan kirkossa

12. sunnuntai helluntaista "Itsensä tutkiminen"
Diakonian juhlamessu
Messu kuultavissa Järviradion taajuudella 102,9 MHz
Hukka, Viitanen, Hurtig, Takkula

Kesäkonsertti Uskelan kirkossa

Retrogospelia
Salon kanttorit

Salon seurakunnan kanttorit vahvistettuna parilla laulavalla papilla päättävät seurakunnan kesäkonserttien sarjan.
Konsertin aloittaa Lasse Mårtensonin vuonna 1967 säveltämä ja Sauvo Puhtilan salanimellä Solja Tuuli sanoittama kristillinen jazzmessu, jonka kanttori Matti Rantatalo on sovittanut salolaiselle kokoonpanolle sopivaksi. Messun tunnetuimpia kappaleita ovat Jumala rakastaa maailmaa, Kiitoslaulu ja Heillä ei ole aikaa, mutta kovin ajankohtaiselta tuntuu myös laulu Terve, rauha suloinen.
Toinen puoli konsertista koostuu Tapani Rautasuon neliääniselle kuorolle sovittamista Nuoren seurakunnan punaisen veisukirjan klassikoista kuten Lähden kaikille kertomaan tai On vaikeata rakastaa.

Konsertin jälkeen on tarjolla iltateet esiintyjien seurassa kirkon pihalla tai sateen sattuessa kirkossa.
Vapaa pääsy, ohjelma 10€.