Salo-Uskelan kirkkokuoro ry 70 vuotta 25.9.2020

Historiikki

Mistä kuorotoiminta seurakunnassa alkoi?

Uskelan seurakunnan kanttorina toimi Rikhard Mäkinen vuodet 1905–1944. Hän perusti vuonna 1908 ns. rukoushuoneen kuoron eli Uskelan–Salon Evankelisen Nuorisoliiton kuoron. Tätä esikuoroa hän johti 39 vuotta aina kuolemaansa, vuoteen 1944 asti.

Salon kauppalan ja Uskelan seurakuntien yhtyessä vuonna 1948 Salo-Uskelan seurakunnaksi toimi rukoushuoneen kuoro myös seurakunnan kuorona. Sen johtajana toimi vuodesta 1947 kanttori Toivo Topi.

Salo-Uskelan Kirkkokuoron alkusysäykseksi muodostui kirkkoherra Aulis Zidbeckin ihmettely Halikossa rovastikunnan kirkkolaulujuhlien yhteydessä kesällä 1950: ”Miksi seurakunnallani ei ole kirkkokuoroa?”

Nuori kanttori Toivo Topi oli toimelias ja tarmokas, niinpä hän heti syyskauden alussa kutsui koolle kirkkokuoron perustamiskokouksen. Kuoron ensiharjoitukset pidettiin 25.9.1950 ja ensiesiintyminen oli Uskelan kirkossa 1. adventtina 3.12.1950.

Tammikuun 22. päivänä vuonna 1951 kuoro piti ensimmäisen vuosikokouksen, jossa valittiin johtokunta. Samassa kokouksessa päätettiin liittyä yhdistysrekisteriin, mikä tapahtui lopullisesti 28.7.1953.

Kuoron laulajamäärä alkuaikana oli suuri, vuonna 1951 laulajia oli 43 ja enimmillään vuonna 1984 laulajia oli 64.

Kuoro on ollut naiskuoro vuodesta 2012, yleensä 2-ääninen. Joissakin lauluissa kaksi alttoa on laulanut tenoriääntä. Laulajien lukumäärä on nyt 14 laulajaa.

Idearikas järjestöihminen ja matkojen järjestäjä Toivo Topi johti kuoroa syyskuulta 1950 vuoden 1987 puolelle kevätkauden loppuun, jolloin hän oli ollut kuoronjohtajana 37 vuotta ja jatkoi vielä varajohtajaksi valittuna neljä vuotta. Hänelle oli myönnetty director cantus & musices -arvonimi 5.12.1984.

Vaihtuvien johtajien kausi

Toivo Topin jälkeen kuoron historiassa alkoi vaiheikas ”välikausi”, ajanjakso kun vakituista johtajaa ei ollut mutta tuuraajia sitäkin enemmän.

Taitavat varajohtajamme rehtorit Matti Haavisto ja Erkki Piironen ottivat kuitenkin rohkeasti kuoron hoitoonsa. Vuoden 1987 loppupuolelta alkaen saimme kokea hienon kolmen ja puolen kuukauden jakson, kun Salo-Uskelan seurakunnan Unkarin ystävyysseurakunnan Nyéregyházan kanttori Pál Nagyvati palkattiin Salon kanttorin tehtäviin ja samalla kuoronjohtajaksi. Opettelimme mm. Laulakaa Herralle -psalmin unkarin kielellä. Kesällä 1989 teimme kesäretken Unkarin ystävien luo silloisen johtajamme Petri Kankaan kanssa ja lauloimme tuon psalmin siellä Nyéregyházan kirkossa jumalanpalveluksessa Pál Nagyvatin johdolla.

Myös seurakuntamme muut kanttorit Jukka Ritakorpi, Susanna Sookari, Terhi Kurko, Sanna Räsänen saivat muutaman kerran toimia kuoromme johtajina.

Nyéregyházan kuoro vieraili puolestaan Salossa kesällä 1990.

Vaiheikas "välikausi" päättyi 1.8.1990, jolloin alkoi säveltäjäkanttori Martti Räisäsen 19 vuotta kestänyt kausi. Esitimme usein tuoreita juhla-aikoihin ja muihin seurakunnan tapahtumiin soveltuvia lauluja, jotka olivat myös laulajien ikätasoon hyvin sopivia, helposti opittavia.

Martti Räisäsen mukana tuli tyttärensä Sanna Räisänen mukaan sekä seurakunnan että kuoron musiikkielämään täyttämään tyhjäksi jääneet virka-ajat. Martti Räisänen siirtyi (1.9.2009) Marttilaan vt. kanttorin virkaan, ja niin jälleen kerran me olimme ilman vakituista johtajaa.

Sanna Räisänen oli vt. johtajamme kanttori Mikko Kallion tuloon asti.

Mikko Kallio johti kuoroa n. vuoden alkaen huhtikuulta 2010. Kanttori Hanna-Leena Keinänen jatkoi syyskauden 2011 ja kanttori Pirjo Lahti kevätkauden 2012.

Kanttori Kaisa Iitin kaudella 2012–2013 Salo-Uskelan Kirkkokuoro ry sai työnimekseen Toivon laulajat, kun kuoromme perustajan kanttori Toivo Topin toinen kuoro Salon Iltapäiväkuoro ry (perustettu 20.9.1973) lopetti toimintansa silloisen kuoronjohtajan Antti Riskun jäätyä eläkkeelle, ja muutama laulaja siirtyi kirkkokuoroon.

