Kiikalan kirkko

Kiikalan kirkko

Kirkkotie 1, 25390 Salo

Kiikalan seurakunnan ensimmäinen puukirkko rakennettiin n. vuoden 1590 paikkeilla ja se sijaitsi Saarenkylässä lähellä pappilaa. Tätä ensimmäistä kirkkoa käytettiin 1720-luvun lopulle asti. Seuraava kirkko rakennettiin vv. 1729 - 1730. Invertaarioluettelossa v. 1856 olevan tiedon mukaan tämä kirkko oli malliltaan torniton pitkäkirkko, johon kuului kaksi eteistä sekä pohjoisessa sakaristo.

Kiikalan nykyinen, kolmas kirkko valmistui vuonna 1859. Kirkon rakentajaksi mainitaan Iisak Lindström. Kirkko on tyyliltään tornillinen uusgoottilainen pitkäkirkko, jossa on itäpäätyyn liittyvä matala sakaristo. Keskellä runkohuoneen eteläseinää on pieni eteinen; pohjoispuolella ollut eteinen poistettiin vuonna 1906 J. Stenbäckin suunnitelman mukaan suoritetussa korjauksessa. Tällöin uusittiin myös kirkon sisälaudoitus ja ulko- sekä sisäväritys. Vuonna 1932 kirkkoon tehtiin perusteellinen korjaus Toivo Paatelan suunnitelmien mukaan. Tällöin uusittiin mm. ulkolaudoitus ja sisäväritys ja kirkko sai nykyisen asunsa.

Alttari on puinen ja sen ympärillä on uusgoottilainen alttarinkehystys. Ylinnä on päätykolmio, johon on sovitettu kullattu aurinko. Alttaritaulun aiheena on Kristuksen kirkastus ja sen on maalannut Berndt Lagerstam vuonna 1906. Kirkon pohjoisseinällä on vanha alttaritaulu vuodelta 1736, joka on tyylistään päätellen Margareeta Capsian maalaama. Aiheena on Ristiinnaulittu Marian ja Johanneksen välissä, taustalla on Jerusalemin kaupunki. Sakaristossa säilytetään vanhaa alttaritaulua vuodelta 1859, jonka aiheena on Kristuksen kirkastus. Taulun on maalannut kisälli C. G. Schylander.

Kirkkosalin kolmea seinää kiertävät parvet, joille pääsee tornin kautta. Vuoden 1932 korjauksessa parvien peileihin maalattiin kristillisiä vertauskuvia ja arabeskeja. Kirkon länsipäädyn seinällä on vanha numerotaulu 1800-luvun loppupuolelta, jossa on uusrenessanssityylinen kehys ja teksti: "Hyvä on Herraa kiittää."

Kiikalan kirkon urut on esitelty täällä.

Kolminivelinen kellotapuli valmistui vuonna 1800; rakennusmestarin nimeä ei ole tiedossa. Tapuli oli aikaisemmin punamullattu, mutta kirkon korjauksen yhteydessä vuonna 1932 se maalattiin nykyisen väriseksi. Kellot siirrettiin vuonna 1859 uuden kirkon länsitorniin.

Kirkossa on istumapaikkoja 650.

YouTube-video

Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti

Tapahtumat

su 18.6. klo 11.00

Kirkkotie 1, 25390 Salo

Lammenjärven rippikoulun konfirmaatiomessu Kiikalan kirkossa

3. sunnuntai helluntaista "Kutsu Jumalan valtakuntaan"
Hukka, Sirén
su 16.7. klo 10.00

Kirkkotie 1, 25390 Salo

Messu Kiikalan kirkossa

7. sunnuntai helluntaista "Rakkauden laki"
Hietalahti, Sirén, kesäteologi Kristiin Luiga
su 30.7. klo 20.00

Kirkkotie 1, 25390 Salo

Kesäkonsertti Kiikalan kirkossa - Jousikvartettojen ilta

Synkronis-kvartetti
Iiris Pyrhönen-Koivula ja Klaara Pyrhönen, viulu
Matti Lindholm, alttoviulu; Elina Susiluoto, sello
Synkronis-kvartetti on jousikvartetti, joka tunnetaan innostavasta musisoinnista, eläytyvästä yhteissoitosta ja haasteita pelkäämättömästä asenteesta. Kiikalassa ohjelmassa on Mehdelssohnin toinen jousikvartetto, Rautavaaran Quartettino ja osia Piazzollan vuodenajoista. Kvartetin juuret ovat Helsingin Konservatoriossa, ja Synkronis-nimellä kvartetti perustettiin vuonna 2007, ammattiopintojen päättymisen jälkeen. Aina siitä asti kokoonpano on ollut muusikoille taiteilijaelämän sydän. Synkronis-kvartetin ohjelmisto koostuu niin keskeisistä jousikvartettosävellyksistä kuin tuntemattomammistakin löydöistä, sekä kevyemmistä klassikoista kvartettisovituksina. Yhteinen musiikillinen ilmaisu on hioutunut vuosikymmenten tiiviin yhteissoiton myötä. Kvartetti on vuosien varrella esiintynyt lukuisissa konserteissa, yksityistilaisuuksissa, kamarimusiikkitapahtumissa ja yritysjuhlissa.
Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 10 €
su 6.8. klo 10.00

Kirkkotie 1, 25390 Salo

Messu Kiikalan kirkossa

10. sunnuntai helluntaista "Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa
su 20.8. klo 10.00

Kirkkotie 1, 25390 Salo

Messu Kiikalan kirkossa

12. sunnuntai helluntaista "Itsensä tutkiminen"
Oinas, Suominen
su 3.9. klo 10.00

Kirkkotie 1, 25390 Salo

Messu Kiikalan kirkossa

14. sunnuntai helluntaista "Lähimmäinen"
Hietalahti, Sirén.
Kiikalan eläkeläisten kirkkopyhä