Sanna Räisänen aloitti syksyn 2013 kahdella harjoituksella, kunnes kanttori, oopperalaulaja Jari Parviainen valittiin Salon seurakunnan kanttoriksi. Hänen johdollaan aloitimme syyskuussa 2013. Iloksemme saimme laulaa hänen johdollaan harjoituksiin 11.3.2020 asti. Jumalalla oli tarkoitus hänen elämäänsä, ja hän nukkui ikiuneen 28.11.2020. Saimme laulaa hänen kanssaan 7 vuotta. Konserteissa ja eri tilaisuuksissa saimme kuulla hänen upeasti soivaa bassoääntään.

Kuorossa monipuolista toimintaa

Vuoden 2020 merkillisin tapahtuma oli koronapandemia, joka valtasi koko maailman. Maaliskuusta alkaen elämiseen ja liikkumiseen tuli rajoituksia ja erilaisia varotoimenpiteitä otettiin käyttöön. Salon seurakunnan aikuisten pienryhmätoiminta lakkautettiin niin myös kuorotoiminta loppui.

Syksyllä 2021 puolentoista vuoden jälkeen pikkuhiljaa alettiin palauttelemaan toimintoja takaisin. Kuoromme aloitti harjoitukset 9.9. ja johtajaksi saimme kanttori Samuli Takkulan. Hänen kanssaan harjoittelemme lauluja Uskelan kirkon juhlamessuun 14.11.2021. Samalla se on kuoromme 70-vuotis päivän juhlistus.

Osallistumme myös edesmenneen johtajamme kanttori Jari Parviaisen muistotilaisuuteen Perniön kirkossa 27.11.2021. Laulamme muistotilaisuudessa laulun ”Hän ohitse ei kulje”.

Olemme aloittaneet kevät- ja syysharjoitukset yhteisillä leiripäivillä Naarilassa, Merisalossa ja Lehmirannan lomakeskuksessa. Olemme tehneet useita virkistäytymismatkoja, on käyty teatterissa, oopperassa, operetissa ja konserteissa. Kesäretkillä eri paikkakunnilla on tutustuttu paikallisiin kirkkoihin.

Monenlaisia tapahtumia on menneisiin vuosikymmeniin mahtunut. Olemme laulaneet messuissa, jouluaamuisin kirkoissa, kauneimmissa joululauluissa, ystävien syntymäpäivillä ja hautaustilaisuuksissa, vierailleet vanhainkodeissa, sairaalassa, kulkeneet viisi kertaa Ristin tietä ylös Uskelan kirkon mäelle, pitäneet yhteisiä konsertteja muiden Salon seurakunnan kuorojen kanssa ja oman kuoron konsertteja, osallistuneet Salon torimessuihin, Kaffemukin 25-vuotisjuhliin ja Lutherin 
häät -draamakavalkadiin Salon torilla.

Olemme osallistuneet uskollisesti kaikkiin valtakunnallisiin ja piiritasoisiin sekä paikallisiin kirkkokuoro- /kirkkomusiikkijuhliin, viimeksi Varsinais-Suomen Kirkkomusiikkipiirin 40-vuotisjuhliin Naantalin kirkossa 18.10.2015. Viimeisin osallistuminen oli Kirkon musiikkijuhlille Helsingissä toukokuussa 2017.

Salo-Uskelan Kirkkokuoro on palkinnut uskollisia laulajiaan Suomen Kirkkomusiikkiliiton ansiomerkeillä.

Laulaminen on läsnäoloa, se on samassa rytmissä ja tunnelmassa olemista. Laulaminen on läheisyyttä, lämpöä, tunteiden kosketusta.

Kun lauluja toistaa, niistä tulee omia ja ne alkavat soida sisäisesti. Lapsena opitut laulut painuvat syvimpiin kerroksiin muistamisessa.

Laulunlanka on vahvaa lankaa oman elämän eri vaiheisiin.

Toivon, että näistä yhdessä koetuista lauluvuosista on jäänyt laulunlankoja mieliinne soimaan.

Rakkaat ystävät! Sydämellinen kiitos teille kaikille ja kaikkea hyvää muistojen ja laulujen kanssa kauas tulevaisuuteen.

Jumalan siunausta.

Puheenjohtaja Tuulikki Punju
(Salossa 21.10.2021)
 

Kiitos

Sydämelliset kiitokset teille, kaikki laulajat, jotka olette osallistuneet Toivo Topin kuoroihin. Olemme saanut kokea upeita hetkiä yhdessä. Olemme saanut laulaen viedä sanomaa eteenpäin, pelastuksesta ja Jumalan huolenpidosta.

Kiitokset myös Salon seurakunnan henkilöstölle yhteistyöstä.

”Oi kiitos sä Luojani armollinen, kun laulun lahjan sä annoit...”

Kuoron puheenjohtaja Tuulikki Punju
 

Toivon laulajat -kuoro yhteiskuvassa Uskelan kirkossa
Toivon laulajat juhlamessun jälkeen Uskelan kirkossa 14.11.2021
Toivon laulajat -kuoro yhteiskuvassa Uskelan kirkossa